Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Soused nedodržuje nedělní klid

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sousedy si nevybíráme, ale život nám mohou pořádně zkomplikovat. Své o tom ví i Magda (68), která nechtěla nic jiného, než aby její soused dodržoval nedělní klid v souladu s obecní vyhláškou. Nyní jsou jejich vztahy na bodu mrazu, už se ani nepozdraví. Dokáže je mediátorka usmířit?

Článek

Jakékoli vztahy, včetně těch sousedských, mohou být komplikované. Spory a hádky s těmi, vedle nichž musíte žít, nejsou nic příjemného. I s tím umí pomoci mediátoři. Proto napsala Magda mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

Chtěla bych se poradit, jak řešit situaci se sousedy. Měli jsme s nimi vždy bezproblémový vztah, ale situace se změnila letos v létě, když se sousedi rozhodli vybudovat si bazén těsně u našeho plotu. Hranice dvou metrů sice byla dodržena, ale i tak je to skoro u nás. Nicméně se s tím nedá nic dělat, smířili jsme se s tím. Jenže soused na budování bazénu pracoval výhradně v neděli, kdy v naší obci platí vyhláška o nedělním klidu. Všichni ji respektujeme a hlučné práce necháváme na jiné dny. Maximálně ve velmi výjimečných případech, kdy to jinak nejde, ale vždy se s těmi, které hluk může rušit, předem domluvíme.

To ale našeho souseda absolutně nenapadlo, prostě si vesele řezal, svářel, bouchal celé léto o všech nedělích. Dlouho jsme se s manželem drželi, ale jednoho dne, když začal opět hlučet přesně ve chvíli, kdy vnučka usnula po obědě, už jsem to nevydržela a šla jsem mu to říct. Byla jsem slušná, ale stála jsem si za svým. Soused na mě koukal jak neviňátko, hlučné práce zanechal, ale příští neděli to opět rozjel a to už mě opravdu naštvalo. Navíc, když on nedodržoval klid, začínali se samozřejmě přidávat i další. Šla jsem za ním a řekla mu, jestli si ze mě dělá srandu, že už toho máme dost, že to je celé léto, neděli co neděli a že kvůli jeho bezohlednosti se začínají přidávat další.

Nic na to neřekl, jen bylo vidět, že je fakt naštvaný, že nemůže pokračovat. Po tomto výstupu nás celá jejich rodina přestala zdravit. Jeho žena, se kterou jsem si občas dala kávu nebo skleničku a vždy jsme si spolu rády popovídaly, se mi evidentně vyhýbá. Mohli bychom to nechat být, ale já tyto napjaté situace nemám ráda, musíme přece vedle sebe žít. Nechci se po zbytek života dívat na jejich kyselé obličeje, navíc kvůli takové hlouposti. Vím, že mi asi ujely nervy, ale byla jsem přece v právu. Proto bych se chtěla zeptat, jak přistoupit ke konfliktu, který jsem sice asi vyvolala já, ale ve kterém jsem byla v právu. Přece se nebudu omlouvat za něco, za čím si stále stojím.

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Soused rušil v obci nedělní klid, vznikl spor o tichoFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

Milá paní Magdo,

děkuji za váš dotaz a musím hned v úvodu ocenit, že chcete situaci řešit, i když to pro vás není úplně komfortní. Určitě je vždy lepší řešit věci hned, než nechávat často banální konflikt přerůstat do větších rozměrů. Z popisu situace jsem pochopila, že vám jde především o vzájemnou slušnost a respekt. Nad nedělním hlukem byste byla ochotná přimhouřit oči, ovšem za předem dohodnutých podmínek, a pokud by se jednalo o výjimečnou situaci.

Tyto informace by se měly k vašim sousedům dostat. Pokud jste mívala vřelejší vztah se sousedkou než se sousedem, zkuste si promluvit o celé situaci s ní. Nikdy nevíte, jak to soused podal doma, a třeba ji naštvalo něco jiného než to, že jste chtěla, aby se dodržovala pravidla. Můžete udělat vstřícný krok a zkusit sousedku pozvat na kávu a celou situaci jí popsat přesně tak, jak jste to udělala v dopise výše. Pak si vyslechněte její úhel pohledu a uvidíte, jak se na celou situaci dívá ona. Věřím, že se vám podaří vše urovnat a brzy zase najdete sousedskou pohodu.

Hádky a neshody jsou běžné v jakýchkoli vztazích, samozřejmě i v těch nejužších. Tohle jsou slavné rodinné spory celebrit. Kdo se třeba hádal o peníze?

Reklama

Související témata:

Načítám