Hlavní obsah

Letní hubnutí: Jakou jíst zmrzlinu a co (ne)pít?

Foto: Satyrenko, Shutterstock.com

Foto: Satyrenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Léto je období, kdy po pevných štíhlých křivkách toužíte více než kdy jindy. Zároveň ale stojí mezi vámi a dietou celá řada překážek. Povíme vám, co je na hubnutí v létě nejlepší a jaká úskalí naopak budete muset překonat.

Článek

Předvést na pláži gazelí nohy, perfektně tvarované hýždě a dokonale ploché břicho. To je pro vás možná sen, který byste si chtěly jednou splnit. Chcete začít shazovat kila teď hned bez odkladu? Jen do toho! Připravte se ale na pozitiva i negativa letního hubnutí.

Výhody letního hubnutí

Začneme tím pozitivním. Letní hubnutí má řadu výhod, mezi něž mimo jiné patří následující:

  • Je dlouho světlo - Když přijdete v zimě v sedm večer domů, už se vám nechce jít běhat nebo jezdit na kole, neboť venku je tma jako v pytli. V létě se můžete jít proběhnout klidně mezi osmou a devátou. Naopak tenhle čas bude zřejmě vzhledem k venkovním teplotám ten nejlepší.
  • Hojnost sezonního ovoce i zeleniny - Borůvky, jahody, rybíz a další druhy ovoce a zeleniny mají svoji sezonu. S nimi budete hubnout a ještě si při tom pochutnáte. Například zmíněné bobulovité ovoce je mimořádně zdravé, obsahuje spoustu antioxidantů a přitom má jen minimum kalorií.
  • Máte menší chuť na jídlo - Zatímco v zimě si rádi dáte například hutné omáčky, knedlíky a těžká jídla, v létě vám často k obědu stačí salát. Díky horku máte chuť na lehčí pokrmy, což hubnutí určitě přihrává.
  • Motivuje vás okolí - V létě se také můžete cítit více motivovaní, protože jste neustále konfrontováni s ženami oděnými do tílek, šatů a další módních kousků, které dovolují dávat křivky na odiv.
Foto: Frannyanne, Shutterstock.com

V létě vám může chuť na sladké zahnat místo zákusku čerstvé ovoce Foto: Frannyanne, Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Pozitiva se čtou dobře, ale během redukce se nesetkáte jenom s nimi. Představujeme vám tři velké překážky letní diety i způsoby, jak je překonat.

1. Na dovolené se hubne špatně

Celý rok se těšíte na dovolenou k moři a pak tam budete držet dietu? To bychom vám nedoporučovali ani z legrace. Jednou z překážek, která v létě stojí mezi vámi a dietou, jsou nepochybně dovolené a časté výlety. Jednak se ve dnech zaslouženého volna nechcete stresovat s počítáním kalorií a také dovolené ve stylu all inclusice, tedy s předplaceným pitím a jídlem, jsou stále populárnější (6 hubnoucích pravidel pro all inclusive).

Pokud přesto chcete v létě něco zhubnout, vyberte si spíš aktivní dovolenou než povalování se v hotelovém komplexu. Vyrazte do hor, na vodu či někam, kde budete mít celý den postaráno o náročné aktivity. Popřípadě si dietu naplánujte až po návratu.

Foto: Nataliia Budianska, Shutterstock.com

Na dovolené all inclusive se hubnout nedáFoto: Nataliia Budianska, Shutterstock.com

2. Letní drinky mají hodně kalorií

Na létě mnozí milují i vysedávání na zahrádkách s dobře vychlazeným drinkem. Nejčastěji se pije pivo, cider, aperol spritz nebo jiné osvěžující alkoholické drinky. Všechny tyto nápoje mají ale dost cukru i kalorií. Nejlépe z jmenovaných vychází aperol spritz (kombinace perlivé vody, prosecca, hořké, nízkoalkoholické limonády Aperol, pomeranče a ledu), ale ani s ním byste to neměli přehánět.

Pokud chcete jít s kamarádkou na skleničku a mít co nejmenší výčitky z kalorií, ale přitom se toužíte osvěžit a pochutnat si, stále doporučujeme starý dobrý vinný střik – deci vína, deci sodovky a několik kostek ledu. Takový nápoj osvěží a bude mít pouhých 50–80 kcal. Pro zpestření můžete zkusit i takzvaný hugo spritz, který se dělá z prosecca, sodovky (1:1), pár snítek máty, limetky a pár kapek bezinkového sirupu.

Foto: Dulin, Shutterstock.com

Nebezpečí v létě jsou vysokokalorické drinky, které jsou tak dobré!Foto: Dulin, Shutterstock.com

3. Zmrzlinové hřešení

Zmrzlina je téma samo o sobě. „Já zmrzlinu prakticky po celý rok nejím, nemám na ni chuť, nepotřebuju ji. Ale jakmile přijde červen, tak si ji jsem schopná dát klidně třikrát denně. Nedovedu si ji odpustit,“ napsala nám čtenářka Hedvika.

Mnoho druhů má tolik kalorií, že představují spolehlivé zabijáky diety i při jediné porci. Nicméně existují i takové, které můžete jíst bez výčitek, klidně jako Hedvika třikrát denně (přiměřené porce, pochopitelně). Klasikou je zmrzlina z banánu a tvarohu. Necháte zmrznout zralý banán, umixujete ho se lžíci tvarohu a můžete si pochutnat. Pokud si dáváte zmrzlinu mimo domov, vybírejte sorbety, z nanuků vodové druhy. Z výživového hlediska jsou na tom velmi dobře například nanuk Twister, Kaktus či Torpédo.

A určitě vás potěší, že také můžete začít hubnout tím, že budete víc jíst.

Načítám