Hlavní obsah

Čokoládový dort s malinami a podmáslím

Hodnocení:
(270)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Maliny, čokoláda & smetana. Takové dortové trio jen máloco překoná! S naším návodem navíc uvidíte, že na tomto letním dortíku není nic složitého. Extra vláčný korpus s podmáslím a malinami, krémová vrstva s džemem a sametová smetanovo-čokoládová poleva spolu skvěle ladí.

Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 250 g podmáslí
  • 220 ml vroucí vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 90 g holandského kakaa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 2 hrsti malin
  • tuk na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání
Na náplň
  • 450 g čerstvého krémového sýru
  • 6 lžic malinového džemu
Na polevu
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 1 hořká čokoláda
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
Dále
  • 250 g malin
  • kokos
  • meduňka
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy si odvažte kakao, zalijte ho vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Maliny do těsta (čerstvé či mražené, ty ale nerozmrazujte) obalte v trošce mouky. Všechny sypké suroviny smíchejte: mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu a sůl. 2 formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Foto: Jakub Jurdič

Korpusy upečte ráno, nebo klidně den předem

Krok 2: Do kakaa zašlehejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Opatrně vmíchejte sypké suroviny, abyste těsto nepřemíchali, přidejte maliny a rozdělte do forem. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Vršek korpusu trochu seřízněte, aby byl hezky v rovině

Krok 3: Korpusy lehce seřízněte do roviny a jednou prokrojte. Odřezky můžete nadrolit, smíchat s asi 2 lžícemi krému nebo polevy (viz dále) a z hmoty vytvořit kuličky na způsob cake pops na ozdobu. Část lze obalit v kokosu, kakau nebo drcených lyofilizovaných malinách.

Foto: Jakub Jurdič

Z odřezků korpusu vyrobte kuličky ve stylu cake pops (ty také alespoň na chvíli odlákají případné ochutnavače, kteří se často v oblasti pečení dortu vyskytují)

Krok 4: Mezitím, co korpus chladne, nalámejte obě čokolády na dílky a spolu se solí zalijte vroucí smetanou. Nechte chvíli odstát, rozmíchejte dohladka a dejte lehce zatuhnout do chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Nalámanou čokoládu stačí zalít horkou smetanou a sametově jemná poleva je na světě

Krok 5: Čerstvý krémový sýr (Buko, Goldessa, Philadelphia) nebo žervé rozmíchejte s džemem.

Foto: Jakub Jurdič

Geniálně jednoduchý krém je jen z žervé a malinového džemu

Krok 6: Jednu ze spodních částí korpusu odložte a zbylé 3 potřete vždy 1/3 krému. Pár hezkých malin si schovejte na ozdobu, ostatní rozdělte na korpusy a trochu je do krému zamáčkněte.

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé maliny můžou přijít i dovnitř dortu

Krok 7: Potřené korpusy na sebe vyskládejte, přiklopte poslední rovnou stranou nahoru a přelijte polevou. Mně se líbí, když je hodně hustá a jen stéká po okrajích, ale vystačí i na celý dort, takže klidně zakryjte i boky.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen vše sestavte a přelijte vychladlou polevou

Krok 8: Dozdobte zbylými malinami, dortovými kuličkami a čerstvou meduňkou či mátou a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Na dort nepotřebujete žádné složité zdobení: kuličky z odřezků těsta, maliny a trocha čerstvých bylinek naprosto postačí

Foto: Jakub Jurdič

To nejtěžší přichází na závěr: počkat, až celý dort zatuhne, aby šel hezky krájet

Zkuste i (ne)vinný čokoládový dort s pečenými hrozny nebo ultra snadný čokoládový dort s rybízem, na léto jsou jako dělané!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.