Hlavní obsah

Objevte ve vlasech vlny aneb Jak zjistit svůj typ vlasů?

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři typy a devět podkategorií. Věděli jste, že existuje tolik různých struktur vlasů? Správná péče se odvíjí od znalosti vašeho typu. A tady je manuál, jak to zjistit.

Článek

Znát strukturu a typ svých vlasů je k nezaplacení. Nevyhazujete totiž peníze zbytečně za pečující produkty, které vašim kadeřím nesedí. Takže směle za poznáním, se kterým vám pomůžou kadeřníci Tereza Vlasáková a Pavel Filandr.

Vlasy dělíme podle jejich struktury na čtyři základní typy: rovné, vlnité, kudrnaté a afro. Každý má ještě své tři podkategorie (viz obrázek níže). Rozdělujeme je také podle toho, zda jsou řídké nebo husté, přírodní nebo barvené, melírované či jinak chemicky ošetřené. „Lidé ale mívají především různé kombinace. Charakter vlasů se dá naštěstí dobře odhadnout pohledem a hmatem. Pak by se měl člověk držet produktů, které jsou na takové vlasy určeny, a dát jim i specifickou péči,“ říká Pavel Filandr, kadeřník a technolog firmy New Flag.

Jaké máte vlasy?

Jak poznat svůj typ vlasů radí kadeřnice Tereza Vlasáková, majitelka kadeřnického studia Tenpocit

„Nejjednodušší je, když si vlasy umyjete nějakým univerzálním šamponem, neměl by být příliš hydratační nebo regenerační, aby texturu vlasů nezamaskoval. Pomačkejte vlasy ručníkem a sledujte tvar vlasů za mokra. Jsou rovné jako hřebíky? Jemně se vlní? Nebo se vám tvoří silné kadeře? Vlasy nechte přirozeně uschnout, výjimečně bez použití kondicionéru. Některé vlnité vlasy jsou vlivem celoživotního rovnání k rozpoznání pouze za mokra, a pokud se chcete ke své přirozené textuře vlasů vrátit, musíte být trpělivé. Dodávejte vlasům pravidelně hydrataci i protein, je-li to potřeba, a vyřaďte ze své péče žehlení a natahování vlasů přes kartáč. Časem budou vlny vypadat lépe a lépe.“

Foto: art4stock, Shutterstock.com

Typologie vlasů zleva: rovné, vlnité, kudrnaté, afro. Najdete tam svoje? Foto: art4stock, Shutterstock.com

1. Rovné vlasy: Sestříhejte

Foto: Profimedia.cz

Herečka Jennifer Aniston (52) je majitelkou rovných vlasů 1bFoto: Profimedia.cz

1a jsou vlasy rovné a velice jemné až řídké. 1b jsou nejvděčnější, nejsou ani příliš jemné, ani příliš hrubé. Můžou se vám sice více mastit, ale dovolí vám si na hlavě udělat cokoliv – účesy z nich dobře drží.  Poslední podtyp rovných vlasů 1c má hodně silnou až hrubou strukturu. Vlny natočené kulmou nebo různé účesy z těchto vlasů moc dlouho nevydrží.

„Jemné vlasy vždy podpoříte sestříhaným střihem. To znamená, že je poskládaný z několika délek na sebe navazujících úrovní. Následným stylingem a tepelnou úpravou dodáte vlasům objem. Skvělým pomocníkem jsou i texturizační pudrové přípravky, které dodají objem přímo u kořínků, “ radí Pavel Filandr. To samé bude fungovat i u hrubších rovných vlasů, které můžou u hlavy plihnout, protože jsou těžké. Také se vám v koupelně neztratí suchý šampon, kterým se rychle zbavíte mazu a vlasy nadzvedne. A pokud máte vlasy jako hřebíky, tedy 1c, budou vypadat dobře v nadčasovém mikádu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Objemový pudr Power Powder, Maria Nila, 430 Kč (2 g), prodává Notino; Suchý texturizační sprej #MYTHICCBODY, #Mydentity, 930 Kč (194 g), prodává TenpocitFoto: Archiv firem

2. Vlnité vlasy: Podpořte vlny

Foto: Profimedia.cz

Herečka a zpěvačka Zendaya (24) a její vlnité vlasy typu 2aFoto: Profimedia.cz

Typ 2a bychom definovali jako jemné vlny od větru. Často se u tohoto typu může stát, že je zaměňujete za rovné a neposedné, a přitom se pyšníte jemnými vlnkami! Typ 2b jsou výrazné vlny do písmena S a 2c jsou ještě výraznější. Vlní se hned od kořínků, jsou na pomezí vlny a kudrliny a vlasy mají hrubší strukturu.

