Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Jak říct, že nechci pomlouvat kámošku

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tři kamarádky, tři třicátnice a maminky malých dětí, tři ženy, které spolu tráví hodně času. Ale když je Blanka sama s Olinou, hlavním tématem je pomlouvání Terezy. Blance se to nelíbí, ale neví, jak to druhé ženě říct a přimět ji, aby neklevetila. Takhle to vidí mediátorka.

Článek

Život nám servíruje různé situace a některé z nich nejsou vůbec příjemné. Někdy se i drobnost může proměnit ve velký konflikt, ale i s tím si umí vztahoví mediátoři poradit. Proto Blanka napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

Chtěla bych se poradit, jak říci kamarádce, že s ní nechci pomlouvat naši třetí společnou kamarádku? Jde o to, že jsme tři kamarádky – já (34), Olina (35) a Tereza (32). Spojuje nás hlavně to, že máme podobně staré děti, a tak se dost často scházíme.

Když se sejdeme všechny tři i s dětmi, je to v pohodě. Když se ale sejdu jen s Olinou, skoro vždy skončíme u toho, že začneme řešit Terezu. Ta má asi nějaké partnerské trable, ale zatím nám o nich nic neřekla. Mám pocit, jako by se za to styděla a brala celou situaci jako své selhání, je totiž hrozná perfekcionistka a myslím, že se bojí představy, že někdo ví o tom, že vše, co si maluje na růžovo zas tak růžové ve skutečnosti není. Nebo se možná pletu a za její uzavřeností je něco úplně jiného. Již několikrát jsem jí naznačila, že se mi může svěřit, ale ona to vždy jen přejde stydlivým úsměvem.

Já to beru jako fakt a myslím, že až se bude chtít svěřit, tak ví, že má u mě dveře otevřené. Ovšem Olina je jiného názoru. Jak jen to jde, celou situaci rozebírá ze všech stran, neustále vymýšlí scénáře, co by měla nebo mohla Tereza prožívat a jak by to měla řešit. Mně to ale už není vůbec příjemné, nechci se Tereze v žádném případě míchat do života. Třeba se ani nic neděje, jen se nám to zdá.

Navíc má Olina i výhrady k Terezině inteligenci, myslí si o ní, že je jednoduchá, přitom já mám pocit, že je v mnoha věcech Tereza mnohem praktičtější a rozumnější než Olina. Nemá třeba o některých tématech takový přehled, ale má zdravý selský rozum.

Již delší dobu mám v sobě vnitřní konflikt, jak mám Olině říct, že už se o Tereze nechci bavit? Mám totiž z celé situace pak pocit, že když je Olina sama s Terezou, úplně stejně řeší za mé nepřítomnosti mě. Jednou jsem to zkusila Olině naznačit, ale ona mě hned označila za citlivku a že si to moc beru, ještě to pak otočila proti mně, že ona Terezu vůbec neřeší a že se jen tak bavíme. Jak jí to mám říct, aby to pochopila a zároveň se jí to nedotklo? Mám je obě ráda, i když třeba každou trochu jiným způsobem. Děkuji za odpověď, Blanka.

Milá Blanko,

děkuji za zajímavý dotaz a téma k zamyšlení. Jedná se o velice časté dilema mezi mnoha kamarádkami. Každý je zvyklý své těžké životní situace řešit jinak, někdo se z toho potřebuje vypovídat, někdo se naopak svěří až ve chvíli, kdy je vše vyřešeno a někdo se třeba s těžkými osobními tématy nedokáže svěřovat vůbec.

Pro přátelství, a jakýkoli vztah obecně, je důležité umět spolu komunikovat a nebát se říkat i věci, které druhému třeba nemusejí být příjemné. Nicméně právě takovéto situace posouvají naše vztahy dál. Takže se nebojte a v klidu a s respektem své kamarádce Olině řekněte, že je vám nepříjemné se o Tereze v její nepřítomnosti bavit. Můžete to podpořit tím, že ani vám by nebylo příjemné, kdyby se o vás kamarádky bavily, když u toho nejste.

Oceňte to, čeho si na Olině naopak vážíte, jaká témata, která spolu řešíte, jsou pro vás obohacující. O čem si s ní naopak ráda povídáte, co vás na ní a s ní baví. Věřím, že se po tomto rozhovoru mezi vámi pročistí vzduch a budete moci v přátelství pokračovat. Přeji, ať se vám podaří co nejdříve toto téma otevřít a nepříjemným rozhovorem projít v klidu a bez obav.

Ženské kamarádství je někdy složité, ale jinak to nemají ani pánové. Tohle jsou typy přátel, které má každý muž. Který vám leze nejvíc na nervy?

Reklama

Související témata:

Načítám