Hlavní obsah

Chraňte vlasy před sluncem! UV péče vám v letní výbavě nesmí chybět, zabrání krepatění i lámání

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se zdá, naše vlasy jsou v ohrožení v každém ročním období. Nejen mráz, ale i přemíra slunečního záření jim může ubližovat. Proto se stále častěji mluví i o UV ochraně vašich vlasů. Proč, jak a kdy ji používat?

Článek

Ochrana vlasů před sluncem by měla být stejně tak automatická, jako ranní ochrana obličeje krémem s SPF. Slunce totiž nezatěžuje jen pokožku, ale i vlasy. Útočí na jejich samotná stavební vlákna a to je pak už jen kousek k ulámaným a roztřepeným pramínkům. Také je zesvětluje, a tím pádem vysušuje a můžou být krepatější.

UV ochrana i pro vlasy

Jak UV ochrana na vlasy funguje? Obalí vlas zvenčí a poskytne mu štít proti sluníčku, ale i třeba chlorované vodě v bazénu. Kromě toho takové přípravky vlasy hydratují, vyživují a dodají tím i přirozený lesk. A to se hodí vždycky.

Kdo by je měl používat? Nejnáchylnější vlasy jsou ty zesvětlované, takže blondýnky je mají skoro povinné. Stejně tak jsou ochranné přípravky důležité pro vlasy křehké, jemné nebo kudrnaté, ty zas přirozeně postrádají hydrataci. Tmavovlásky z toho ale také nevyváznou jen tak, těm obarveným pomohou přípravky déle zachovat barvu.

Plážové vlny + UV ochrana

Ideálním produktem s ochranou proti UV záření je vlasový sprej, ten nanesete do vlasů nejsnadněji. Celou hřívu zahalíte do mlhy, pročešete a můžete vyrazit. V nabídce najdete třeba i krémy nebo oleje, ty do celých vlasů vetřete hůře, a navíc zůstanou trochu zatížené a splihlejší – což k vodě asi tolik nevadí, ale při procházení městem spíš uvítáte jinou formu stylingu.

Takovým ideálním letním pomocníkem je třeba slaný sprej pro plážové vlny, který obsahuje rovnou i UV ochranu a nanáší se do vlhkých vlasů po umytí. Vyfoukáte vlny pomocí difuzéru a můžete si dopřávat sluneční svit s klidným svědomím. Pokud se chystáte na pláž, sprej si přibalte společně s arzenálem opalovacích krémů a vlasy si během dne přestříkejte.

Pozor na pěšinku

Nezapomínejte ani na pěšinku hlavy. Ideální je vlasy přehazovat ze strany na stranu a věřit, že svoji práci odvede vlasový sprej. Pokud se chystáte ven třeba se zapletenými copy a pěšinka je hodně viditelná, potřete ji klasickým opalovacím krémem. Nebo ideálně vsaďte na pokrývku hlavy, ať už to bude kšiltovka, klobouk nebo zajímavě uvázaný šátek!

Pokud si ji už spálíte, existují zklidňující tonika nebo emulze, jež vetřete do pokožky hlavy. Ty jí pomohou s regenerací a třeba od problémů se suchými lupy. Co se týče zbytku vlasů, těm dodávejte přes léto častěji vláhu pomocí hydratačních masek – alespoň jednou týdně!

Vlasová kosmetika s UV ochranou

Foto: Archiv firem

Zleva: Slaný sprej do vlasů Label.M s termální i UV ochranou, 650 Kč (200 ml), prodává Ten.pocit. Sprej pro plážové vlny Ocean Spray, Maria Nila, 632 Kč (150 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ochranný sprej proti slunečnímu záření Goldwell, 256 č (150 ml), prodává Notino. Dvoufázová olejová mlha pro plážové vlny Kérastase Soleil Siréne, 735 Kč (150 ml), prodává Svět kadeřnictvíFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej na vlasy s UV ochranou Balmain, 960 Kč (200 ml), prodává Salon Online. Sprej pro barvené vlasy s UV ochranou Moroccanoil, 780 Kč (160 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Voděodolný sprej na vlasy s UV ochranou Wella, 209 Kč (125 ml), prodává Bezva vlasy. Ochranný fluid na vlasy Hair Rituel Sisley, 2190 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vlasová mlha pro hydrataci a UV ochranu Meruňka, Manufaktura, 259 Kč (155 ml). Texturizační sprej pro plážové vlny s UV ochranou Gisou, 910 Kč (150 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám