Hlavní obsah
3,1
(326)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Maliny, čokoláda & smetana. Takové dortové trio jen máloco překoná! S naším návodem navíc uvidíte, že na tomto letním dortíku není nic složitého. Extra vláčný korpus s podmáslím a malinami, krémová vrstva s džemem a sametová smetanovo-čokoládová poleva spolu skvěle ladí.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 3 ks vejce
  • 250 g podmáslí
  • 220 ml vroucí vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 90 g kakaa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 2 hrsti malin
  • 20 g tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky na vysypání
Náplň
  • 450 g čerstvého krémového sýru
  • 6 lžic malinové marmelády
Poleva
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
Dále
  • 250 g malin
  • 1 hromádka kokosu
  • 1/2 hrsti meduňky
Článek

Postup

01.

Do mísy si odvažte kakao, zalijte ho vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Maliny do těsta (čerstvé či mražené, ty ale nerozmrazujte) obalte v trošce mouky. Všechny sypké suroviny smíchejte: mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu a sůl. 2 formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Foto: Jakub Jurdič

Korpusy upečte ráno, nebo klidně den předemFoto: Jakub Jurdič

02.

Do kakaa zašlehejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Opatrně vmíchejte sypké suroviny, abyste těsto nepřemíchali, přidejte maliny a rozdělte do forem. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Vršek korpusu trochu seřízněte, aby byl hezky v roviněFoto: Jakub Jurdič

03.

Korpusy lehce seřízněte do roviny a jednou prokrojte. Odřezky můžete nadrolit, smíchat s asi 2 lžícemi krému nebo polevy (viz dále) a z hmoty vytvořit kuličky na způsob cake pops na ozdobu. Část lze obalit v kokosu, kakau nebo drcených lyofilizovaných malinách.

Foto: Jakub Jurdič

Z odřezků korpusu vyrobte kuličky ve stylu cake pops (ty také alespoň na chvíli odlákají případné ochutnavače, kteří se často v oblasti pečení dortu vyskytují)Foto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím, co korpus chladne, nalámejte obě čokolády na dílky a spolu se solí zalijte vroucí smetanou. Nechte chvíli odstát, rozmíchejte dohladka a dejte lehce zatuhnout do chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Nalámanou čokoládu stačí zalít horkou smetanou a sametově jemná poleva je na světěFoto: Jakub Jurdič

05.

Čerstvý krémový sýr (Buko, Goldessa, Philadelphia) nebo žervé rozmíchejte s džemem.

Foto: Jakub Jurdič

Geniálně jednoduchý krém je jen z žervé a malinového džemuFoto: Jakub Jurdič

06.

Jednu ze spodních částí korpusu odložte a zbylé 3 potřete vždy 1/3 krému. Pár hezkých malin si schovejte na ozdobu, ostatní rozdělte na korpusy a trochu je do krému zamáčkněte.

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé maliny můžou přijít i dovnitř dortuFoto: Jakub Jurdič

07.

Potřené korpusy na sebe vyskládejte, přiklopte poslední rovnou stranou nahoru a přelijte polevou. Mně se líbí, když je hodně hustá a jen stéká po okrajích, ale vystačí i na celý dort, takže klidně zakryjte i boky.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen vše sestavte a přelijte vychladlou polevouFoto: Jakub Jurdič

08.

Dozdobte zbylými malinami, dortovými kuličkami a čerstvou meduňkou či mátou a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Na dort nepotřebujete žádné složité zdobení: kuličky z odřezků těsta, maliny a trocha čerstvých bylinek naprosto postačíFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

To nejtěžší přichází na závěr: počkat, až celý dort zatuhne, aby šel hezky krájetFoto: Jakub Jurdič

Zkuste i (ne)vinný čokoládový dort s pečenými hrozny nebo ultra snadný čokoládový dort s rybízem, na léto jsou jako dělané!

Reklama

Související témata:

Načítám