Hlavní obsah

Ikonické Levisky mají letos 150 let. Nosila je Marilyn Monroe i Steve Jobs

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levisky zná asi každý. Možná i vy patříte k těm, kdo si v 90. letech šetřili na svoje první 501, vůbec nejslavnější model firmy Levi´s, která vynalezla džíny. Letos slaví 150. narozeniny. Víte, kdo stojí za jejich vznikem a které slavné tváře Ameriky je proslavily?

Článek

Kdo by si kdysi pomyslel, že se džíny z pracovních kalhot vypracují na nejstylovější módní kousek, který se stane součástí mnohých šatníků, včetně těch slavných? Džíny se staly módními kalhotami od 50. let 20. století, do té doby byly hlavně pracovním oděvem. Proslavila je firma Levi´s, když si rifle nechala v roce 1873 patentovat. Levisky tak letos slaví 150 let své existence a ušly za tu dobu pěkný kus cesty.

Kdo je vymyslel?

Firmu Levi´s založil německo-židovský imigrant Levi Strauss, rodným jméněm Löb Strauss, v roce 1853 v San Francisku v Kalifornii. Původně se jeho firma soustředila na výrobu hrubého plátna na stany, později však začala z pevné látky šít kalhoty pro rolníky a zlatokopy, kteří pracovali v těžkých podmínkách. Látka z Francie se nazývala serge de nimes a právě z tohoto názvu se dnes stal nejpopulárnější materiál na kalhoty – denim.

Příběh džín, jak je známe dnes, se začal psát na začátku 70. let 19. století, kdy Jacob Davis vymyslel inovaci pro pracovní oblečení v podobě měděných cvočků, které měly zpevnit rohy kapes. Davis se spojil s Levi Straussem a dali spolu dohromady verzi pánských kalhot z denimu a plátna zvaného duck canvas. To vedlo k patentu udělenému 20. května v roce 1873, který se datuje jako den vynálezu džín. V roce 1890 ještě přibylo číselné označení 501, které vtisklo tvář jejich nejslavnějšímu modelu, rovného volnějšího střihu.

Klasické styly džín Levi´s

  • 501 Straight Fit - úzký střih v oblasti boků a rovné nohavice
  • 505 Regular Fit - klasický střih kalhot se standardní výškou a klasickými rovnými nohavicemi
  • 511 Slim Fit - úzce střižené rovné nohavice, které přiléhají k tělu
  • 514 Straight Fit - univerzální klasika s rovným střihem
  • 550 Relaxed Fit - uvolněný pohodový střih
  • 711 Skinny Fit - střih kopírující figuru s nízkým či středně nízkým pasem
  • 721 High Rise Skinny - nejužší džíny s vysokým pasem
Foto: Levi´s

Během 30. let minulého století byly levisky populární mezi kovboji a rodeo jezdci, tak je firma začala využívat i ve svých reklamáchFoto: Levi´s

Foto: Levi's

Tohle je nejnovější model džínů 501Foto: Levi's

Kdo je proslavil?

Džíny jako takové proslavily věhlasné pětsetjedničky. V roce 1939 je oblékl americký herec a držitel Oscara John Wayne ve filmu Dostavník a zajistil tak věhlasným džínám místo nejen v amerických ulicích, ale i v Hollywoodu. Po druhé světové válce si džíny, kalhoty praktického střihu a s velkou výdrží, skutečně přišly na své. Mezikulturní hvězdu z nich pak učinil další americký herec Marlon Brando v roce 1953 ve filmu Divoch a o rok později Marilyn Monroe ve filmu Řeka do nenávratna.

Foto: Profimedia.cz

Levisky v podání amerických herců Johna Waynea a Jemese DeanaFoto: Profimedia.cz

Džíny se pak nosily ve všech odvětvích i kulturách a kromě herců si je oblíbili i hudebníci, dostaly se třeba na přebal alba Boba Dylana Another Side of Bob Dylan z roku 1964. Jejich roztrhanou verzi pak vynesly uznávaná anglická zpěvačka a skladatelka Kate Bush, jejíž song Running Up That Hill nedávno opět ožil v netflixovém seriálu Stranger Things, nebo baskytaristka americké skupiny Sonic Youth Kim Gordon, zatímco známí hiphopeři je měli raději naškrobené a v tmavším denimu. Na chuť jim přišel také zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, jehož typická pracovní uniforma byly džíny, černý rolák a tenisky. V průběhu 70., 80. a 90. let 20 století zažily levisky svůj největší boom a staly se světovou ikonou. V roce 1999 je magazín Time jmenoval „módním kusem 20. století“.

Foto: Profimedia.cz

Džíny v podání Marilyn Monroe ve filmu Řeka do nenávratna Foto: Profimedia.cz

Levisky dnes

V současnosti je firma Levi´s jednou z největších módních značek na světě a své obchody má ve více než 110 zemích světa. Levisky se tak těší neustálé oblibě a svědčí o tom i nové modely 501, které začátkem roku značka představila. A vzhledem k tomu, že se módní svět opět vrací k některým stylům z minulosti, není divu, že nejen současná teen generace znovu propadla nesmrtelným kombinacím a variacím z denimu.

Foto: Profimedia.cz

Módní kousky Levi´s se stále objevují na módních přehlídkách současnostiFoto: Profimedia.cz

Jak nosit džíny podle celebrit? Tohle jsou stylové kombinace!

Reklama

Načítám