Vlny zbytečně nenatahujte. „Pokud vlasy máte přirozeně vlnité nebo jemnější rovné a chcete docílit trendy beach looku, použijte produkty, které obsahují mořskou sůl,“ radí Pavel Filandr.

U vlnitých vlasů je často problém s krepatěním. Příčin může být spousta, od špatné péče přes nešetrnou úpravu až po nezdravou pokožku hlavy. „Každé krepatění vlasů vzniká z jiného důvodu a má tedy i různá řešení. S odhalením té vaší příčiny by vám měl pomoct šikovný kadeřník. Já vám můžu poradit prevenci. Vlasy nezatěžujte nesmývatelnými nánosy z levné péče z drogerie a vlhké vlasy nežehlete, nikdy! Také používejte pravidelně masku na vlasy a zařaďte do své výbavy bezoplachovou péči, jako jsou různé leave-in kondicionéry,“ radí kadeřnice Tereza Vlasáková.

Foto: Archiv firem

Zleva: Texturizační sprej s mořskou solí Balmain, 850 Kč (200 ml), prodává Salon online; Bezoplachový kondiconér Kristin Ess, 490 Kč (250 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

3. Kudrnaté vlasy: Hydratujte

Foto: Profimedia.cz

Modelka Jasmine Sanders (29) má kudrlinky se středním průměrem, tudíž 3bFoto: Profimedia.cz

Kudrnaté vlasy jsou ty, kde se vlna dokáže podtočit do spirály. 3a má největší průměr vlny, 3b menší a 3c nejmenší (např. jako tužka) a vlnky jsou hodně těsné. Nedoporučuje se je stříhat efilačními nůžkami. „Mají tendenci vlasy kousat, a výsledkem je prázdná základna a krepaté, roztřepené vlasy náhodných délek,“ říká Tereza Vlasáková.

Co je podle kadeřnice největší prohřešek v péči? „Kudrnaté vlasy by se nikdy neměly česat za sucha, protože to úplně zničí strukturu kudrn a můžete vlasy trhat. Češte je vždy jen za mokra během toho, co vám působí kondicionér, anebo při používání stylingových krémů a gelů. Dalším velkým prohřeškem je nepoužívání kondicionéru, ten je pro kudrnaté vlasy, které jsou přirozeně velmi suché, opravdu důležitý,“ doporučuje.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio olej pro vlnité a kudrnaté vlasy Healing Sense, Zenz, 1150 Kč (100 ml), prodává Tenpocit; Olej pro hydrataci a lesk Liquid Crystals, Insight, 359 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

4. Afro vlasy: Hydratujte ještě víc

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Celeste Waite (26) se pyšní typem vlasů 4a zastřiženými do kulataFoto: Profimedia.cz

Afro vlasy se vlní do tvaru písmene S a Z a mají nejmenší průměr vlny. Jsou nejvíce náchylné na poškození, lehce se zašmodrchávají, jsou suché a potřebují hlavně hydrataci a nevynechávat kondicionér. O kudrny se starejte i pomocí olejíčků nebo krémů.

„Afro vlasům sluší kruhovité sestříhání. Tyto vlasy v České republice rozhodně vystupují z davu, tak proč to nepodtrhnout odvážným střihem,“ dodává Tereza Vlasáková.  

Foto: Archiv firem

Zleva: Vlasový krém pro kudrnaté a afro vlasy Revive, Lush, 575 Kč (100 g); Hydratační kondicionér pro vlnité a kudrnaté vlasy Bb. Curl, Bumble and Bumble, 599 Kč (200 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám