Hlavní obsah
3,1
(260)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Dodejte si odvahu a zkuste klasickou piškotovou roládu. Zjistíte, že to není žádná věda a výsledek je velmi efektní. Tahle má korpus měkký a nadýchaný jako mech a lehký čokoládový krém.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na korpus
  • 5 ks vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na čokoládový krém
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 400 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 100 g čokolády 60%
Ke zdobení
  • 5 vrchovatých lžic čokoládové posypky
Článek

Chcete-li roládu víc svěží, přidejte do krému ovoce. Klasika jsou malé kostičky banánů nebo jahod, ale zkusit můžete i jiné druhy. Jen pozor na citrusy, pouští hodně šťávy.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Tip: Když nejdřív ušleháte sníh z bílků, ušetříte si jedno mytí šlehacích metliček. Žloutkové hmotě nevadí, když se k ní dostane trocha bílkového sněhu.

02.

Ke žloutkům přidejte cukr a pořádně je vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané hmoty. Poté k nim přidejte lžíci horké vody a oleje a už jenom krátce prošlehejte. Přes sítko prosejte ke žloutkům kakao a škrob a také je zašlehejte – postačí chvilka při nižších otáčkách.

03.

K žloutkové hmotě prosejte dvě lžíce mouky a už jenom zlehka zapracujte stěrkou. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho jemně vmíchejte. Takhle na střídačku zapracujte zbylou mouku a sníh a opatrně umíchejte nadýchané těsto.

04.

Těsto přelijte na papír na plech a stěrkou ho rozetřete do tenké, souvislé, rovnoměrné vrstvy. Pečte asi 12 minut, až bude těsto na dotek suché a suchá vyjde i zapíchnutá špejle. Korpus vyjměte a hned za horka ho překlopte na čistý papír na pečení. Papír, na kterém se těsto peklo, sloupněte a korpus opatrně, ale pevně zaviňte i s papírem, který je teď vespod, do rolády. Přes roládu volně přehoďte navlhčenou a vyždímanou utěrku a nechte úplně vychladnout.

05.

V mezičase si připravte krém. Šlehačku ušlehejte dotuha a ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu nechte chvíli zchladnout. Ve velké míse vyšlehejte mascarpone s cukrem při nižších otáčkách do krémové konzistence. Po lžících k němu zašlehejte rozpuštěnou a zchladlou čokoládu a nakonec už jenom zlehka stěrkou zapracujte i tuhou šlehačku.

06.

Vychladlý korpus opatrně rozviňte a naplňte krémem (asi 4 lžíce krému si odložte na zdobení), nejlépe to jde pomocí cukrářského sáčku. Roládu i s krémem znovu zaviňte a nechte v chladu odležet alespoň půl dne.

07.

Povrch rolády potřete zbytkem krému, ozdobte hoblinkami čokolády a podávejte.

Dokonalý dezert z čokolády vykouzlíte i snadněji. Tahle čokoládová pěna jen ze 2 surovin je téměř bez práce!

Načítám