Hlavní obsah

Nejčastější módní trapasy podle stylistek: sešité rozparky u kabátů, nevhodné prádlo i žmolky

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se dnes více než kdy jindy cení individualita a šatník si můžete plnit v podstatě čímkoli, určitých pravidel se stále vyplatí držet. A proto jsme stylistkám položili přímou otázku: Jakých módních nešvarů se my ženy dopouštíme nejčastěji?

Článek

Nebudeme vás limitovat tím, že nemůžete kombinovat černou a hnědou (mimochodem, tohle módní combo vypadá skvěle), nebo vám diktovat, kolik doplňků je příliš. Módní faux pas se vztahuje spíše na základy, které máme tendence podceňovat. Než se pustíme do jejich výčtu, musíme vás ujistit, že naším cílem není nikoho shodit, ale spíše vzdělávat. Jdeme na to?

1. Zašité rozparky u kabátů

Věříme, že většina z vás ví, jak naložit se zašitými rozparky na nových kabátech a sakách, při pohledu do ulic je ale zřejmé, že se tahle zpráva stále nedostala ke všem. Pomozte nám ji šířit a diskrétně ťukněte do vašich známých, kteří si zadní šev nerozstřihnou. „Zašité rozparky mají pomoct oděvu držet na ramínku tvar a patří pouze do obchodů,“ vysvětluje stylistka Pavlína Kapicová a připomíná, že rozpárat je někdy zapotřebí i kapsy.

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Krok číslo jedna po nákupu kabátu nebo saka – pokud je rozparek sešitý, rozpárejte ho Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

2. Lezoucí poutka

Spousta vršků je opatřena látkovými poutky, které opět dobře slouží na prodejnách, v domácím prostředí už ale bývají spíše na škodu. Vyhněte se situacím, kdy vám budou v oblasti ramen vykukovat dlouhá látková poutka, a po nákupu je nemilosrdně odstřihněte. Pozor si dejte také na cenovky, nalepené na podrážkách nových bot.

3. Svetry pokryté žmolky

Stylistka Irena Vokrojová připomíná, že kousky z kvalitních materiálů rozhodně nejsou samoúdržbové. Naopak. „Pokud investujete do oblečení z dobrých materiálů, musíte se o něj také s láskou starat a řídit se péčí, kterou doporučují všité cedulky,“ říká stylistka s tím, že materiály jako kašmír, vlna nebo hedvábí vyžadují citlivý přístup. Častým zimním nešvarem jsou pak žmolky na svetrech, kterých vás jednoduše zbaví odstraňovač žmolků.

4. Vykukující spodní prádlo

Ačkoli si návrháři pohrávají s trendem vykukujících ramínek, pokud nejde o jasný módní záměr, platí jedno: Podprsenka by neměla být vidět. „S řešením této otázky se musíte zabývat už při nákupu šatů nebo topu,“ zdůrazňuje Irena Vokrojová s tím, že pokud se bez klasické podprsenky neobejdete, musíte některé střihy šatů chtě nechtě oželet. Alternativ je ale víc než dost, ať už to jsou samodržící podprsenky, pásky pro snížené zapínání, či stahovače ramínek. Pozor, vidět by být neměla ani „neviditelná“ silikonová ramínka.

A to není ze světa prádla všechno. „Myslete na to, že pod bílé triko, halenku nebo košili nepatří podprsenka bílá, která bude stále prosvítat, ale tlumená tělová,“ připomíná stylistka Pavlína Kapicová. A problematické umí být i kalhotky. „Pod přiléhavé oblečení volte ideálně bezešvé modely, které nebudou tvořit viditelné zářezy,“ dodává stylistka.

Foto: Valentina Frugiuele, Gettyimages.com

Spodní prádlo by mělo zůstat skryté. Před nákupem každého módního kousku se samy sebe ptejte, jestli jste tohle pravidlo schopné a ochotné dodržet Foto: Valentina Frugiuele, Gettyimages.com

5. Hromada oblečení, málo bot

Stylistka Irena Vokrojová často nahlíží do dámských šatníků a ačkoli dokládá, že většina z nich je přeplněná oblečením, velké mezery vídá ve sbírce bot. „Ta častokrát neobsahuje páry, které by pokryly různé společenské události,“ vysvětluje stylistka s tím, že spíše než desáté tenisky byste si měly pořídit typově různou obuv. „U českých žen bych klidně ubrala na počtu oblečení a přidala více bot, které umí jednotlivé looky proměnit,“ doplňuje stylistka a podotýká, že stěžejní je samozřejmě jejich čistota a péče: „Špinavé boty, o které se nestaráte a pravidelně je neimpregnujete, zazdí úplně všechno.“

6. Nedodržený dress code

Všichni stylisté se shodnou na jednom: Pokud se chystáte na akci s doporučeným dress code, měly byste se ho, minimálně z úcty k hostiteli, držet. A ačkoli se mohou zdát jednotlivé termíny matoucí, věřte, že se v nich dá poměrně snadno zorientovat. Ať už jde o dress code smart casual, semi formal nebo cocktail, případně i black tie nebo white tie.

7. Nedotažený večírkový look

Ženy věnují spoustu úsilí výběru společenských šatů, podobnou energii už pak ale častokrát nevloží do volby dalších prvků. „Večerní akce si zaslouží boty na subtilnějším podpatku, odpovídající psaníčko a také výraznější šperky,“ podotýká stylistka Irena Vokrojová. Zvýšenou pozornost věnujte také nehtům, make-upu a vlasům – tady nemusí vaše běžná rutina stačit. Pokud se nesvěříte do rukou profesionálů, vyzkoušejte třeba naše jednoduché kouřovky podle Jenifer Lopez.

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Šaty máte, co ale zbytek? Večerní look musí být kompletní Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

8. Nevhodná kabelka

Chápeme, že velké kabelky jsou maximálně praktické, na všechny příležitosti se ale nehodí. „Největším nešvarem je kombinace takové kabelky s večerními šaty. Sem opravdu patří výhradně psaníčko nebo večerní minikabelka,“ připomíná stylistka Pavlína Kapicová. S citem je ale potřeba kabelku vybírat i jindy. „Zatímco k zimním, objemnějším outfitům se prostorné kožené kabelky skvěle hodí, letním oděvům a odlehčeným materiálům sluší kabelky menší nebo alespoň ty, které mají lehčí materiál, ať už je to látka nebo lýko,“ vysvětluje Pavlína Kapicová a připomíná, že faux pas je také nošení napodobenin luxusních kabelek.

Načítám