Hlavní obsah

Krásný trávník i v létě: Potřebuje hlavně živiny a vodu

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Reklama

Trávník je vizitkou zahrad, v letních měsících ale dostává pořádně zabrat. Jak ho co nejlépe ochránit a co dělat, aby si udržel svou svěžest a krásu?

Článek

Jedno známé pořekadlo říká, že tráva je za plotem vždy zelenější. Ať už si jeho význam vykládáte jakkoli, jedno je jasné – po krásném zeleném trávníku touží každý, kdo má k dispozici zahradu nebo alespoň dvorek. Kromě uklidňujícího efektu a estetického hlediska má totiž ještě další velké pozitivum – pomáhá s regulací teploty a vlhkosti, což je hlavně přes léto více než žádoucí. Je lepší sekat častěji, nebo nechat trávu růst? A jak je to s mulčováním a hnojením? Zjistili jsme pro vás, co dělat a čemu se raději vyhnout!

Nechte trávu povyrůst

Nejčastější radou, kterou můžete slyšet, je, že výška sečení by měla být v létě vyšší než obvykle. Nakrátko posekaný trávník totiž hůř zadržuje vodu a má menší plochu pro průběh fotosyntézy, kvůli čemuž ztrácí sílu a usychá. Délka stébel se doporučuje nastavit alespoň na 4 centimetry (měří se od podložky sekačky k noži). Navzdory mnohým radám o častějším sečení doporučuje Český svaz ochránců přírody zbytečné sekání v létě omezit. Díky tomu vzniknou trávníky podobné loukám, které jsou nejen bohatší na druhovou skladbu, ale také stabilnější a odolnější.

Tohle pravidlo však platí především pro řidší trávníky. U těch hustějších není příliš nutné výšku sečení zvyšovat, ba naopak. Hustější trávník s příliš dlouhými stébly snadněji u spodní části zadržuje teplo a kvůli špatné přístupnosti vzduchu a světla začínají jeho listy rychleji odumírat.

Kdy sekat trávník

Nejvhodnější doba pro sečení je ráno, kdy jsou listy pevné a trávník po chladnější noci dostatečně svěží. Zapomeňte na období opravdu vysokých teplot a dobu poledního žáru, během něhož je tráva už tak dost namáhaná. Nevhodné je ale i sekání večer. V pozdějších hodinách je tráva po celém dnu unavená a listy povadlé. Místo krásně posekaného a zdravého trávníku byste docílili akorát „užvýknutých” a narušených stébel.

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Řidší trávníky nechte trochu povyrůst, ty hustší sekejte víc na krátkoFoto: kurhan, Shutterstock.com

Jak často trávník zalévat

Tráva je tvořena převážně z vody a bez ní poměrně rychle ztrácí svou krásu i život. Hlavně během léta pak vyžaduje pravidelnou zálivku, ideálně denně nebo obden. Důležité je zalévat vydatně, aby se voda vsákla dostatečně hluboko do půdy a měly k ní přístup kořeny. Pokud zůstane jen na stéblech, většina se rychle odpaří a trávník zůstane opět bez vláhy. Z toho důvodu je nejlepší doba na zálivku ráno. Zalévání v průběhu dne není kvůli rychlému odpařování příliš efektivní, během poledního žáru navíc může způsobit spálení listů. Vyhněte se i zalévání navečer, kdy snadněji vznikají houbové choroby.

Pokud si to můžete dovolit, pořiďte si zavlažovací systém a připojte k němu čidlo půdní vlhkosti (mimochodem víte, jak zabezpečit zahradu, než odjedete na dovolenou?). Ušetří vám to nejen čas a práci, ale i spotřebu vody. Čidlo je schopné kontrolovat rozdíly v teplotě půdy a měřit vlhkost, díky čemuž začne zavlažovat jen tehdy, kdy je to opravdu potřeba.

V případě, že zaléváte ručně, nezapomeňte na pár pravidel. Nenechte trávník vyschnout – velmi špatně a dlouho by se během léta regeneroval. Častěji (denně) zalévejte mladší trávníky a ty na písčité půdě, s méně frekventovanou zálivkou (obden či jednou za tři dny) si vystačí několikaleté či zastíněné plochy.

Foto: Bilanol, Shutterstock.com

Trávník byste měli zalévat ideálně denně nebo obdenFoto: Bilanol, Shutterstock.com

Trávník, mulčování a hnojení

Často doporučované bývá mulčování posekanou trávou a hnojení kompostem. Ani jedna z možností není pro okrasné trávníky příliš vhodná. Při mulčování se ve spodní vrstvě trávníku nahromadí kousky usychající trávy a vytvoří plstnatou houbovitou vrstvu. Ta zabraňuje tomu, aby se vzduch i vláha dostávaly ke kořenům. Při použití kompostu hrozí, že si do trávníku zanesete semínka plevele a navíc nemáte kontrolu nad přísunem živin. Ty jsou opravdu důležité, jejich nadbytek nebo nedostatek může trávě značně uškodit.

Jak často hnojit, závisí na druhu používaného hnojiva, ta se dělí na krátkodobá a dlouhodobá. Pro dlouhodobou údržbu trávníků jsou vhodná zejména hnojiva z druhé kategorie. Aplikují se dvakrát třikrát za sezonu, jsou speciálně vyvinutá pro travnaté plochy a mají vyvážený obsah všech nutných živin, převážně dusíku, draslíku, fosforu a hořčíku.

I když se v poslední době razí trend nechat plevel tam, kde je, máme pro vás pár rad, pro případ, že byste mu chtěli vyhlásit válku. Takže, jak se zbavit plevele? 

Reklama

Související témata:

Načítám