Hlavní obsah

Dovolená na zahradě? Chce to houpací síť či závěsné křeslo!

Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce se vám v současné situaci na dovolenou nebo si toužíte vychutnávat pořádnou dávku odpočinku i po návratu domů? Zařiďte si oázu klidu na zahradě a pořiďte si houpací síť či závěsné křeslo!

Článek

Lenošení je občas opravdu důležité a je dobré si pro sebe každý den najít alespoň chvilku klidu. Ať už si ji rádi užíváte se šálkem kávy, knihou nebo třeba oblíbenou hudbou, nejlépe se vám bude odpočívat na čerstvém vzduchu. Dodáte svému mozku pořádnou dávku kyslíku, pročistíte si myšlenky a doplníte vitamin D. A kromě běžných zahradních křesel a lehátek můžete vyzkoušet i závěsná křesla či houpací sítě.

Křeslo, nebo síť?

Nejste si jistí, jakou variantu zvolit? Zatímco v síti se můžete v klidu natáhnout a užít si odpoledního šlofíka, závěsná křesla se hodí hlavně na sezení. Druhým rozdílem je, že k upevnění sítě budete potřebovat dva body a křeslo si vystačí pouze s jedním.

Ať už se rozhodnete pro křeslo, nebo síť, je při výběru důležité zvážit jejich materiál, nosnost, rozměry a možnost umístění. Jaké zásady by měl splňovat zahradní nábytek?

Foto: Pitsanu Kraichana, Shutterstock.com

Závěsné křeslo je ideální na posezení s kávou nebo knihou, síť využijete spíše na ležení a opalováníFoto: Pitsanu Kraichana, Shutterstock.com

Materiál: ratan a látka

Materiál volte podle toho, zda bude křeslo vystavené rozmarům počasí, nebo schované pod střechou. Velmi oblíbený je umělý ratan, který zvládne déšť, přímé sluníčko a odolá i mrazu a plísním. Na zastřešené místo můžete zvolit i ratan přírodní, dřevo a křesla látková.

Sítě se vyrábí zpravidla polyesterové a v kombinaci s bavlnou. Chcete si ji sbalit do krosny a vyrazit s ní na výlet? Správnou volbou je ta z polyesteru. Je lehká, skladná a snadno schne. Na zahradu vybírejte raději tu s příměsí bavlny. Sice je těžší, ale také mnohem pohodlnější.

Nosnost závěsných sítí a křesel

Výrobci u nosnosti často kromě váhy v kilogramech uvádí ještě další údaj – pro kolik osob se síť či křeslo hodí. K dostání jsou ty klasické pro jednotlivce, párové, dětské a rodinné. Nosnost se rozhodně nevyplatí podceňovat ani u odolnějších materiálů, vždy je proto lepší předem naplánovat, kdo všechno je bude používat.

Foto: Beliphotos, Shutterstock.com

Rozměry a nosnost jsou velmi důležitá kritéria, která ovlivní vaše pohodlí i to, kdo může síť a křesla využívatFoto: Beliphotos, Shutterstock.com

Rozměry houpacích sítí

U rozměrů platí jednoduché pravidlo – s velikostí přichází pohodlí. Křesla bývají na okolní prostory méně náročná a menší kousky se vám vejdou klidně i na balkon. Pozor si dejte na jednu věc – jestli ho budou používat i děti, není dobré dávat do jeho okolí cokoliv křehkého a ostrého.

Nejdůležitějším rozměrem u houpací sítě je délka látky, tedy prostoru využívaného k ležení. Šířka pak určuje nejen míru pohodlí, ale i to, zda je vhodné k odpočinku přizvat někoho dalšího, což se u běžných sítí s oky vyplatí při šířce minimálně 160 cm.

Trochu jiný případ jsou rozměry u sítě s tyčemi. Jsou sice menší, ale díky tomu, že jsou při zavěšení více napnuté, poskytují větší plochu na lenošení. Pohodlná šířka pro dvojice tak u nich začíná na 140 cm.

Jak zavěsit síť nebo křeslo

Pro zavěšení houpací sítě budete potřebovat upevňovací lana a karabiny a v případě upevňování do stěny také skoby. Někteří výrobci u jednotlivých sítí uvádí, jaká je minimální vzdálenost jednotlivých závěsných bodů, obecně by však měla být o několik desítek centimetrů delší, než je délka látky.

Závěsné body by měly být umístěné zhruba ve výšce odpovídající polovině rozpětí upevňovacích bodů (například u bodů vzdálených tři metry uvazujte do výšky 1,5 metru), u sítí s tyčemi pak zhruba do výšky odpovídající čtvrtině rozpětí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

K zavěšení sítí a křesel nejsou opěrné body třeba, pokud si na ně pořídíte rám nebo stojanFoto: New Africa, Shutterstock.com

Nejen na strom

Závěsné křeslo lze ukotvit do stropu a podkrovních trámů, popřípadě ho zavěsit na dostatečně pevnou větev stromu. Většinou je seženete rovnou s ocelovými kotvami, které se dají bezpečně umístit do betonového stropu. Do jiných typů stropu či do trámů je navíc nutné použít nosníky.

Pokud nemáte dva dostatečně pevné body na ukotvení, tedy například vhodně vzdálené stromy, dvě stěny či strop, je možné si koupit speciální kovové nebo dřevěné stojany na sítě a houpací vajíčka s rámem. Vyhnete se díky nim veškerému vrtání, hledání vhodných kotvících bodů a mnohem snazší bude i přemisťování. Jen musíte počítat s tím, že budete potřebovat trochu více místa.

Reklama

Související témata:

Načítám