Hlavní obsah

Sousedský spor o vodu. Vyschlá studna poničila letité vztahy

Foto: belushi, Shutterstock.com

Foto: belushi, Shutterstock.com

Reklama

Roky dobrých sousedských vztahů se mohou pokazit v podstatě ze dne na den. Stačí k tomu jeden trochu hlučnější syn, který se nastěhuje k rodičům, a jedna vyschlá studna.

Článek

Život přináší situace, které byste nečekali. A když si najednou nevíte s problémy rady, všechno vypadá neřešitelně. Přesně pro takové chvíle jsou tady mediátoři, kteří dokážou usmířit i na smrt rozhádané lidi. Přečtěte si další příběh z praxe vztahové mediátorky Kateřiny Bělkové.

Konec dobrých vztahů

Dva postarší manželské páry žily roky spokojeně vedle sebe. Millerovi a Dvořákovi mají domky hned v sousedství a vždy spolu výborně vycházeli, nikdy neřešili jediný spor. „Jsou to milí lidé a vždy jsme se snažili vzájemně si vyjít vstříc. To se ale změnilo, když se k nim nastěhoval syn s rodinou,“ řekla hned v úvodu prvního mediačního setkání Jana Millerová.

Syn Dvořákových je podle manželů Millerových arogantní a na nikoho z okolí nebere ohled. Už během rekonstrukce domu svých rodičů, kde si pro sebe a rodinu budoval půdní vestavbu, dělal obrovský hluk a nepořádek. To prý ještě Millerovi ustáli, říkali si, že až přestavba skončí, bude zase klid. „Jenže mladý Dvořák jezdí na motorce, často za ním jezdí jeho přátelé také na motorkách, v létě pořádají pravidelně večírky dlouho do noci. I to jsme se ale snažili přejít. Říkali jsme si, že jsme také byli mladí a nebudeme dělat zbytečně zlou krev,“ pokračovala ve vyprávění paní Jana.

Voda jako poslední kapka

Loni v létě si ale Dvořákovi nechali udělat vrt na vodu, protože jejich syn na zahradě vybudoval zapuštěný bazén a závlahový systém. „Nehorázně s vodou plýtvá, takže kvůli tomu naše studna vyschla,“ vysvětluje paní Millerová.

Dvořákovi, respektive jejich syn, který za rodiče jedná, ale tohle odmítá. Studna Millerovým podle něj vyschla, protože jejich vrt už je prostě starý. Spor se rozhořel a nepomohly ani stížnosti na obci. Starosta si s rozhádanými sousedy nevěděl rady a poslal je za mediátorkou.

Foto: Artush, Shutterstock.com

Lidé si málokdy připouštějí, že dění na jejich zahradě silně ovlivňuje i sousedyFoto: Artush, Shutterstock.com

Jak to vidí druhá strana

Za Dvořákovy přišla na jednání paní Dvořáková se synem, ale mluvil v podstatě jen on. Zcela odmítl vinu za vyschlou studnu Millerových a navíc přidal svůj pohled na věc. „Velice se ho dotklo, že i když ho Millerovi znají od dětství, nikdy mu nebyli schopní říct, že mají s jeho chováním nějaký problém. Místo toho si šli stěžovat na obec, a jednou v létě na něj dokonce zavolali policii kvůli rušení nočního klidu,“ popisuje Kateřina Bělková, která ale hned poznala, že o soudní tahanice nestojí ani jedna strana.

Po odeznění prvotních emocí nakonec Dvořák mladší uznal, že s vodou opravdu nešetří. „Zároveň ale na rovinu řekl, že na tom v budoucnu nic moc měnit nehodlá. Byl ale ochoten se z jedné čtvrtiny finančně podílet na prohloubení vrtu ve studně Millerových,“ říká mediátorka.

Vyřešil se i problém s letními večírky. „Millerovi slíbili, že si nebudou nikde stěžovat, pokud budou party v rozumné míře. V letní sezoně si odsouhlasili jeden víkendový večírek v měsíci s tím, že pan Dvořák slíbil, že se bude snažit eliminovat hluk z motorek,“ dodává Kateřina Bělková.

Vztahy s těmi, vedle nichž žijete, nemusejí být bohužel vždy idylické. Nezodpovědný soused vás může i zadlužit.

Reklama

Načítám