Hlavní obsah

Ivana Zemanová versus Eva Pavlová. Co první dámy spojuje a v čem jsou jiné

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, ČTK / Deml Ondřej

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, ČTK / Deml Ondřej

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna je v cílové rovince, druhá stojí na startu. Ivaně Zemanové zbývá v roli první dámy jen pár dní. Jak se s ní popasovala, už můžeme zhodnotit. Jaká bude ale nastupující Eva Pavlová, můžeme jen odhadovat. Co mají obě dámy společného a v čem bude nejspíš každá úplně jiná?

Článek

Ivana Zemanová byla první dámou ČR dvě funkční období, tedy deset let. Nyní z veřejného dění a politiky odchází, její nástupkyní se stane Eva Pavlová. Jaké obě dámy jsou, co mají společného, v čem se naopak zcela liší, a hlavně, co se dá od nové první dámy čekat?

Zamilovaná Ivana a Miloš

Ač vás to možná překvapí, na poli lásky toho mají dost společného. Obě se do svých mužů zamilovaly v práci a obě se staly druhými manželkami svých choťů.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ivana a Miloš Zemanovi v roce 1996, tedy tři roky od svatby.Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ivana Zemanová, tehdy ještě Bednarčíková, dokonce kvůli Zemanovi přerušila studium na vysoké škole. Tehdejší poslanec a vědecký pracovník Prognostického ústavu ČSAV totiž sháněl asistentku a tou se v roce 1990 stala právě Ivana.

Foto: Václav Jirsa / Právo / Profimedia

Zemanovi spolu mají dceru Kateřinu.Foto: Václav Jirsa / Právo / Profimedia

Pracovní vztah přerostl v lásku a v srpnu 1993 se na Novoměstské radnici v Praze konala svatba. V té době už Ivana Zemanová nosila pod srdcem dítě, a tak se manželům 1. ledna 1994 narodila dcera Kateřina.

Zamilovaná Eva a Pavel

I tenhle příběh lásky začal podobně – tedy na pracovní bázi. Generál Pavel potkal svou budoucí (a stejně jako v případě Miloše Zemana druhou) ženu v roce 1985 na posádkové ubytovně v Prostějově, kde tehdy oba pracovali. Evě Pavlové prý už tehdy silně imponoval generálův knír, ale oba byli v té době zadaní a nic si spolu nezačali. O několik let později, když už byli svobodní, se ale jejich vzájemné sympatie mohly přetavit v lásku. A v roce 2004 se konala svatba – malá a civilní, na olomoucké radnici.

Na rozdíl od Zemanových manželé Pavlovi spolu děti nemají, oba se stali rodiči ve svých předchozích vztazích. Jejich potomci jsou již dospělí a sami mají děti, a tak si Pavlovi užívají role prarodičů – celkem mají čtyři vnoučata.

Manželky podporovatelky

Od první dámy se očekává, že bude hlavní podporovatelkou svého muže. A to především v době předvolební kampaně, kdy se odehrává boj o Hrad. Tady už je možné určité rozdíly mezi oběma dámami vypozorovat. U Ivany Zemanové šlo od počátku tak trochu vycítit, že není z rozhodnutí svého muže stát se prezidentem příliš nadšená. Ne že by mu nevěřila, nebo ho dokonce odmítla podpořit, ale faktem je, že především v jeho první předvolební kampani se veřejným vystoupením, projevům podpory a společenským událostem vyhýbala a zastoupila ji v tomto směru dcera Kateřina.

Změna nastala v druhé předvolební kampani – tam veřejně obhajovala především zdravotní stav svého chotě. Nechala se slyšet, že snahy některých lidí udělat z něj nemocného a nemohoucího člověka, ji silně urážejí.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Po druhém zvolení se Ivana Zemanová samozřejmě účastnila i inaugurace a na Pražském hradě se setkala s příznivci Miloše Zemana.Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Eva Pavlová to má od začátku trochu jinak. Ani ona není žádná milovnice záře reflektorů a veřejná vystoupení ji stresují, ale rozhodla se do toho jít se svým mužem naplno. A ačkoli i na ní bylo mnohokrát znát, že se před novináři, davy fanoušků i odpůrců a televizními kamerami necítí příliš dobře, nevzdala to. Petra Pavla doprovázela vždy a všude. Koneckonců sám nově zvolený prezident to po svém zvolení nazval jejím největším hrdinským činem v životě.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Eva Pavlová není na zájem médií i veřejnosti zvyklá, ale přesto to nevzdala a není snad akce, na níž by chotě nedoprovodila.Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Povinnosti první dámy

Role první dámy není oficiální, nemá nikde jasně dané, co by měla, či neměla dělat. Ale víceméně se očekává, že bude svého manžela doprovázet na oficiální zahraniční cesty, veřejné události a také, že se bude věnovat charitě.

Nicméně v obou těchto oblastech Ivana Zemanová nijak extra nezazářila. Manžela doprovázela jen na ty nejzásadnější a nejvýznamnější zahraniční cesty, ostatních akcí se většinou neúčastnila. A charitativní činnost? Věnovala se pomoci ohroženým dětem, seniorům či lidem bez domova, a to prostřednictvím Nadačního fondu Ivany Zemanové. Ovšem několikrát se objevila kritika ve smyslu, že stejně jako je vlažný její přístup k oficiálním akcím, je vlažný i v charitě. Například v sekci „novinky“ jsou na stránkách jejího nadačního fondu informace z prosince roku 2021.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Zemanová se účastnila jen opravdu zásadních zahraničních cest, třeba v roce 2017, kdy i s dcerou Kateřinou absolvovala po boku manžela audienci u britské královny.Foto: Profimedia.cz

Eva Pavlová má zatím vše před sebou, takže se lze jen dohadovat, jaké to bude. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, jak aktivní byla v předvolební kampani, dá se předpokládat, že bude aktivní i v roli první dámy. Očekává se, že po boku svého muže bude stát při všech oficiálních i méně oficiálních akcích, ať už na území ČR, nebo v zahraničí. Charitativně se chce věnovat především matkám samoživitelkám. Veřejně totiž prozradila, že sama v roli samoživitelky v minulosti byla, ví, jak je to těžké, a proto takovým ženám chce v rámci své role pomáhat. Jak to ale doopravdy bude, ukáže až čas.

Foto: Profimedia.cz

Jakousi malou předpremiéru má ale Eva Pavlová za sebou. V den zvolení svého muže prezidentem se setkala se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která přijela Petru Pavlovi osobně pogratulovat.Foto: Profimedia.cz

A co cit pro módu?

Nechceme být povrchní, ale i na tom, jak se první dáma obléká, záleží. A je pravda, že Ivana Zemanová velkou milovnicí módy nikdy nebyla a bohužel se mnohokrát stala i terčem kritiky. Bylo jí vyčítáno, že její módní styl postrádá nápad a šmrnc, navíc se dost často jednalo o kostýmky či šaty nelichotivého střihu a z ne příliš kvalitních materiálů. Také až příliš holdovala černé barvě.

Na její obranu je ale potřeba říct, že se o svůj šatník z velké míry stará sama, služeb profesionálů využívá jen výjimečně. Občas se radila s návrhářkou Blankou Matragi, několikrát využila služeb sourozenců Jakuba a Nikol Ponerových. Ti jí například navrhli a ušili šaty na druhou prezidentskou inauguraci. A zrovna tmavě bordó pouzdrové šaty a sako patřily k tomu nejlepšímu, co kdy oblékla.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Bordó model na druhou inauguraci Miloše Zemana byl z dílny sourozenců Ponerových.Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ani Eva Pavlová není milovnice extravagance či nějakého zjevného luxusu. I ona sází na eleganci, klasické střihy, ale na rozdíl od Zemanové neholduje příliš černé, ale převážně světlejším a tlumenějším barvám. A zatím tedy nešlápla vedle, v čemkoli se někde objevila, sklízela spíš pochvaly.

Foto: Profimedia.cz

Pavlové to v den zvolení Petra Pavla prezidentem velmi slušelo.Foto: Profimedia.cz

Nutno ale přiznat, že Pavlová se radám odborníků nevyhýbá, naopak využívá služeb návrhářky Štěpánky Pivcové. Ta se starala o její garderobu v době předvolební kampaně, na svědomí má i pudrově růžové šaty, které Pavlová oblékla v den, kdy byl její muž zvolen prezidentem, a chystá pro ni i šaty na inauguraci.

Reklama

Načítám