Hlavní obsah

Co dala Coco Chanel světu? Tvídové kabátky a perly se nosí už 100 let a jen tak nevyjdou z módy

Foto: Edward Berthelot , Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy o sobě nemluvila jako o feministce, přesto chtěla Gabrielle Chanel dodat ženám především sílu. Její návrhy, kterými jednou provždy změnila svět módy, přitom fungují i sto let poté. Které kousky od mademoiselle Coco se stále nosí a jsou právě in?

Článek

Gabrielle „Coco“ Chanel je bezpochyby nejvýznamnější návrhářka 20. století. Tohle označení si přitom nevysloužila jen díky nepopiratelnému talentu a vizím, ale především díky svému kreativnímu a originálnímu smýšlení, které způsobilo revoluci v dámské módě. Praktická stránka oblečení pro ni byla minimálně stejně důležitá jako ta estetická.

Dior prý ženy „čalounil“

Coco Chanel tvrdila, že není nic krásnějšího než svoboda těla, a tomu se snažila dostát i ve svých návrzích. Emancipovaná návrhářka ženám nabízela oblečení, ve kterém se dalo hýbat. Osvobodila je od korzetů, nepraktických dlouhých sukní a vypasovaných střihů.

Svému největšímu konkurentovi – Christianu Diorovi – vytýkala, že ženy neobléká, ale čalouní. A ačkoli dnes si můžeme obléknout, co se nám zamane (včetně dlouhých sukní, které jsou letos tak trendy), spousta jejích návrhů se nosí stále. Které to jsou a kde si můžete pořídit obdobné kousky?

Foto: Profimedia.cz

Gabrielle Chanel nenabídla ženám jen eleganci, ale především větší svoboduFoto: Profimedia.cz

1. Tvídový kabátek

Inovátorka Coco se rozhodla, že je načase vyrovnat skóre, a nabídla ženám materiály a střihy, které byly dosud vyhrazené mužům. Do tvídu se prý zamilovala ve Skotsku, kde trávila čas s Hughem Grosvenorem, vévodou z Westminstru, a ve 20. letech navrhla kostým složený z krátkého kabátku a sukně ke kolenům. Kabátek byl měkký a spíš než strukturované sako připomínal svetr, kratší pružná sukně zase pohodlně držela na bocích.

Elegantní komplety z tvídu nebo buklé jsou pro Chanel charakteristické a jsou základem všech kolekcí značky. Tvídová saka jsou v kurzu stále, a pokud je nechcete doplnit sukní, klidně k nim přidejte oblíbené džíny.

2. Malé černé

Když se řekne malé černé, asi si vybavíte Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho (1961). Ale Coco Chanel si s nimi pohrávala už o pár dekád dřív. V roce 1926 se v americkém magazínu Vogue objevila její kresba jednoduchých černých šatů po kolena, které posloužily coby inspirace ženám všech společenských vrstev.

Časopis je tehdy nazval Fordem značky Chanel a přirovnal je k revolučnímu modelu T. A opravdu: z little black dress se stal pojem. Gabrielle Chanel šaty navrhovala v nejrůznějších variacích po celou dobu kariéry a povedlo se jí dokázat, jak všestranné mohou být a že černá barva není jen smuteční, ale i elegantní.

3. Prošívaná kabelka s řetízkem

Coco Chanel se povedlo stvořit jednu z nejikoničtějších kabelek světa – a i za tím stála snaha ulevit ženám. Kabelky se totiž předtím nosily výhradně v ruce – držely se za horní rukojeť. S inovativním nápadem přišla v roce 1929, hitem se ale stal až v únoru 1955, kdy se kabelka Chanel 2.55 (název odkazuje na datum oficiálního uvedení) dostala do kolekce.

Ženám uvolnila ruce, a klidně si je tak mohly – po vzoru Gabrielle Chanel – strčit do kapes. Ačkoli originál dnes stojí téměř čtvrt milionu (v roce 1955 to bylo 220 dolarů), prošívaný design s řetízkem zná většina populace. Kopíruje ho spousta značek a nejeden návrhář z téhle klasiky stále vychází.

4. Perlový náhrdelník

Ačkoli historie perel sahá daleko do minulosti, Coco Chanel je pomohla zpopularizovat. A i když od svých dobře situovaných partnerů dostala řadu klenotů, začala prosazovat umělé perly. Imitace používala i ve svých kolekcích a hlásala, že šperky mají ženu zdobit, ne ukazovat, že je bohatá. A „nošení milionů na krku“ dokonce označila za nechutné (bylo to v období velké hospodářské krize). Kultivace perel nebyla tehdy ani zdaleka na takové úrovni, jako je dnes, a pravé perly byly pro většinu lidí zcela nedostupné.

5. Dvoubarevné lodičky

Ano, i za tenhle „vynález“ vděčíme Coco Chanel. Slingbacky, tedy lodičky s páskem přes patu, v dvoubarevném provedení značka Chanel prodává dodnes a i zde se inspirují další výrobci. Navrženy byly v roce 1957 a toto provedení bylo ve světě černých a jednobarevných bot nejen inovativní, ale i praktické.

Béžová opticky prodlouží siluetu, černá špička zase vyvolá dojem drobnějšího chodidla, navíc je méně náchylná k okopání. Tento design je dnes často vidět třeba na stylových ženách, které spěchají na přehlídky v rámci světových týdnů módy.

Načítám