Hlavní obsah
3,8
(32)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Opravdu populární recept z 90. let: kuře pečené v solné krustě. Stojí za to ho oprášit a vyzkoušet!

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kuře
  • 1 ks kuřete
  • 50 g másla
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 stroužky česneku
Na solnou krustu
  • 2 kg soli
  • 4 ks bílku
Článek

I když se může zdát, že tenhle recept přinese spíš zábavu než gastronomický zážitek, nenechte se mýlit: kuře upečené v domečku ze soli je úžasně jemné a křehké. Všechny chutě a vůně zůstanou uzavřené uvnitř, maso bude jenom jemně prosolené a vy budete podávat to nejšťavnatější kuře, jaké kdy vyšlo z vaší trouby.

Investice navíc není nijak závratná, na středně velké kuře vám postačí 2 kg nejobyčejnější kuchyňské soli a asi 4 bílky (ze žloutků připravte třeba fantastické ořechové žloutkové řezy jako dezert). A zábavu si při přípravě i rozbíjení solné krusty užijete také.

Postup

01.

Kuře pořádně omyjte zevnitř i zvenčí, osušte a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě. Poté předehřejte troubu na 190 °C.

02.

Kuřeti uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ni dva plátky másla vysoké asi půl centimetru a snítky oblíbených bylinek, já jsem použila tymián. Zbytek másla a bylinek dejte do břišní dutiny a přidejte i oloupané stroužky česneku a špetku soli.

03.

Kuře svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru: stehna přitáhněte k sobě a k prsíčkům, křídla založte pod tělo a provázek zavažte.

04.

Sůl nasypejte do velké mísy, přidejte bílky a rukama směs promněte, až bude připomínat vlhký písek a bude celkem soudržná (možná vám postačí jenom tři velké bílky, přidávejte je postupně). Pekáč vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kompaktní vrstvu soli vysokou asi 2 cm a velkou tak, aby se na ni kuře pohodlně vešlo.

05.

Na vrstvu soli položte kuře prsíčky nahoru. Rovnoměrně ho pokryjte asi 2cm vrstvou zbylé soli tak, aby bylo celé pokryté a utěsněné a sůl tvořila souvislou vrstvu. Vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti: kuře s hmotností kolem kila a půl bude hotové za 80 minut.

06.

Kuře vyjměte z trouby a nechte pod krustou ještě 15 minut odpočinout a dojít. Poté krustu rozbijte paličkou na maso, solné střepy odstraňte a podávejte s vařenými bramborami s máslem a petrželkou.

V devadesátkách frčel také Krtkův dort, legendární katův šleh řečený kaťák a jídlo, které se dnes považuje za symbol gastropekla: kuře s broskví. Znám ale lidi, kterým opravdu chutná…

Související témata:

Načítám