Hlavní obsah

Módní odkaz Marilyn Monroe: Dnes by oslavila 95. narozeniny!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo pyžama oblékala parfém Chanel No.5, diamanty považovala za nejlepší přátele ženy a obyčejný úsměv dokázal podle ní nahradit i dokonalý make–up. Výraznému líčení se však kráska s plnými rty stejně nevyhýbala. Dnes by Marilyn Monroe oslavila 95. narozeniny. Jaké stopy zanechala ve světě módy?

Článek

Muži jí padali k nohám, ženy toužily vypadat jako ona, a přestože už je téměř šedesát let po smrti, její jméno zůstává stále spjato s největšími sex-symboly historie lidstva. Klidně by se mohla postavit vedle Kleopatry nebo Heleny Trojské. Marilyn Monroe ovšem nebyla jen pěkná tvářička. Šušká se, že její IQ dosahovalo 168 bodů, ale kdo ví. Protože si libovala v elegantní módě a extravagantních kostýmech, pojďte si s námi připomenout nejslavnější z nich.

Perfektní tvář 

Okouzlující herečku charakterizoval dokonalý obličej, blond kudrliny, plné rty a ikonická piha na levé tváři. Tu si její fanynky malovaly na líčka ve snaze dosáhnout co největší podobnosti s hvězdnou Marilyn. Co se týče make-upu, používala hollywoodská diva nejčastěji černou oční linku a rudou rtěnku. Zbytek líčidel už byl spíše v nenápadném módu.

Foto: Profimedia.cz

Téhle ženě žádný muž neodolal. A snad všechny ženy světa se jí chtěly podobat Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější šaty století

Scénu z romantické komedie Slaměný vdovec (1955) znají i ti, kteří film neviděli. Marilyn Monroe si v ní přidržuje vlající šaty nad větrákem z metra, a právě v této póze byla zvěčněná na fotografii, která sloužila k propagaci filmu. Není divu, že výdělek se tvůrcům jenom hrnul. V roce 2011 byly bílé plisované šaty vydraženy v aukci, kde se prodaly za 5,6 milionu dolarů.

Foto: ©20thCentFox / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Každý imitátor blonďaté herečky (a že jich je) musí mít napodobeninu jejích plisovaných šatů ve skříniFoto: ©20thCentFox / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Růžový kostým 

V muzikálu Páni mají radši blondýnky (1953) zářila jako nikdy, vždyť právě tady zazpívala píseň Diamanty jsou nejlepším přítelem ženy (Diamonds Are a Girl's Best Friend). Ověnčená třpytivými šperky, jejichž lesk podtrhly růžové rukavičky, se do paměti lidstva vryla navždy. Na rudou rtěnku nezapomněla ani v kombinaci s pastelovou róbou.

Foto: ©20thCentFox, Profimedia.cz

K platinovým blondýnkám růžová zkrátka patří. Ostatně stejně jako diamanty... Foto: ©20thCentFox, Profimedia.cz

Prezidentské šaty

Nejsvůdnějším outfitem ze skříně Marilyn Monroe byly ale bezpochyby šaty poseté kamínky, v kterých zazpívala narozeninovou píseň tehdejšímu prezidentovi USA Johnovi F. Kennedymu (†46). Herečka v nich totiž vypadala jako nahá.

Foto: Profimedia.cz

I tyto šaty šly po smrti herečky do aukce. V roce 2016 se prodaly za 4,8 milionů dolarůFoto: Profimedia.cz

Sexy plavky

Marilyn s nahotou neměla problém. Fotky v plavkách zdobily nejrůznější magazíny i reklamní kampaně a bikin měla slušnou sbírku. Mezi ty nejzapamatovatelnější patří proužkované a puntíkované modely. Ve sbírce měla jak jednodílné, tak dvoudílné kousky.

Foto: Profimedia.cz

Kolekci plavek měla rozsáhlou. Marilyn se také v roce 1953 objevila na první obálce pánského magazínu Playboy, uvnitř čísla pózovala naháFoto: Profimedia.cz

Denimová revoluce

Ačkoliv džíny tehdy nebyly oblíbenou součástí dámských šatníků, v padesátých letech minulého století je Marilyn Monroe tak trochu zpopularizovala. Zahrála si v nich ve snímku Řeka do nenávratna (1954), a protože jí na sex-appealu nohavice rozhodně neubraly, začaly rifle vykupovat i zákaznice mimo filmové plátno.

Foto: RnB © Twentieth Century Fox Film Corporation, Profimedia.cz

Sexy krátkovlásce slušelo všechno. Od elegantních šatů až po obyčejné denimové kalhotyFoto: RnB © Twentieth Century Fox Film Corporation, Profimedia.cz

Elegance a ženskost na prvním místě 

Přestože kalhot se tahle kráska rozhodně nezalekla, převážnou část její garderoby tvořily elegantní dámské kostýmky se sukní a šaty s odvážným výstřihem. Nikdy nezapomínala na podpatky, v kterých uměla chodit, jako kdyby se v nich narodila. Tiše závidíme.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe často říkala, že sice neví, kdo vynalezl podpatky, ale ženy mu vděčí za hodněFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám