Hlavní obsah

Zeleninové lasagne

Hodnocení:
(81)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Lasagne stojí na pomyslném žebříčku kalorických bomb téměř navrchu, ale když na ně půjdete chytře, vůbec nemusejí být taková energetická darda. Dneska si je uděláme bez masa a bešamelu, zato s extra porcí zeleniny a lehkého cottage sýru. Otestováno i na masožravcích, chutnají všem!

Ingredience pro:
6 porcí
Na zeleninu
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 3 mrkve
  • 1 cuketa
  • 4 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana
Na sýrovou vrstvu
  • 3 kelímky cottage sýru
  • 125 g baby špenátu
  • 1 hrst parmezánu
  • 2 vejce
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Dále
  • 150 g těstovin na lasagne
  • 2 mozzarelly
  • sůl a pepř
  • tuk na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Velkou cibuli a 3 střední mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.

Krok 2: Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).

Krok 3: Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.

Krok 4: Cottage sýr nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný parmezán, vejce, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky a osolte a opepřete.

Foto: Autorka

Voňavá rajčatová omáčka, krémový špenát a rozteklý sýr je kombinace, na kterou se vždy můžete spolehnout

Krok 5: Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.

Krok 6: Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.

Foto: Autorka

Já většinou upeču 2 porce v menším pekáčku, a ten pak celý zamrazím na horší časy

Tip: Pokud lasagne chystáte pro návštěvu, klidně je připravte den předem a pak už jen upečte, budete tak mít odpoledne bez stresu a nádobí.

Preferujete jídlo bez masa? Zkuste naše veganské výpečky, čočkovou sekanou nebo třeba skotská vejce z hrášku a brambor!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.