Hlavní obsah

Ošklivé? Jak pro koho! Válenky jsou stále in a skvěle vypadají s koženými kalhotami i sukní

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rozporuplnější trend byste hledaly jen těžko. Pokud stojíte na straně těch, které doufaly, že je éra válenek u konce, moc vás nepotěšíme. Není. Tyhle super pohodlné boty jsou stále v kurzu a nosí se i ve snížených podobách.

Článek

Častokrát se o nich mluví jako o těch nejméně vzhledných botách a traduje se, že i jejich název ugg odkazuje ke slovu ugly, tedy ošklivý. Pravda je ale nejspíš někde jinde a na to, že se válenky opravdu dají pojmout stylově, existují důkazy, které můžete zároveň pojmout jako osobní inspiraci.

Kde se uggy vzaly?

Ačkoli víme, že pochází z Austrálie, na to, kdo s nimi přišel první a jak vznikl jejich název, existují různé teorie. Boty z ovčí kůže a vlny nosili místní střihači vlny, kteří potřebovali obutí odolné vůči žlutému lanolinu už ve 20. letech 20. století, později si je ale začal nárokovat a patentovat i podnikatel Frank Mortel nebo surfař Shane Stedman. Právě Mortel přišel s příběhem, že botám začal říkat ugg boots na základě prvotních reakcí jeho ženy, pravděpodobnější ale je, že tento název už byl v té době zažitý. A nejspíš odkazoval na vysoké fug boots, které nosili během první světové války piloti.

A kdy se na scéně objevila značka UGG, která se považuje za nejsilnějšího prodejce válenek? V roce 1978 ji v Americe založili dva australští surfaři – v měkoučkých botách s ovčí vlnou si zahřívali nohy v ranních hodinách na pláži, a protože zjistili, že ve Spojených státech nejsou dostupné, pustili se do obchodování. A z válenek se stal hit – největší rozkvět zažily na začátku nového milénia, kdy se staly poznávacím znamením mnohých hvězd. Nosila je Paris Hilton, Pamela Anderson, ale i módní ikona Sienna Miller, která se k nim v poslední době, stejně jako spousta dalších celebrit, vrátila.

Stylové kombinace, které stojí za to zkusit

Ptáte se, s čím válenky nosit? Dalo by se odpovědět: s čímkoli. Boty si můžete obout k legínám, když jen vybíháte na nákup, pokud z nich ale chcete udělat plnohodnotnou součást outfitu, zkuste na to jít jinak. Ano, úzké kalhoty vyváží jejich mohutnost, instaholky si je ale klidně vezmou i k rovně střiženým kalhotám nebo sukni. A naplňují tak populární Wrong Shoe Theory. Držet se nemusíte ani klasické výšky bot – v kurzu je i jejich snížená miniverze a populární je i model připomínající bačkůrky.

Foto: GothamGC Image, Edward Berthelot - Getty Images.com

Bílé džíny s oversized sakem nebo legíny a mikina doplněné kabátem? Obojí vypadá v kombinaci s válenkami skvěleFoto: GothamGC Image, Edward Berthelot - Getty Images.com

Foto: Jeremy Moeller, Christian Vierig - Getty Images.com

Protiklady se přitahují – spárujte boty s kontrastní kůží, ať už jde o kalhoty, nebo sukniFoto: Jeremy Moeller, Christian Vierig - Getty Images.com

Foto: Jeremy Moeller, GothamGC Images - Getty Images.com

Královny street stylu letos nejčastěji sahají po nízké variantě ultramini (vlevo) nebo modelu Tasman (vpravo) připomínajícím papučeFoto: Jeremy Moeller, GothamGC Images - Getty Images.com

Sníh ani déšť jim nesvědčí

Pokud válenky nosíte, určitě byste potvrdily, že jsou na noze maximálně příjemné. Uvažujete-li naopak o koupi prvního páru, zvažte, jak často je hodláte nosit. Levnější obuv ze syntetických materiálů se totiž poměrně rychle sešlape, což je nešvar, který je v ulicích vidět znepokojivě často. Máte-li s nimi proto velké plány, zaměřte se na boty, které jsou opravdu z kůže (originál je z té ovčí) a jsou vystlané vlnou. Zároveň je neberte ven, když je venku všelijak – tyhle boty nemají rády mokro. Existují sice impregnační spreje, které je mají vůči vlhkosti ochránit (a my je určitě doporučujeme pro každý případ používat), samotní výrobci je nicméně nedoporučují nosit vyloženě do deště a už vůbec ne do sněhu, ačkoli s nimi tak spousta žen nakládá. Vlhké mapy jim opravdu nesluší.

Reklama

Související témata:
Válenky

Načítám