Hlavní obsah

Bylinky se loučí. Skliďte poslední snítky a zazimujte je

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Levandule už dávno odkvetla, ale máta vypadá ještě svěže. Na bazalku bude za chvíli už zima a mrazíky nesnese ani rozmarýn. Nadechněte se ještě naposledy bylinkové vůně a pak rostliny zazimujte.

Článek

Vytvořili jste si letos konečně bylinkový záhon, který vám dělal celé léto radost? Aby na vás na jaře rostlinky znovu vykoukly, potřebují teď vaši péči – některé z nich totiž nesnesou mrazy. Než se však s nimi definitivně rozloučíte, užijte si poslední sklizeň. Ta bývá překvapivě štědrá.

Jako první letničky

Začněte letničkami neboli jednoletkami, které stejně musí ze země ven, protože nepřezimují a jejich život trvá jen jednu sezonu. Příkladem je bazalka, koriandr, saturejka nebo majoránka. Vyndejte je klidně celé. U vytrvalých druhů, jako je libeček, tymián, pažitka, oregano nebo rozmarýn skliďte jen část a rostlině rozhodně něco nechte, ať přežije.

Péče o trvalky

Většina bylinek zimu zvládne. Mrazivé počasí snese petržel, pažitka, máta, meduňka, tymián šalvěj, yzop, oregano, levandule i libeček. Pro jistotu ale k jejich kořenům přihrňte zeminu. Použít můžete i mulčovací kůru, která bude kořenový systém chránit před mrazy. Levanduli a další středomořské bylinky můžete přikrýt chvojím, u vzrostlých a silných rostlin to není nutné.

S mrazy může mít problém rozmarýn, zvlášť pokud máte druh, který není vyšlechtěný na naše středoevropské klima. Pro jistotu proto rostlinu vyjměte a vsaďte do květináče. Bylince se bude dařit v chladnější místnosti. Nezapomeňte ji občas zalít, aby neuschla. Podobně se postarejte také o citronovou trávu.

Foto: DarwelShots, Shutterstock.com

Bazalka patří mezi jednoleté rostliny, ta musí z půdy venFoto: DarwelShots, Shutterstock.com

Jak bylinky uchovat

Sklizené snítky můžete sušit, a to nejlépe ve stinné a suché místnosti. Usušené bylinky pak skladujte třeba v uzavíratelné sklenici.

Voňavé listy můžete také zamrazit. Nejlepší je nasekat bylinky na drobné kousky, vsypat je do plastových sáčků, popsat a vložit do mrazáku. Vytvořit si můžete i bylinkové směsi. Dobrá do polévek je například kombinace libečku, lístků kadeřavé a kořenové petrželky.

Opečujte záhon

Když sklidíte bylinky, vraťte se zpátky na záhon. Ostříhejte uschlé stvoly a půdu vyčistěte od plevele. Pokud se vám některé druhy bylinek hodně rozrostly, stává se to třeba mátě nebo meduňce, vymezte jim prostor. Výhonky můžete vysadit do květináče a přenést si je domů – budou vás v zimě těšit a na jaře je můžete znovu vysadit nebo někomu darovat.

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Některé bylinky přesuňte do květináče, zimu venku by nepřečkalyFoto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Zazimování bylinek v květináči

Jestli nemáte zahradu, ale bylinky jste pěstovali na balkoně nebo parapetu svého bytu, s prvními mrazíky je přeneste domů. Vyberte jim chladnější místnost, kam jde dostatek světla. Ideální teplota je kolem 10 až 20 °C. Bylinky v květináči pravidelně zalévejte, stačí jednou za týden.

Reklama

Související témata:

Načítám