Hlavní obsah

Nejkontroverznější módní trendy dneška: Místo kalhot kalhotky, vykukující tanga nebo nahé šaty

Foto: Estrop , Gettyimages.com

Foto: Estrop , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají víc příznivců, nebo odpůrců? To je otázka. Jedno se jim ale upřít nedá: Dokážou zaujmout. Jak vypadají nejkontroverznější módní trendy současnosti i několika posledních let?

Článek

Vyšly byste ven jen v kalhotkách, kdyby se vám do rukou dostal kousek od značky Miu Miu za téměř sto tisíc? A jak se stavíte k trendu nahých šatů nebo mikrosukní? Projděte si výběr nejkontroverznějších trendů, které by mnozí z módního světa nejraději jednou provždy vymazali.

Kalhoty? Letos stačí kalhotky

O tom, že letos kalhoty evidentně nepotřebujete, jsme referovaly už ve chvíli, kdy značka Bottega Veneta přišla s nápadem nahradit spodní díl oblečení jen kalhotkami a punčocháči. Návrhářka Miuccia Prada ale zašla ještě o krok dál: Ve své kolekci Miu Miu představila řadu svrchních kalhotek, které nejsou zdaleka tak nenápadné jako jejich předchůdci. Spousta lidí nazývá tento luxusní kousek plínkami pro dospělé, navzdory tomu se ale tento podivný trend u celebrit chytil.

Máte na nejujetější trend roku 2023 odvahu? Skočte do Manga. V řetězci najdete kalhotky s našitými aplikacemi za cenu kolem dvou tisíc korun, což je o devadesát tři tisíc méně, než stojí originál Miu Miu.

Mikro mini

U značky Miu Miu ještě zůstaneme. Ještě před tím, než přišla se spoďárovým trendem, odstartovala Miuccia Prada obrovský boom mikrosukní. Modely, které zakrývají opravdu jen rozkrok, se staly hitem loňského roku a postupně se rozšířily do všech řetězců. A ačkoli byly opravdu provokativně krátké, jedno se jim musí nechat: V podání italské značky nikdy nevypadaly vulgárně.

Whale tail neboli velrybí ocas

Návrháři se častokrát pouštějí na hranu a snaží se ukázat, že i prvky, na které se většina lidí dívá skrz prsty, mohou vypadat kultivovaně. Návrhářka Donatella Versace takhle vytáhla trend z počátku milénia, který by mnozí pamětníci rádi vytěsnili: šňůrky kalhotek vyčnívající z bokových kalhot. Když si vzpomenete na éru bokovek a to, co se stalo, když se v nich sehnuly nositelky tang, pochopíte, proč se tomuto trendu říká whale tail neboli velrybí ocas. Ten má totiž podobný tvar, který kopíruje písmeno Y.

Nahé šaty

Zatímco dříve si vystačily s náznaky, dnes do toho jde spousta hvězd naplno. Nahé šaty už se nutně nepodkládají prádlem a kromě rozkroku odhalují úplně všechno. Když nahoře bez vyšla v roce 2014 na předávání módních cen CFDA zpěvačka Rihanna, byl z toho poprask. Dnes je podobných nahých looků ve světě VIP tolik, že začínají nudit.

Crocsy

I na tenhle fenomén má každý svůj názor. Boty, které vznikly z ryze praktických důvodů, si v průběhu let prošly různými fázemi, a ačkoli nasbíraly celou řadu obdivovatelů, získaly také velkou skupinu odpůrců. Patří k nim například návrhářka Victoria Beckham, která prohlašuje, že by si crocsy nikdy nevzala na nohu. Obecně se však této obuvi daří. A není divu. Módní svět miluje trend „ošklivých“ bot, které navíc skvěle zapadají do konceptu wrong shoe theory.

Kalhoty a boty v jednom

Nikdo za poslední léta nevydal tolik nečekaných kousků jako módní dům Balenciaga. Jeho návrhář Demna Gvasalia úspěšně prodával tašku připomínající pytel na odpadky, zdánlivě poničené tenisky a v posledním týdnu pobavil svou luxusní sukní spíchnutou z froté ručníku.

Hitem roku 2018 pak byly jeho pantashoes (= pants a shoes, tedy kalhoty a boty), které s oblibou nosila Kim Kardashian nebo návrhářka Victoria Beckham. Módní hybrid spojující boty s kalhotami se prodává dodnes. V nové kolekci najdete kousky v širším střihu a jejich cena začíná na 70 000 korunách.

Bokovky

Jízlivé poznámky jsou zvyklé slýchat také nízké bokové kalhoty, které byly kolem roku 2000 pro mnoho žen téměř uniforma. V posledních letech se k nim návrháři stále častěji vracejí, většina žen si ale od sníženého pasu drží odstup. A není divu. Bokový střih opticky zkracuje a pro většinu postav je minimálně komplikovaný.

Bike shorts

Nenechte se zmást názvem. Tyto cyklistické šortky nejsou určené na kolo. Ačkoli jsou bike shorts momentálně v útlumu, jde o trend, který se průběžně vynořuje a mizí. Princezna Diana je nosila už v devadesátkách v doprovodu mikiny, před pár lety se kombinovaly hlavně se sakem. Těšíte se na jejich další comeback? Takhle se dají bike shorts nosit i dnes!

Načítám