Hlavní obsah

Únava jako výmluva pro sex? Libido se samo nevrátí, musíte mu jít naproti. Kreativitou i změnou jídelníčku

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejčastějších mileneckých vět v dlouhodobých vztazích? Dnes ne, jsem unavená! Chuť na milování ale nepřijde jen tak sama, musíte jí pomoct. Jak jí jít naproti?

Článek

Přijdete domů z práce a jediné, na co máte náladu, je svalit se do postele. Sama! Kde jsou ty časy, kdy jste s partnerem jen tak seděli na gauči, dívali se spolu na filmy, vlezli si spolu do vany nebo jen tak odpočívali v objetí a pak společně odešli do postele?!

Pokud se dnes rozhodujete, jestli se vyspat, nebo mít sex, volba je jasná: „Dobrou noc, zlato!“ Únava vás sužuje už dlouhodobě a priority jsou  – zítra zase potřebujete fungovat. Ale bude tímhle stylem fungovat i váš vztah? Vážně je vaše libido už nenávratně ztracené v nánosech ztráty energie? Nemusí to tak být!

Stres a lenost - zabiják libida

Známá australská sexuoložka a psycholožka Nikki Goldstein na svém blogu potvrzuje, že jedním z velkých problémů, kterým v dnešní době čelí mnoho párů, je stres a nedostatek času a chuti na milování.

„Zdá se, že lidé žijí rušnější životy, ale vždy je nutné zvážit, zda jsou všechny denní aktivity a povinnosti vyvážené intimním časem. Všimněte si, že jsem nepoužila termín ‚sex‘, nýbrž intimní chvíle. Je mezi tím totiž rozdíl,“ popisuje zmíněná odbornice s tím, že samotný pohlavní styk není totéž co udržování funkčního partnerského spojení. A důležité je obojí! Takže i když zrovna nemáte chuť na vášnivé radovánky, rozhodně s tím nezahazujte také svoje intimní chvíle bez sexu.

Sex, mazlení a erotické masáže

Jestli se přistihnete, že se intimita z vašeho života téměř vytratila, ať je příčinou cokoli, zvažte, jaké výhody mazlení, líbání, doteky či vzájemné erotické masáže mají. Samotný sex je totiž velmi zdravý: snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, eliminuje riziko srdečních onemocnění, potlačuje úzkosti a deprese, poskytuje přirozenou úlevu od bolesti, podporuje spánek a zvyšuje intimitu a blízkost k sexuálnímu partnerovi. A proto není vhodné ho dlouhodobě zanedbávat, zvlášť kvůli něčemu, co se dá vyřešit.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Sex je úžasný, ale ne ve chvíli, kdy vás svírá chronická únava způsobená prací a péčí o děti a domácnost. Bez odpočinku a zásadních změn v organizaci času to nepůjde…Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Éterické oleje na povzbuzení

Základem úspěchu je podívat se na svůj denní program. Úkoly, které zvládnou ostatní členové rodiny, prostě předejte dál. Nechtějte být u všeho, vždyť multitasking je zabiják libida číslo jedna! Dopřejte si chvilky jen pro sebe, naložte se do vany, využijte sílu aromaterapie (povzbuzující jsou třeba citrusové éterické oleje) a čerpejte potřebnou sílu.

Co se týče intimností a romantiky, zkuste být více kreativní. Nikdo neříkal, že se nutně musíte milovat těsně před spaním. „Než si vyčistíte zuby a provedete své noční rituály, je tu příležitost, kterou mnoho párů promeškává. Třeba k objetí, pohlazení, líbání. Obnovujte spojení, libido se vzpamatuje. Vyzkoušet můžete i sex ráno, tedy v čase, kdy máte víc energie,“ doporučuje Nikki Goldstein. Je-li váš rozvrh přes týden maximálně nabitý, sex naplánujte na víkend a zaměřte se i na správný jídelníček.

Vláknina, zdravé tuky a vitaminy

Dopřávejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné cereálie a pečivo a zelenina. Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a tím omezují frustrující pocit sklíčenosti.

Vědci z univerzity v australském Adelaide zjistili, že jedinci, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jež se objevují hlavně v červeném mase, mléčných výrobcích, sýrech, vejcích či v kokosovém oleji, se během dne častěji cítí ospale.

Zároveň zařaďte víc špenátu. Obsahuje totiž draslík a také mnoho vitaminů skupiny B, které jsou důležité pro energetický metabolismus. Podle četných průzkumů hladinu energie zvyšuje i jóga, pilates, taiči, lehčí aerobik nebo svižnější procházka.

Sexuolog Petr Weiss radí

Souběžně s tím vším se zbavte představy, že pořádný sex jsou jedině náročné milostné pozice, musí trvat hodiny a dostane z vás poslední zbytky energie. Na tomhle ztroskotává hodně vztahů a úplně zbytečně.

Podle psychologa a sexuologa Petra Weisse současný mediální obraz sexu vytváří nebezpečnou iluzi fyzicky dokonalých lidí s neutuchající sexuální výkonností. „Místo aby partneři prožívali milování spontánně a s radostí, jsou oba v rolích pozorovatelů. On sleduje, zda je ona dostatečně vzrušená, zda to s ní dostatečně umí, ona sleduje, zda se jí daří směřovat k orgasmu, zda nezklame partnera a jeho očekávání.“ Už jen z toho je člověk unavený. Takže hlavně klid, zkuste se maximálně uvolnit a nečekat nečekané. Jedině tak vás sex zase začne těšit natolik, že pro něj obětujete i pár minut spánku.

Reklama

Načítám