Hlavní obsah

Jak poznáte, že váš pes má blechy? Drbe se, vykusuje si srst a je agresivní při pohlazení

Foto: kobkik, Shutterstock.com

Foto: kobkik, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blechy mohou našim psím mazlíčkům pěkně znepříjemnit život. Pokud si s tímto dráždivým hmyzem včas neporadíme, může nám napáchat neplechu i v domácnosti. Jak můžeme s tímto hmyzem pomocí babských rad bojovat a jaké další postupy mohou nejen našemu čtyřnohému mazlíčkovi pomoci?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K léčbě a odstranění blech můžete přistoupit různými způsoby. Pokud dáváte přednost léčbě bez použití chemických prostředků, můžete se obrátit na jiné, časem prověřené způsoby odstraňování blech. Pokud se vám babské rady nezdají dostatečně účinné, existuje několik dalších postupů, které využívají například antiparazitních šamponů, sprejů, obojků či tablet. Ty patří k tomu nejnovějšímu, co trh nyní nabízí.

Jestliže si nejste jistí, že vašeho mazlíčka sužují právě blechy, níže se dočtete, jak je lze spolehlivě poznat. Může se stát, že se vám vymknou kontrole - v tom případě vám poradíme, jak s nimi bojovat v domácnosti.

Jak poznat psí blechy u psa

Pes, který má blechy, se neustále drbe, škrábe a může se i pokoušet blechy vykusovat. V srsti vašeho psa blechy zanechávají černé hromádky a pohlazení psa v něm může vyvolat nervózní či agresivní reakce. V srsti se objeví i bílá vajíčka. Mějte na paměti, že vypadávání srsti u psa může zároveň značit dlouhodobější problém s blechami.

Co blechy odpuzuje a babské rady, jak s nimi bojovat

Než se pustíte do nakupování šamponů a obojků, můžete dát šanci nějaké z následujících babských rad, které vám mohou pomoci se vypořádat s blechami u psů. Jedním ze známějších, nepřímých postupů je použití listů ořešáku nebo skořápek od ořechu. Listy údajně dokážou odrazit nejen blechy, ale třeba i roztoče, vši nebo mouchy. Silné aroma listů může být pro psa nepříjemné, je tedy vhodné psa umístit na jiné místo a listím nebo skořápkami vyskládat dotčený pelíšek, boudu nebo kotec.

Dalším známým domácím prostředkem k odstraňování blech je octový sprej. Pro blechy ocet smrtelný není, díky své vůni a chuti funguje spíše jako repelent. Roztok lze namíchat z běžného nebo jablečného octa. Poměr roztoku se uvádí od přibližně jednoho až dvou dílů octa ku jednomu dílu vody. Octový sprej můžete aplikovat psovi rovnou na srst nebo ho můžete použít k dezinfekci domácnosti.

Všeobecně je doporučována pravidelná údržba psího pelíšku. Pelíšek pokud možno perte na vyšší stupeňsušte důkladně na čerstvém vzduchu. V neposlední řadě může psovi pomoci například i citrusový roztok, který funguje podobně jako octový roztok.

Foto: Yuliya Evstratenko, Shutterstock.com

Drbání i vykusování patří k jasným příznakům toho, že má pes blechyFoto: Yuliya Evstratenko, Shutterstock.com

Šampon, sprej a tablety proti blechám

Než použijete šampon proti blechám, je vhodné se poradit s veterinářem. Některé šampony mohou psovi kůži velice vysušit. Pro koupel s antiparazitním šamponem použijte vlažnou vodu. Jestliže se váš pes nerad koupe, můžete využít spreje na psí blechy. Účinnost se však použitím spreje snižuje. Mimo čisticích prostředků můžete použít například antiparazitní obojky nebo tablety, které může pes žvýkat.

Blechy v domácnosti

Nesmíte zapomínat ani na své okolí. Zablešený pes se s největší pravděpodobností pohybuje v prostředí, které blechy již zamořily také. Kromě léčby a odblešení psa je potřeba provést důkladný úklid prostředí, ve kterém se pes nachází. Je třeba vyprat ložní povlečení, vyčistit matrace, pohovku, závěsy a další textilie, tkaniny a kožešiny, kde se mohla usadit bleší vajíčka. Důležitá je také pravidelnost úklidu, protože blechy patří mezi odolnější hmyz, který vydrží až několik měsíců bez potravy. Při každém úklidu se snažte být důslední, jinak se z vajíček vylíhnou dospělí jedinci a celý proces budete muset několikrát opakovat.

Načítám