Hlavní obsah

Jak pečovat o džíny, aby co nejdéle vydržely

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Alespoň jeden pár džín vlastní nejspíš většina z nás. Ale schválně, jak často je perete a jak dlouho vám vydrží? Jejich životnost je zčásti určena složením látky a střihem, prodloužit ji ale může také správná péče. Jak se o ně starat, aby vám vydržely co nejdéle?

Článek

Zdá se, že džíny z módy nikdy nevyjdou – jsou neskutečně variabilní a pořád stylové. Asi každý má svůj oblíbený kus, který nosí ze všech nejraději. Letošní móda přeje hlavně širokým střihům a vysokému pasu. Jak často je prát či věšet a žehlit nebo jen nechat proschnout, aby dlouho držely tvar a barvu?

Jak často prát džíny

Džíny perte jen v případě, že jsou ušpiněné, mastné nebo hodně propocené, tedy přibližně po 10–20 dnech celodenního nošení. Běžné ušpinění na nohavicích, třeba od bláta, lze po uschnutí vykartáčovat. „Mně se osvědčilo napustit vlažnou vodu do vany, přidat prací gel a jemným kartáčkem stírat ušpiněné místo od shora dolů. Případné fleky dole na nohavicích od bláta vyčistím trošku intenzivnějším pohybem,“ říká Daniel Šmíd, lektor firemní kultury, kultivovaného projevu a oblékání. Džíny lze nechat po dni nošení vyvětrat na balkoně nebo je pro zbavení bakterií a zápachu „přežehlit“. Nežehlete je ale doopravdy, jen se žehličkou přibližte na takovou vzdálenost, aby pára prošla tkaninou - mohou u toho třeba viset na ramínku.

Jak prát džíny v ruce

Nejšetrnější způsob, jak prát džíny, je v ruce za použití mýdla. Pomůže to udržet strukturu vláken. K praní použijte vlažnou vodu s minimálním množstvím tekutého pracího prostředku. „Vyhněte se použití aviváže, u materiálů s elastanem snižuje pružnost. Oblečení ztrácí svůj tvar daleko dřív,“ radí Petra Györgyová, konstruktérka oděvních střihů a návrhářka s vlastní značkou Prague tailor.

Jak prát džíny v pračce

Pokud se vám do ruční práce nechce, do pračky je dejte otočené naruby se zapnutým zipem a knoflíky. Perte je na program pro citlivé prádlo, bez odstřeďování, v teplotě do 30 °C. Prací prostředek by měl být také na citlivé prádlo, bez bělidel. Aviváž nepoužívejte. Protože většinou pouští barvu, ale mohou se i snadno obarvit, perte je samostatně. Pokud perete trendy roztrhané džíny, měli byste díry zajistit svorkami nebo spínacím špendlíkem, aby se při praní nepotrhaly. Moderní pračky už mívají speciální program jeans.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Džíny z módy snad nikdy nevyjdou. Pokud chcete, aby dlouho vydržely, neperte je moc často.Foto: New Africa, Shutterstock.com

Věšet ano, žehlit ne

Rifle hned po vyprání pověste, aby proschly a získaly původní tvar. „Pokud je pověsíte za nohavice, každou na dva kolíčky, pasovým límcem dolů, zamezíte přirozenému srážení bavlněné tkaniny v délce. Samy se vlastní hmotností vyvěsí do délky,“ vysvětluje Daniel Šmíd.

Díky tomu je nebudete muset žehlit, zbytek nedokonalostí se dotvaruje přímo na těle. Faktem ovšem je, že když ještě trochu vlhké džíny sundáte ze šňůry a na rubu vyžehlíte, budou o moc příjemnější na nošení.

Nedávejte džíny do sušičky

I kdybyste se rozhodli pro pračku, protože se vám nechce prát džíny v ruce (v tom případě na 30 stupňů a bez ždímání), sušičce se určitě vyhněte. Vystavení teplu poškodí vlákna a to může vést ke sražení a urychlení procesu stárnutí.

Vsaďte na čistou bavlnu

A jaká látka je nejodolnější? Rifle vyrobené ze 100% bavlny vydrží déle než denim kombinovaný se syntetickým vláknem, jako je elastan. „To platí hlavně u většího množství, od 7 % elastanu výš,“ říká Petra Györgyová. Syntetická vlákna mají totiž tendenci se časem štěpit. Vůbec nejlepší výdrž mají kalhoty vyrobené z těžkého, tuhého a 100% bavlněného denimu s dvojitým jehlovým prošíváním, zakládanými švy a nýty. „Směsové materiály se navíc špatně recyklují. Čistě bavlněné vlákno se dá znovu zpracovat,“ říká návrhářka. Základem správné péče je tedy prostudovat štítek se složením materiálu a podle toho je pak prát i sušit.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Sice jsou po vyžehlení měkčí, teplo ale ničí strukturu vláken.Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Džíny vám musí sedět

Mnoho lidí dává přednost o velikost menším kalhotám ze strečového denimu, které obtáhnou křivky. Nadměrné napnutí ale na látku vytváří tlak, zejména tam, kde se při chůzi tře mezi nohama. Kombinace tření a napětí ve slabší džínovině ze syntetické směsi způsobuje, že se džíny rychle ničí. „Navíc se tělo v upnutých džínách potí více než ve volných a musí se tedy prát častěji,“ připomíná Daniel Šmíd.

Jak tomu předejít? Před zakoupením si džíny vyzkoušejte a otestujte, jak vám sedí – když je budete mít na sobě, předkloňte se nebo posaďte. Pas riflí by měl zůstat v místě vašeho pasu a nikam necestovat, v přední i zadní části byste měli cítit dostatek místa.

Čemu nevěřit: mýty o džínách

V souvislosti s nošením džín se objevuje řada mýtů. Radí se například dávat je místo praní do mrazáku, protože chlad prý zabije bakterie a zbaví kalhoty zápachu. Vědci fámu opakovaně vyvrátili s tím, že mraznička bakterie v riflích rozhodně nezabije. Zrovna tak není potřeba čekat s praním půl roku, jak se často radí. Většina odborníků doporučuje prát je prostě tehdy, když máte pocit, že to potřebují (například kvůli vytahaným kolenům). Mezitím je můžete nechat občas obrácené vyvětrat u otevřeného okna.

Reklama