Hlavní obsah
3,3
(93)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Lasagne stojí na pomyslném žebříčku kalorických bomb téměř navrchu, ale když na ně půjdete chytře, nemusí to být tak zlé. Dneska si je uděláme bez masa a bešamelu, zato s extra porcí zeleniny a lehkého cottage sýru. Otestováno i na masožravcích, chutnají všem!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Zelenina
  • 1 ks cibule
  • 1 ks paprik
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks cukety
  • 4 stroužky česneku
  • 2 plechovky rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého oregana
Sýrová vrstva
  • 3 kelímky cottage sýru
  • 125 g baby špenátu
  • 1 hrst parmazánu
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst čerstvé bazalky
K dokončení
  • 150 g lasagní
  • 2 ks mozzarelly
  • 5 g soli a pepře
  • 1 ks tuku
Článek

Postup

01.

Cibuli a mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.

02.

Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).

03.

Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.

04.

Cottage sýr nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný parmezán, vejce, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky a osolte a opepřete.

Foto: Autorka

Voňavá rajčatová omáčka, krémový špenát a rozteklý sýr je kombinace, na kterou se vždy můžete spolehnoutFoto: Autorka

05.

Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.

06.

Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.

Preferujete jídlo bez masa? Zkuste naše veganské výpečky, čočkovou sekanou nebo třeba skotská vejce z hrášku a brambor!

Reklama

Načítám