Hlavní obsah
3,0
(241)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ideální svačina na piknik i do práce, jednoduchá snídaně, ale i příloha k masu. Nenapadá vás žádné takto univerzální jídlo? Vyzkoušejte dnešní tip na slaný koláč s cuketou a sýrem. Možná objevíte i další příležitosti, kdy vám přijde k chuti.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
  • 1 ks cukety
  • 75 g sýru feta
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Listové těsto nechte povolit při pokojové teplotě. Troubu zapněte na 190 °C. Vejce prošlehejte, jednu menší až středně velkou cuketu nakrájejte na tenká kolečka.

02.

Těsto rozmotejte a urovnejte na plech. Po celé ploše ho potřete prošlehaným vejcem. Pak ho poklaďte kolečky cukety, po všech stranách nechte asi centimetrové okraje. Cuketa se může přes sebe překrývat, hodně se speče.

03.

Na cuketu „ledabyle“ poklaďte hrudky nadrobeného slaného sýru, ideální je feta nebo jiný měkký slaný sýr. 

04.

Koláč zlehka osolte (záleží na vašich chuťových preferencích i slanosti sýru) a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. 

05.

Po vyndání koláč zhusta posypte čerstvým tymiánem. Pokud ho máte raději tepelně upravený, posypte koláč asi 5 minut před dopečením, aby tymián zavadl. Pokud byste ho dali na koláč hned na začátku, hrozí jeho spálení.

06.

Podávejte nakrájený na kousky klidně ještě teplý, výborný je i studený.

Máte rádi cuketu? Udělejte si z ní tyhle skvělé karbanátky se sýrem a bylinkami nebo nejrychlejší cuketovou večeři s jogurtem a kari.

Reklama

Načítám