Hlavní obsah

Mřížkový linecký koláč s džemem a oříšky

Hodnocení:
(99)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Léto patří nepečeným a ovocným moučníkům, ale v zimě si ještě rádi dopřejeme něco poctivějšího. Tradiční linecký koláč (nenechte se zmást, linecké těsto na cukroví je něco jiného!) spojuje voňavou skořici, citronovou kůru a ořechy, které se perfektně doplňují s výrazným džemem. Je tak dobrý, že u nás ani nestačil vychladnout!

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • kůra z jednoho citronu
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g mletých ořechů
  • 2 vejce
  • 1 špetka kypřicího prášku do pečiva
Dále
  • 350 g brusinkové zavařeniny
  • 1 žloutek
  • mandlové lupínky
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny ingredience. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a máslo nechte dobře změknout.

Foto: Greta Blumajerová

Lískové oříšky nebo mandle, brusinky nebo rybíz. Navzdory vyznavačům „jediného pravého“ receptu použijte, co máte rádi (nebo ve spižírně)

Krok 2: Prosátou mouku dejte do mísy s cukrem, solí, skořicí (přidat můžete i špetku hřebíčku nebo muškátu), kypřicím práškem, změklým máslem, vajíčky a mletými ořechy. Já dala lískové, ale občas se používají i mandle a vlašáky, vždy ale nejlépe pražené.

Foto: Greta Blumajerová

Suroviny na těsto jednoduše všechny smícháte

Krok 3: Přidejte kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a vše zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout.

Foto: Greta Blumajerová

Nezapomeňte na citronovou kůru, která koláč krásně ovoní. Pak těstu dopřejte hodinový odpočinek v lednici

Krok 4: Dvě třetiny těsta odkrojte (zbytek nechte zatím v lednici) a rukama ho buď přímo do koláčové formy natlačte, nebo ho na pomoučené ploše rozválejte a do formy přeneste.

Foto: Greta Blumajerová

Dvě třetiny těsta nejprve rozválejte nebo ho do formy rovnou natlačte rukama

Krok 5: Na korpus natřete brusinkový, rybízový, meruňkový nebo malinový džem a zbytek těsta nyní také rozválejte a rádlem nebo nožem nakrájejte na proužky. Jako na fotce pak na těsto položte nejprve proužky jedním směrem (těsto je poměrně měkké, proto si pomozte třeba nožem).

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve vyskládejte první vrstvu proužků

Krok 6: Proužky druhým směrem pak položte buď rovnou kolmo na první vrstvu, nebo jako já zapleťte – každý druhý zdvihněte a nový proužek vložte pod něj. Ze zbylého těsta vytvořte okraj, který hezky dotvarujte pomocí prstů.

Foto: Greta Blumajerová

Druhou vrstvu proužků zapleťte do první vrstvy kolmo

Krok 7: Nakonec těsto potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a boky posypejte mandlovými lupínky (ty můžete samozřejmě vynechat). Pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Aby povrch hezky zezlátl, potřete ho vajíčkem. A mandlové lupínky dejte jen po okraji, aby vyniklo mřížkování

K jaké verzi se přikláníte vy, k lískové, nebo mandlové?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama