Hlavní obsah

Nepřibrat na dovolené? 6 pravidel pro all inclusive

Foto: TravnikovStudio, Shutterstock.com

Foto: TravnikovStudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z největších nočních můr všech dietářů je dovolená s all inclusive. Neomezený přístup k jídlu a nápojům téměř čtyřiadvacet hodin denně je pořádnou zkouškou vůle. Ale nebojte, existuje způsob, jak si dovolenou užít, a nevrátit se z ní jako kulička.

Článek

Před létem tvrdě dřete a omezujete se v jídle, ale potom přijde týden dovolené a vy máte pocit, že výsledky vašeho snažení jsou v troskách? Ale kdepak! Za prvé, za týden nepřiberete 4 kila tuku, i když váha ukazuje něco jiného. I v případě, že si na dovolené dopřejete, kila navíc budou z velké části způsobená zadržováním vody. A pak, každá dovolená se nemusí zvrhnout v přejídání.

„Dovolená s all inclusive bývá trochu nebezpečná, proto je důležité si stanovit pravidla. Pokud ale nezapomenete na dostatečný pohyb a pitný režim, dostatek zeleniny, bílkovin a zdravých tuků, nemusíte se bát, že si přivezete pět kilo navíc. Nějaký malý hříšek je povolený, protože dovolená je od toho, aby si člověk odpočinul a psychicky se uvolnil,“ upozorňuje výživová poradkyně Klára Hesová.

1. Hodinu denně plavte

Dovolená je sice spojená s odpočinkem, ale to neznamená, že vaším jediným pohybem bude otáčení při opalování. Aktivní odpočinek je také důležitý a u moře je mnoho možností. Pobřežní mola a promenády přímo vybízejí k běhání, procházkám či projížďkám na kole. Opalování proložte pravidelným plaváním – za hodinu spálíte až 600 kcal, což je energetická hodnota bohatého oběda. Většina hotelových resortů mívá také klimatizovanou posilovnu.

Přemýšlejte už při výběru pobytu. Když zvolíte hotel situovaný třeba 2 kilometry od pláže, nenásilně tím získáte trochu pohybu. Zkuste se také zapojit do animačních programů, jejich součástí bývá například aquaerobic.

Foto: Netfalls Remy Musser, Shutterstock.com

Nemusíte nutně běhat nebo chodit do posilovny. Stačí plavat hodinu denně a spálíte kalorie jednoho vydatného obědaFoto: Netfalls Remy Musser, Shutterstock.com

2. Každé jídlo začněte talířem zeleniny

Zelenina je na pobytech s all inclusive mnohem lákavější než v tuzemských supermarketech a díky její nízké energetické hodnotě vám nic nebrání najíst se jí dosyta. Před každým jídlem si nandejte talíř zeleniny jako předkrm a teprve potom, co ji sníte, si jděte pro hlavní chod.

3. Dejte si na čas

Kuchaři a číšníci se v dovolenkových resortech nezastaví, a proto se nemusíte bát, že by na vás nezbylo. Po příchodu ke švédským stolům není nutné nandat si na talíř vše, co vidíte, dokud to ještě je. Zvolte opačnou taktiku. Nejprve si všechno jídlo projděte a prohlédněte, rozmyslete si, na co máte vlastně chuť, a teprve potom si nandejte.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Nejdřív si projděte nabídku a pečlivě si vyberte, na co máte opravdu chuťFoto: nullplus, Shutterstock.com

4. Nepřidávejte si a omezte svačiny

Pokud chcete od každého hlavního chodu trochu ochutnat, určitě můžete, ale stanovte si pravidlo, že si nandáte vždy jen to, co se vám vejde na jeden talíř. Nic kromě zeleniny si nepřidávejte. Na snídaních, obědech a večeřích toho při all inclusive nejspíš sníte víc než doma, proto není důvod ještě třikrát během dne svačit.

5. Sladké raději tvarohové

Pokud patříte mezi milovníky sladkostí, asi se vám bude těžko odolávat záplavě dortíčků a zmrzlin. Navíc by byla škoda nic neochutnat. Omezte množství na jeden kousek denně a ten si pomalu vychutnejte. „Dortíky upřednostňujte tvarohové s vyšším obsahem bílkovin před smetanovými,“ doporučuje výživová poradkyně Pavlína Macháčková z Centra Regenerace Vnory. Ze zmrzlin volte lehčí ovocné sorbety. Další chutě na sladké uspokojte ovocem – například melounem, který obsahuje velké množství vody.

Foto: Tuzemka, Shutterstock.com

Nejlepší dezert je meloun. Je sladký a přitom samá vodaFoto: Tuzemka, Shutterstock.com

6. Před jídlem se napijte

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. A žaludek často uspokojí sklenice vody. V tropických teplotách je navíc dostatek tekutin obzvlášť důležitý. Tekutiny, nejlépe v podobě čisté vody, tedy pravidelně doplňujte a pořádně se napijte i před tím, než se vypravíte na jídlo. Budete mít větší pocit sytosti a sníte toho méně. „Vyhýbejte se tvrdému alkoholu, a pokud si chcete dopřát nějaký drink, vybírejte ty s nižším podílem energie, tedy vinný střik, mojito nebo gin s tonikem,“ radí  Pavlína Macháčková.

Jak zvládáte dovolenou s all inclusive?

Reklama

Načítám