Hlavní obsah

Pronájem prázdninové chalupy: Na co si dát při výběru pozor

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nejisté situaci ohledně koronaviru se mnozí vzdali pobytu v zahraničí. Proč ne, i v ČR se dá prožít snová dovolená. Třeba v soukromí, v pronajaté chalupě, s rodinou či partou přátel. Ale musíte vybírat obezřetně. Na co si dát při hledání vhodného objektu pozor?

Článek

Míst, kde se dá v Česku prožít dokonalá dovolená, je spousta. Pokud nepatříte k milovníkům hotelů a penzionů, možná přemýšlíte o pronájmu chaty či chalupy, která by byla na týden či dva jen vaše. Nabídka je široká, hledat můžete na ověřených zprostředkovatelích ubytování, i na nejrůznějších webových stránkách agentur, které se specializují právě na pronájem chalup. Dobrou nabídku můžete nalézt i v nejrůznějších takto zaměřených skupinách na sociálních sítích.

Ať hledáte kdekoli, je potřeba být při výběru pozorný. Nenechte se nadchnout líbivými fotkami, ale všímejte si detailů a popis nabídky čtěte opravdu pozorně.

1. Lokalita je základ

Možná máte jasno, kam chcete jet. Zadat vysněnou lokalitu jako jednu z podmínek při hledání objektu ale nestačí. Snadno se může stát, že místo rovinaté Moravy, kde chcete jezdit na kole, se ocitnete na pomezí Moravy a Vysočiny, kde vás čekají kopce jako blázen.

Rozklikněte odkaz na mapu, který bývá součástí nabídkového inzerátu. Pozor ale, někdy je odkaz jen orientační, proto se podívejte i na seznam blízkých míst, který bývá připojen, a zadejte si oblast i do Mapy.cz: vyberte něco, co je opravdu blízko chalupy, ideálně pár set metrů (třeba rybník, restaurace, výletní místo…), a to si na mapě najděte. Získáte tak výrazně přesnější představu o tom, kde se vaše případné dovolenkové místo nachází. Zda je na samotě, či v zastavěné obci, u lesa či spíš mezi paneláky a podobně.

Foto: ArCaLu, Shutterstock.com

Při rozhodování si vezměte na pomoc i Mapy.cz a na nich použijte režim náhled z letadlaFoto: ArCaLu, Shutterstock.com

2. Vzdálenosti

Když už budete v podrobném zkoumání lokality, zaměřte se také na hledání toho, co je ve vašem nejbližším okolí. Dovolenou může znepříjemnit i fakt, že obchod je od vás několik kilometrů. Opravdu se vám bude chtít kvůli čerstvým rohlíkům sedat pokaždé do auta?

Přemýšlejte také, jak chcete svůj pobyt prožít. Pokud chcete jezdit po výletech a chalupa je pro vás jen místo na přespání, budete mít jiné požadavky, než když v ní chcete strávit většinu času. Pak byste měli mít obchod, restauraci, lékárnu, rybník nebo les opravdu po ruce.

3. Skryté poplatky a storno

Jedna věc je základní cena pronájmu, druhá další poplatky. Závěrečná cena kvůli nim může narůst klidně i o několik tisíc. V Česku je totiž velmi často zvykem, že po skončení pobytu se doplácí skutečná spotřeba energií a vody. Tisíc korun (někdy i více) si majitel nechá zaplatit za závěrečný úklid (možnost, že uklidíte sami, nebývá samozřejmostí). Zaplatit budete muset například i ložní prádlo, ručníky či pobyt zvířete. Tohle sice bývá napsáno v informacích o pobytu, ale dost často až na samém konci. Tak nebuďte nepozorní a čtěte pozorně, případně se nestyďte na tyto okolnosti doptat před objednáním.

Stejně tak stojí za to si zjistit, jak je to v případě, že budete z nějakých důvodů nuceni dovolenou zrušit. Storno poplatky se mohou výrazně lišit, mnohde je zvykem i to, že třeba již zaplacená záloha (často činí 50 procent z ceny objektu) je od určitého data nevratná. A vzhledem k poměrně nejisté situaci ohledně koronaviru je lepší být připraven na vše. Mnoho ubytovatelů garantuje v takových případech vrácení peněz, případně možnost přeložit dovolenou na jiný termín, ale ověřujte.

Foto: nikkytok, Shutterstock.com

Za co všechno se platí navíc, najdete většinou až na konci inzerátuFoto: nikkytok, Shutterstock.com

4. Rozmístění pokojů a postelí

Tohle je důležité obzvlášť v případě, že hledáte objekt pro víc lidí, třeba pro dvě spřátelené rodiny (5 typů kamarádů, kteří vám spíš škodí, ty s sebou neberte). Spokojit se se základní informací, pro kolik lidí je chalupa vhodná, nestačí. V dobrém inzerátu by měl být uveden počet pokojů a také rozmístění jednotlivých lůžek. Je přece velký rozdíl mezi jednou velkou ložnicí pro deset lidí a třemi pokoji po třech či čtyřech lůžkách.

Už při výběru objektu plánujte, kam si kdo lehne. A pokud vás jede opravdu hodně, určitě hledejte objekt, kde jsou alespoň dva záchody a koupelny. Nikdo se nechce na dovolené každé ráno prát s dalšími lidmi o toaletu či umyvadlo.

5. Vybavení a servis

Podrobně si prostudujte i to, jak je objekt vybaven. Ať nejste smutní, že v chalupě třeba není myčka a vy musíte několikrát denně mýt nádobí po deseti lidech. Nebo že bazén, který jste si vysnili, majitelé zazimovávají v srpnu, ale vy vyrážíte první týden v září. Důležité je také zjistit si, jak se u chalupy parkuje. 

Vaši dovolenou pak velmi ulehčí, když si vyžádáte i informaci o tom, co vše je vám v rámci ceny k disposici. Zda si musíte ke grilu, který je na zahradě, přivézt i uhlí, zda jsou postele povlečené, zda musíte přibalit třeba i houbičku na nádobí a utěrky a podobně. Pokud s vámi jedou i malé děti, určitě se zeptejte, jestli náhodou nenabízí majitel i dětskou postýlku a další vychytávky pro nejmenší – může vám to ušetřit hodně místa v kufru auta a usnadnit balení.

A ještě jedna poslední drobná rada – sledujte i recenze daného ubytování. Nějaký ten nespokojený zákazník se najde asi vždy, ale pokud se negativní ohlasy množí a navíc se v mnohém shodují, něco na tom nejspíš bude!

Máte zasloužené volno a dovolenou byste si měli užít, ne se stresovat. Tohle jsou nejlepší vychytávky, které vám zpříjemní cestování. 

Reklama

Související témata:

Načítám