Hlavní obsah

Obléká slavné ženy a změnu postavy bere s nadhledem: návrhářka Zuzana Kubíčková o módě i svém šatníku

Foto: Jakub Jurdič

Módní návrhářka Zuzana KubíčkováFoto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její módní salon nově najdete v pražské Pařížské ulici a loni oslavil desáté výročí na trhu. Přední česká návrhářka Zuzana Kubíčková se neustále posouvá kupředu a obléká i naše známé osobnosti. Nás ale protentokrát zajímal její osobní styl a šatník, který prý není příliš rozsáhlý, zato nabízí hodně kombinací.

Článek

V módním světě netřeba úspěšnou českou návrhářku Zuzanu Kubíčkovou představovat. V roce 2012 získala ocenění Czech Grand Design v kategorii Módní návrhář a mezi její stálé zákaznice patří Jitka Schneiderová, Jana Plodková nebo Tereza Maxová. Ušila i šaty pro první dámu Evu Pavlovou. Každoročně obléká známé osobnosti na České lvy a nyní chystá šaty pro některé celebrity na filmový festival do Karlových Varů.

V práci jsme ji na chvíli vyrušily a požádaly jsme ji, aby nám pro rubriku Skvosty ze šatníku ukázala svoje vlastní oblíbené modely a outfity. Návrhářka je známá poctivou krejčovinou a precizní ruční prací a její přesnost a pečlivost se odrážejí i v životě: Hned na úvod setkání nás ve svém ateliéru mile překvapila, když nám předvedla své oblíbené modely perfektně nachystané na figurínách včetně doplňků. Mohly jsme tak ihned vidět, že její garderoba čítá krásné kvalitní kousky, které hýří barvami i propracovanými střihy.

Dávám přednost šatům a sukním

A co tvoří návrhářčin šatník, jaké kousky má nejraději? „Mám ráda barvy, kvalitní materiály a střihy, hodně modelů si nechávám šít. Vzhledem ke své postavě nosím kalhoty jen málo, dávám přednost šatům a sukním. Džíny třeba nevlastním ani jedny. Někdy mě těší zdobné detaily a mám slabost pro vintage modely a doplňky. Oblečení také ráda vrstvím a kombinuju vzory, barvy, zkrátka všechno,“ říká návrhářka, která čerpala zkušenosti i na zahraničních stážích v Paříži, Miláně a Reykjavíku.

Její zkušenosti, ale i cit pro nadčasovost a vytříbený styl se samozřejmě odrážejí i v outfitech, které Zuzana Kubíčková nosí na den i na večer. Výhodou je vlastní ateliér, kde přímo pro ni vzniká spousta krásných a originálních kousků. „Nechala jsem si ušít například červený kostým z hedvábného sametu, který mám velmi ráda a nosím ho jako celek, ale i odděleně, tedy zvlášť kalhoty a zvlášť sako,“ vysvětluje designérka, jejíž tvorba se vyznačuje ženskou linií, rafinovanými střihy, propracovanými detaily a komplexností, se kterou se věnuje i tvorbě spodního prádla a korzetů.

V oblibě mám hedvábí a barvy

Jako téměř každý má i Zuzana Kubíčková období, kdy chce nosit jen černou nebo bílou, protože nemá prostor na vymýšlení. Se začínajícím létem volí ale převážně hedvábné šaty, topy a sukně různých střihů. „Začíná léto a hedvábí je jediný materiál, ve kterém mohu vydržet celý den a cítit se dobře. S léty se mi změnila postava, takže musím víc přemýšlet, co si ještě můžu vzít, abych se cítila komfortně. Ale to není nic neobvyklého,“ uznává sympatická návrhářka, která ráda pracuje kromě hedvábí i s krajkou.

V oblibě má i pestré barvy. Kdyby si však měla vybrat jednu jedinou, byla by to tmavě zelená. „Jsem přesvědčená o tom, že neexistuje barva, kterou bych nikdy neoblékla, jde o konkrétní odstín. Barvy se dají krásně kombinovat a každá kombinace působí úplně odlišným dojmem. To je právě skvělé, jen to chce trochu se zamyslet, dát tomu čas, zkoušet. Je všeobecně známo, že barva je to první, co zaujme, ať u oblečení, nebo u jiných objektů. Barvy mají zkrátka velkou moc a dá se jimi prozradit víc, než si myslíme,“ uvádí Zuzana Kubíčková.

Líbí se mi lakované či sametové boty

A jak to má Zuzana Kubíčková s doplňky? Šperky nosí velmi málo, a když už na ně dojde, jsou to často brože – a nebojí se je připnout klidně třeba na nohavici u kalhot. V obuvi nedá dopustit zejména na lakované a sametové boty na podpatku, přestože jí nabitý denní rozvrh často předepíše spíš pohodlnější páry.

Kabelky vybírá jen kožené a raději bez loga. „Mám ráda českou značku Verlein a vlastním hlavně kabelky menších rozměrů. Poslední kousek, který rozšířil můj šatník, je malá černá lakovaná kabelka s červeným srdíčkem francouzské značky Roger Vivier,“ prozrazuje svůj úlovek Zuzana Kubíčková a dodává, že velkou kabelku má jen jednu, když nepočítá tašku na svou fenku Deli. Kvůli ní vlastní i čistě praktické kousky, jako je černá mikina a bunda do deště. Když už by prý zamířila do běžných obchodů, kam chodí jen výjimečně, byly by to například značky Sandro a pro volný čas Uniqlo.

Načítám