Hlavní obsah

Nekouše, v zimě hřeje, v létě chladí a mírní bolesti zad. Ovčí vlna si zaslouží novou šanci

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat přírodních materiálů je víc než aktuální. A proto se právě v tuto chvíli po celém světě chová asi miliarda ovcí, jejichž vlna slouží k výrobě oblečení. Proč byste měli vědět víc o pravé ovčí vlně a jejím využití? Nejenže zahřeje, ale třeba i uleví od bolesti!

Článek

Vlna je stoprocentně přírodní materiál, který lze chápat i jako obnovitelný zdroj: když se po skončení životnosti vrátí do půdy, pak se přirozeně rozkládá a uvolňuje cenné živiny, což se o syntetických materiálech říct nedá.

Nepostradatelná vlna

Vlněná vlákna využívá člověk od nepaměti – nejen ta z ovcí, ale i koz, velbloudů nebo králíků. U nás je nejběžnější právě ovčí vlna. Vyrábí se z ní příze na pletení svetrů nebo čepic i na tkané vlněné látky. Nejčastěji využívané je vlněné sukno – je částečně voděodolné, a proto se z něj šijí pánské obleky nebo vojenské uniformy.

Momentálně se asi nejvíc mluví o materiálech z vlny merino, která pochází ze speciálního plemene ovce s velmi jemnou vlnou. Merino je známé vysokou odolností vůči zápachu a vysokou hřejivostí a je jemné i pevné současně, takže se jen tak neroztrhá.

3 mýty o ovčí vlně. Co už dnes neplatí?

Možná vás od nákupu vlněných výrobků odrazuje to, co si o něm pamatujete z doby dávno minulé. Jenže časy se změnily a vlna se upravuje novým způsobem. Co dnes už není pravda?

1. Výrobky z ovčí vlny koušou

Ano, bylo to tak. Minulý čas je důležitý, protože moderní technologie umí vlákna vytřídit a zpracovat tak, že už to není pravda. Svetr z vlny bude možná lehce kousat, jen pokud například navlhne, a jestli chcete vlnu opravdu měkkou, pak zvolte výrobky z merina s nejjemnějším a nejtenčím vláknem.

Foto: AliceCam, Shutterstock.com

Bojíte se ovčí vlny, protože kouše? Pak jste ještě nepohladili svetr z vlny merino… Foto: AliceCam, Shutterstock.com

2. Vlněné oblečení se nosí jen v zimě

Není to pravda, i v létě můžete využít, že vlna skvěle izoluje a reguluje teplotu. Umí zahřát i ochlazovat, protože absorbuje nebo uvolňuje vlhkost podle potřeby, takže se nepřehřejete ani neprochladnete. I z tohoto důvodu se z vlněných látek šije i outdoorové oblečení do míst, kde teplota výrazně kolísá.

3. Vlněné oblečení se špatně udržuje

Naopak. Vlna má samočisticí vlastnosti a díky struktuře vlákna chráněného lanolinem má antistatické účinky. „Výrobky z ovčí vlny obvykle stačí jen vyvětrat a protřepat. Můžete je nosit i několik dní, což oceníte především při vícedenní turistice. Pokud potřebujete vyřešit menší znečištění, stačí místo jemně zaprat v ruce ve vlažné vodě. Při větším znečištění perte výrobek dle návodu a do prací lázně přidejte prací prostředek s obsahem lanolinu, který nejen vypere, ale i ošetří,“ doporučuje Martin Bernátek z e-shopu Ovečkárna.

Nemusíte se ani bát, že bude oblečení při delším nošení zapáchat: vlna je přirozeně antiseptická, takže v ní bakterie moc dlouho nepřežijí.

Foto: Photo Collective, Shutterstock.com

Když si pořídíte kvalitní vlněné oblečení, pak byste mu měli věnovat správnou péči, aby vám dlouho vydrželo. Ovšem dnes to není žádný problém, pračky mají běžně program na vlnuFoto: Photo Collective, Shutterstock.com

Jak prát vlněné oblečení

Vlněné oblečení lze prát, ale je zapotřebí dodržovat pár pravidel. Před praním kousek vždy otočte na rub – nebude pak rychle žmolkovat. „Použijte přípravek na praní vlny - neobsahují enzymy, mají neutrální pH a občas obsahují i lanolin. Nikdy nepoužívejte aviváž! Zlikvidovala by žádané vlastnosti vlny. Ždímejte na minimum a při ručním ždímání příliš nekruťte, aby se vlákna nepřetrhala. Vytlačte vodu a sušte volně pověšené, nikoli na přímém slunci, raději vynechejte sušičku a rozhodně nežehlete,“ radí Vladimír Bureš z firmy na výrobu outdoorového oblečení Faramugo.

Ovčí vlna pro zdraví

Vlastnosti vlněných výrobků lze využít i při léčbě některých zdravotních obtíží. „Z vlny se nešije jen oblečení, ale například také ložní soupravy. Jsou skvělé pro ty, kdo musejí dlouhodobě ležet, protože jemně masírují nervová zakončení, takže prokrvují pokožku, ale nedráždí ji. Navíc zahřejí a odvedou vlhkost a jsou vhodné i pro astmatiky,“ říká Martin Bernátek.

Suché teplo, které vlněné materiály vytvářejí, prohřívá a snižuje bolestivost a zvyšuje pohyblivost kloubů, svalů i šlach. Vyrábějí se z nich tedy i rehabilitační pomůcky a ortézy, které uleví třeba od revmatických bolestí. Vlna sníží napětí i bolest hlavy, protože odstraňuje škodlivé kladné ionty. V severských zemích se dokonce šíří běh sněhem ve vlněných ponožkách, který poskytuje masáž chodidel i úlevu od stresu.

Reklama

Načítám