Hlavní obsah

Trochu jiné lodičky: pořiďte si slingback boty, hodí se jak na běžné nošení, tak speciální akce

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nazývat je lodičkami by nebylo přesné. Na rozdíl od téhle módní klasiky jsou totiž uzavřené jen napůl. Slingback jsou ideální obuv na přelom jara a léta, takže zdokonalte pedikúru a vklouzněte do nich!

Článek

Sling co? Pod názvem slingback, na který teď budete narážet asi stále častěji, se skrývají lodičky s volnou patou a charakteristickým páskem. Sling znamená v angličtině prak, a když se podíváte na zadní část boty, pochopíte, proč se jim říká právě takto.

V hlavní roli je tedy pásek nad patou, a ačkoli v této kategorii najdete především modely s uzavřenou špičkou, natrefit můžete i na páry, které odhalují prsty. Ty už mají samozřejmě blíže k sandálkům – od klasických páskových párů je ale odlišuje celistvý střed.

Kdy lodičky přišly o patu

Érou, kdy se z klasických lodiček začalo „ukrajovat“, byla čtyřicátá léta 20. století, která byla úzce spjatá s tehdy tolik populárními pin-up modelkami. Ty v duchu stále většího odhalování kůže začaly lodičky s volnou patou nosit ve velkém a ostatní ženy je rychle následovaly.

Botám s páskem kolem kotníku potom dodala eleganci Coco Chanel (†87). Koncem 50. let přišla s ikonickými slingbacky, které ohromily nejen módním tvarem, ale i kombinací dvou barev, což tehdy nebylo obvyklé. Coco znovu zaskórovala – tento model si zamilovala smetánka i tehdejší velké hvězdy.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1957 Coco Chanel (na snímku vpravo) navrhla dvoubarevné lodičky bez paty, které se před několika lety jen v lehce pozměněné podobě úspěšně vrátilyFoto: Profimedia.cz

Jak moc se návrhářce model vyvedl, dokazuje také fakt, že tyto botky módní dům Chanel prodává dodnes. A to díky Karlu Lagerfeldovi (†85), který původní pár v roce 2015 vzkřísil a vrátil do nabídky.

V roce 2017 se narodil druhý slavný model, o kterém sní snad všechny milovnice módy: J’Adior. Botu pro značku Dior navrhla italská návrhářka Maria Grazia Chiuri (58) a stal se z ní hit, jehož obliba neklesá.

Foto: Archiv firem

J´Adior od značky Dior (vlevo) a dvoubarevné slingbacky Chanel patří k nejžádanějším párům obuvi vůbec. Jejich pořizovací cena převyšuje dvacet tisíc korunFoto: Archiv firem

Slingback: lodičky s volnou patou

Svůj nový pár si můžete samozřejmě pořídit i s výrazně menším rozpočtem. V jarních kolekcích jich najdete víc než dost a je tak jen na vás, ke které variantě se přikloníte. Výhodou je, že se tento typ obuvi prodává s různými typy podpatků.

Zaměříme se na páry s klasickou plnou špičkou, které jsou právě v kurzu. Jsou různě vysoké a také se liší tvarem. Trendem je předpisově ostrá špička, na své si ale přijdete i v případě, že dáváte přednost trochu kulatější obuvi.

Foto: Archiv firem

Zleva: Charles & Keith, 1460 Kč. Raid, 1010 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 999 Kč. Answear Lab, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1299 Kč. Stradivarius, 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1599 Kč. Kazar, 1790 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Jenny Fairy, 799 Kč, prodává CCC. Marks & Spencer, 1325 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Charles & Keith, 1460 Kč. Aldo, 2399 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Jak nosit boty slingback

U lodiček s volnou patou hrozí, že pásek nebude dostatečně dobře obepínat patu a bude klouzat dolů. V obchodě se proto vždycky projděte, a než se zbavíte visaček, udělejte si pár kroků i v pohodlí domova. Na vině je častokrát posouvání nohy při chůzi, do bot si tak můžete v případě potřeby pořídit samolepicí vložky.

A jak boty slingback nosit? Samozřejmě jedině naboso! Jediná možnost jsou punčochy ve spreji. Lodičky s páskem můžete využít v rámci běžného nošení, ale klidně v nich vyrazte i na letní svatbu, večírek nebo společenskou událost, která nevyžaduje uzavřenou obuv.

Foto: Archiv firem

Zleva: Arket, 4320 Kč. Answear Lab, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stradivarius, 699 Kč. Marks & Spencer, 1030 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 2299 Kč. Reserved, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 999 Kč. Kazar, 2990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1135 Kč. Answear Lab, 799 KčFoto: Archiv firem

Zdají se vám aktuální botky příliš barevné? Nebojte se toho! Podívejte se, jak mixovat výrazné barvy a jak na color blocking, který je právě trend číslo jedna.

Reklama

Související témata:

Načítám