Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Jedinečný předkrm z pečených lilků. Vyzkoušíte?

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks lilku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce parmazánu
    7
  • 4 plátky bílého chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Lilky omyjte, odkrojte špičku se stopkou a bílou dužinu nakrojte do mřížky. Jedině tak se sůl, pepř i olivový olej dostanou během pečení do hloubky dužiny. Poté, co lilek okořeníte a pocákáte olejem, vložte je do trouby vyhřáté na 150 stupňů a pečte asi 30 minut, dokud dužina úplně nezměkne.

02.

Hotové lilky nechte chvíli zchladnout a pak lžící měkkou část vydlabejte do mísy. Ale vydlabejte jen měkký střed. Může se zdát, že ve slupce pořád zůstává dost lilkové dužiny, ta už je ale pro naše účely nevhodná.

03.

Vydlabanou dobrotu promíchejte s nasekanou bazalkou, podle potřeby přidejte ještě olivový olej, sůl a pepř a vzniklou pomazánku namažte na opečené topinky. Ty dozdobte kouskem zrajícího sýru, lístkem bazalky a zakápněte olivovým olejem.

Lilky můžete připravit také plněné žampionovou směsí či z nich připravit polévku se zakysanou smetanou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 011,07 kJ
Bílkoviny6,5 g
Tuky12,86 g
Sacharidy24,5 g
Sůl5,81 g
SAFA3,2 g
Vláknina5,95 g
Cukry4,73 g
Související témata:

Načítám