Hlavní obsah

Trend jménem parachute pants. Kalhoty, které bodovaly před dvaceti lety, můžete oprášit i dnes

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parachute pants - extra široké nylonové kalhoty jsou zpátky a generace Z se jich nemůže nabažit. Jak ale tento trend nosit v případě, že jste na vlastní kůži zažily jeho návrat na scénu na přelomu milénia nebo dokonce samotný zrod v osmdesátkách?

Článek

Pokud byste potřebovaly další důkaz, že je móda cyklická, tady je. Parachute pants se staly hitem v osmdesátých letech a trendy kousek z nich udělali tanečníci breakdance, kterým přišel vhod jak jejich hladký povrch, tak i pohodlný, velkorysý střih. A přezdívku parachute mají vážně po padáku – s tím měly podobný nejen materiál, ale i stahovací šňůrky, které jsou pro tyto trendy kalhoty charakteristické.

Další Y2K trend na scéně

Po módní vlně v osmdesátkách parachute pants téměř zmizely, aby byly po dvou dekádách objeveny znovu. Na přelomu nového milénia je nosily všechny pop star a z videoklipů (namátkou třeba Genie in a Bottle od Christiny Aguilery z roku 1999) se kalhoty volně rozšířily do ulic. Zatímco během osmdesátek je více nosili muži, v druhé vlně se jich ve velkém ujaly ženy. Ty tehdy přišly na to, že se ke cool kalhotám perfektně hodí krátké topy a že se kromě boků, které se v té době odhalovaly ve velkém, dá ukázat i kus břicha. Do podobných stylingů se dnes pouští i generace Z, tyhle kalhoty ale můžete nosit i v případě, že jste se narodily (dávno) před rokem 1995.

Parachute pants jsou dalším z řady Y2K trendů, které odkazují k období kolem roku 2000. A pojďme si na rovinu říct, že jde o módu, která se nikdy nestane masovkou. Kalhoty, evokující šusťáky, cílí na ženy, které si s módou rády hrají a baví je trend širokých střihů, které bodují už pěkných pár sezon. A jakkoli se může zdát, že jde o trend určený výhradně pro náctileté, není tomu tak. Pokud vás módní kalhoty lákají, neřešte datum narození a zkuste je nastylovat k obrazu svému. Inspirovat se můžete třeba instagramovou ikonou Grece Ghanem, které bude příští rok šedesát.

Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Parachute pants nosí i módní ikona Grece GhanemFoto: Christian Vierig - GettyImages.com

Parachute pants a s čím je nosit

Jak parachute pants pojmout, když vám není -náct a neláká vás chodit v mikro topu? Zásadní není jen to, čím kalhoty doplníte, ale také po kterých sáhnete. Základní varianta je z nylonu a zpravidla má stahovací šňůrku v pase i na konci nohavic. A častokrát i kapsy, které je házejí do podobné skupiny, jako jsou cargo kalhoty. Mohou se nosit na bocích, vaší povinností to ale není. Klidně je posuňte výš, a pokud vás neláká typický nylon, zkuste třeba denimovou variantu. Otázkou také je, do jak široké varianty se pustíte a jestli si troufnete na nějakou barvu, nebo se budete držet klasické černé či béžové.

Chcete-li parachute pants trochu pozvednout, přidejte k nim podpatky. Kombinace s teniskami je samozřejmě povolená také, působí ale velmi ležérně až sportovně. Kalhoty jsou samy o sobě výrazným prvkem, doporučujeme je proto míchat s basic kousky, jako jsou jednoduchá tílka nebo trika. Přes tuhle vrstvu pak můžete přidat sako, které kalhotám přidá na serióznosti, nebo třeba lehký bomber.

Načítám