Hlavní obsah

Katův šleh neboli legendární kaťák

Hodnocení:
(267)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Autentického šmaku katova šlehu ze zaplivané čtyřky sice doma s použitím čerstvých surovin nikdy nedocílíte (leda byste opravdu zpracovávali už řekněme zkušenější maso), ale tuhle legendu českých stravovacích zařízení můžete uvařit i poměrně kvalitně. Jestli vám už chybí hospody, udělejte si „kaťák“ s bramboráčky doma!

Ingredience pro:
4 porce
Na masovou směs
  • 600 g vepřové kýty
  • sůl a pepř
  • řepkový olej
  • 1 velká cibule
  • 2 červené kapie
  • 4 nakládané okurky
  • 4 nakládané feferonky
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
Na bramboráčky
  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 90 g hladké mouky
  • sádlo na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Maso (kýtu, plec, krkovici nebo pro hodobóžovou verzi panenku) pokrájejte na nudličky, opravdu pořádně opepřete a asi na 2 lžících oleje velmi zprudka ze všech stran orestujte dozlatova. Restujte dál, i kdyby pustilo šťávu, zase se odpaří a maso se po chvíli začne opékat. Vepřové můžete také do oleje s pepřem naložit den před vařením, bude pak křehčí. Vyndejte z pánve.

Krok 2: Do pánve přidejte trochu oleje a asi 10 minut na něm restujte proužky cibule a čerstvých kapií. Vmíchejte plátky kyselých okurek a feferonek (množství upravte dle své chuti) a protlak nebo domácí kečup, ke směsi vraťte maso, ochuťte worcesterskou a sójovou omáčkou (no opravdu), zalijte hrnkem vody a 20 až 30 minut poduste doměkka.

Krok 3: Extra otrlí si dají katův šleh s hranolkami a tatarkou, případně rovnou s domácími bramboráčky. Na ty nastrouhejte brambory najemno, osolte a nechte chvilku pustit šťávu. Většinu jí pak vymačkejte.

Krok 4: Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem a moukou a poměrně dost osolte a opepřete - těsto by mělo být lehce přesolené. V dostatečné vrstvě sádla pak smažte malé bramboráčky nebo 4 velké placky, do kterých pak masovou směs dáte.

Foto: Jakub Jurdič

Na Apríla jedině nějakou šmakuládu!

Co dalšího máme na aprílovém menu? Potěšte se kuřetem s broskví a sýrem nebo ananasovou pizzou havaj!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek