Hlavní obsah

8 vychytávek s pečicím papírem, které neznáte! Vyčistí kohoutek i rychleji vychladí pití

Foto: DGLimages, Shutterstock.com

Foto: DGLimages, Shutterstock.com

Reklama

Díky pečicímu papíru nepřipálíte koláč a nepřichytí se vám těsto na formu. Ale stejně dobře zaskočí i za dárkovou tašku, vyleští chrom nebo pomůže ochladit nápoje. Nevěříte?

Článek

Někdy je až překvapivé, kolik toho dovedou zastat obyčejné věci, které máte doma běžně v šuplíku, ale zatím je spojujete jen s jednou činností. Třeba takový obyčejný pečicí papír. Podívejte se s námi, na co všechno ho můžete použít

Obalí dárky

Potřebujete zabalit dárek, ale nemáte doma ani kousek hezkého papíru? Jestli máte papír pečicí, je vyhráno. Stačí si vzít jakoukoli barvu a udělat na něj jednoduchý vzor – rychle schne, vlhké barvy vytvoří zajímavý mačkaný efekt… No prostě během chvíle máte do čeho dárek zabalit.

Foto: Greta Blumajerová

K papíru na pečení – ať je bílý, nebo béžový – se hodí přírodní provázek, který jistě také najdete – a kdybyste neměli ani ten, pak poslouží dvojitá či trojitá nitFoto: Greta Blumajerová

Nahradí toustovač

Měli byste chuť na pořádnou snídani s toustem, ve kterém se sýr přímo roztéká? Jestli máte přístroj na tousty, pak není nic jednoduššího, ale co když ho nemáte a ve výbavě je jen opékač topinek? Pečicí papír vám pomůže – dva plátky pečiva proložte tím, co máte v toustu rádi, a zabalte je do pečicího papíru tak, aby obsah nemohl vytéct. No a pak celý balíček vložte do otvoru topinkovače.

Foto: Greta Blumajerová

Jestli si chcete ulehčit práci, pak topinkovač pro tuto příležitost položte na bok – s balíčky se vám bude lépe manipulovatFoto: Greta Blumajerová

Vyleští kohoutek

Chromové kliky, vodovodní kohoutky a podobně bývají často zašlé a bez lesku. Právě pečicí papír to snadno napraví – a bez jakékoli chemie. Stačí ho jen lehce namočit, zmačkat a vyčistit jím chromovou část. Nakonec ji suchým papírem přeleštěte.

Foto: Greta Blumajerová

Nepřilnavá vrstva pečicího papíru se postará o to, aby byl povrch lesklý, ale nepoškrábe hoFoto: Greta Blumajerová

Pomůže při práci s tavnou pistolí

Chystáte se vyrobit za pomoci tavné pistole dekoraci určitého tvaru? Pomůže vám v tom právě pečicí papír: tvar si na něj namalujte, pak ho otočte a obtáhněte roztavenou hmotou z tavné pistole. Ani po zaschnutí se hmota nelepí, takže ji můžete snadno sloupnout.

Foto: Greta Blumajerová

Chcete-li z hmoty udělat tenoučkou placku, můžete ji nanést mezi dva pečicí papíry a potom přežehlit žehličkouFoto: Greta Blumajerová

Zastoupí víčko

Chcete schovat do chladničky zbytek salátu a nemáte potřebné víko? Nevadí. Stačí lehce namočit pečící papír, nechat provlhnout po celé ploše a přitisknout na okraje misky. Po zaschnutí máte přesně padnoucí víčko – a vlhkost se postará i o to, že obsah misky rozhodně neokorá.

Foto: Greta Blumajerová

Mokrý pečicí papír skvěle kopíruje jakékoli tvaryFoto: Greta Blumajerová

Zrychlí práci mrazáku

Hosté jsou za dveřmi a vy zjistíte, že jste nedali chladit pití. Láhev zabalte do kusu mokrého pečicího papíru a dejte do mrazáku – ochlazování se díky vlhkosti papíru urychlí.

Foto: Greta Blumajerová

Papír se po vyjmutí z mrazáku lehce sundá, ale můžete ho na láhvi i nechat, bude ještě chvíli nápoj chladitFoto: Greta Blumajerová

Ochrání svačinu

Balíte svačinu do ubrousků? Neříkejte, že vám pak nevadí, jak se přilepí na máslo nebo na sýr a musíte je pracně strhávat. Když ale napříště zabalíte obloženou housku nebo chléb do kusu pečicího papíru, tak se vám to nestane.

Foto: Greta Blumajerová

Je výhodné vzít si kus pečícího papíru s sebou i v případě, že se chystáte zastavit ve fastfoodu na hamburger, což děti často vyžadují. Díky zabalení do tohoto papíru se bude jíst pohodlněji a hodovníci se tolik neumažouFoto: Greta Blumajerová

Usnadní servírování

Z trojúhelníku pečicího papíru velmi snadno vyrobíte kornout. V něm pak můžete servírovat hranolky a třeba i proužky zeleniny, které si mohou hosté u stolu namáčet do dipu. Prostě – snadno a rychle tak nahradíte spoustu mističek a talířů.

Foto: Greta Blumajerová

Po jídle takové papírové „nádobí“ jednoduše vyhodíteFoto: Greta Blumajerová

Máte také svůj tip, jak využít pečící papír netradičně? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám