Hlavní obsah

Froté sukně Balenciaga za 20 tisíc? Přijďte radši k nám pro ručník, vtipkuje na účet módního domu Ikea

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavlněná sukně za dvacet tisíc korun? Pojďte si raději k nám pro ručník za čtyři stovky, vzkazuje Ikea. Švédský gigant pohotově zareagoval na novinku módního domu Balenciaga a vtipně přetvořil jejich jarní look, nad kterým se pozastavuje celý svět.

Článek

Módní dům Balenciaga rád posouvá hranice normy a nutí k přemýšlení, co všechno se dá schovat pod pojem móda. O značce se snad nikdy nemluvilo tolik jako v posledních letech, kdy je jejím kreativním ředitelem gruzínský návrhář Demna Gvasalia.

Zatímco zakladatel módního domu Cristóbal Balenciaga hledal krásu v nevšedních a mnohdy komplikovaných střizích, Demna nachází inspiraci všude kolem sebe. Se svou pověstí módního génia umí obdivovatelům prodat všechno – včetně roztrhaných a špinavých tenisek, kabelky ve tvaru pytlíku od chipsů nebo obyčejného ručníku.

Froté sukně za dvacet tisíc

Značka opět překvapila, když začala minulý týden prodávat novou sukni z kolekce jaro 2024. „Ale počkat, vždyť je to… ručník,“ ozývalo se ze sociálních sítí. Originální návrhář se znovu rozhodl otestovat, jak daleko může ve svých, vlastně poměrně přízemních, fantaziích dojít, a navrhl sukni, která působí jako obyčejná osuška. A to nejen na pohled, ale i na omak. Sukně Balenciaga, jejíž cena převyšuje 20 000 korun, je totiž ušitá z froté bavlny. Jediné, čím se liší od ručníku, který vám visí v koupelně, je nastavitelný pásek uvnitř a knoflíky, díky nimž drží tvar.

Sukně je unisex, takže když do ní zainvestujete, můžete ji klidně půjčit svému protějšku. Pro kompletní look stačí přidat černou mikinu s kapucí a kapsáče dospod. Ale vážně – Balenciaga dobře ví, co dělá, a svým ironickým návrhem nadhazuje otázku, co všechno jí u zákazníků projde. Koupí si někdo ručník za dvě desítky tisíc, když se prohlásí za designový kousek? Odpověď je ano.

Foto: Archiv značky Balenciaga

Froté sukně od značky Balenciaga za více než dvacet tisíc korunFoto: Archiv značky Balenciaga

Ikea vám ušetří peněženku

Zatímco se svět u nové froté sukně bavil i pohoršoval, marketingoví specialisté švédské nábytkářské firmy Ikea přišli s geniálním tahem, který jí přidal další plusové body. Celý look Balenciagy přetvořili přímo mezi regály a udělali reklamu na osušku, která je originálu zábavně podobná. „Ikea sleduje trendy a představuje nový kousek pro jarní sezonu 2024 – sukni z ručníku Vinarn. Nyní ještě výhodněji,“ stálo v jejich instagramovém postu.

Balenciaga okopírovala Fraktu

A není to poprvé, kdy se cesty dvou slavných a naprosto odlišných značek střetly. V roce 2017 Demna Gvasalia do moodboardu pro novou kolekci přidal kultovní modrou tašku Ikea Frakta. Její design přetvořil do kůže a voilà – nová kabela za více než 50 000 korun byla na světě.

Některé značky by to namíchlo, Ikea ale opět zareagovala nejlépe, jak mohla. Její zástupci vydali prohlášení, že jí neuvěřitelně lichotí fakt, že se její design dostal až na přehlídku Balenciaga. A aby podpořili prodej svého originálu, vyjeli s kampaní „Jak poznat opravdovou tašku Ikea Frakta“. Bodem číslo jedna bylo, že šustí, a vyzdvihovali i její multifunkčnost. Na rozdíl od kožené tašky Balenciaga se prý do ní dají hodit i cihly a odpad a nevadí jí ani voda. Výčet uzavírala cena, která je rovných 19 korun.

Foto: Archiv firem

Ikonickou tašku Ikea před lety Balenciaga okopírovala. Její cena (a abychom byli fér, v tomto případě i materiál) se ale zásadně lišíFoto: Archiv firem

Načítám