Hlavní obsah

Obraz ze svatební kytice: Lucie ji skládá lístek po lístku, nevěsta ji doma může mít pak celý život

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Oshibana je staré japonské umění, které používá lisované květiny a další botanické materiály k vytvoření obrazu. Tuto metodu si před dvěma lety zamilovala a na internetu nastudovala i Lucie Asenová z Prahy, která díky ní našla nový způsob obživy poté, co přišla o zaměstnání.

Článek

Pod značkou Amazing flora by Lucy tvoří krásné obrazy ze svatebních kytic, jež na přání nevěst konzervuje. Dokáže tak živý pugét proměnit v umělecké dílo, které se stane nezapomenutelnou vzpomínkou na váš svatební den a zároveň bude krásnou dekorací třeba ve vaší ložnici.

S Lucií Asenovou jsme si povídaly o tom, jak se k práci dostala, kolik svatebních kytic týdně udělá a proč musí občas pracovat ve speciální masce.

Jak vás napadlo konzervovat svatební kytice?

Dělala jsem celý život v marketingu a v reklamě a za covidu jsem přišla o práci. Hledala jsem tedy, co bych mohla dělat dál a objevila na internetu paní z Ameriky, která konzervuje květiny. Když jsem to uviděla, nadchla jsem se a řekla si, že tohle musím zkusit.

Takže jste tvořivý typ?

V žádném případě! Nejsem technicky zdatná a nikdy jsem nic nevyráběla nebo zkrátka nedělala rukama. Tohle mě ale upoutalo a začala jsem rázem studovat možné techniky. Květiny miluju.

Foto: Jakub Jurdič

Kromě svatebních kytic si můžete nechat zarámovat i kytice z narozenin, narození dítěte či promoceFoto: Jakub Jurdič

To se dá naučit pouze z internetu?

Své absolutní know-how vám stejně nikdo neřekne, takže musíte různě zjišťovat, co bude při konzervování květin fungovat, která květina jak schne a podobně. Ale ano, všechno jsem studovala postupně na různých videích na YouTube. Taky jsem chodila do přírody, sbírala nejrůznější květy, sušila je, lisovala. Zkoušela jsem metodou pokus omyl. Ono vám spousta rostlinek zhnědne, rozdrolí se… I teď jsem stále ve fázi testování. Ale vzhledem k tomu, že mě tahle práce nadchla, pokračuju dál. Zatím obstojně.

Je to ale také spousta hodin stání, to zvládáte?

Stání mi nevadí, ale horší je práce s pryskyřicí, která mi nedělá dobře. Zjistila jsem totiž, že jsem na ni alergická a moje pleť s tím dost zápasila. Dala jsem ji zas do kupy a přišla na to, že musím mít speciální masku se speciálními filtry, díky níž mohu pracovat i s tímto materiálem, který liju na květiny v několika vrstvách.

Jakým dalším způsobem kytice konzervujete?

Využívám víc metod. Kromě zalévání květů do pryskyřice, což vydrží zaručeně na celý život, buď kytici usuším, nebo vylisuju. Na sušení využívám silikagel, což vypadá jako ty malé kuličky, které dostáváte v malém sáčku v krabicích s botami. Živé květy ponořím do gelu a ty kuličky vytáhnou veškerou vlhkost. Kytky krásně uschnou a přitom si zachovají svoji barvu i podobu. Možná jen maličko ztmavnou.

Foto: Jakub Jurdič

Konzervovanou kytici v obraze budete mít hotovou do šesti týdnů Foto: Jakub Jurdič

Takže svatební kytice rozeberete po jednotlivých květech?

Přesně tak, někdy skládám i lísteček po lístečku zase dohromady, podle toho, zda je květina vylisovaná, nebo tvořím 3D obraz. Vždy je to však velmi jemná a titěrná práce. Jednu růži skládám třeba i hodinu. Vše lepím tavnou pistolí a speciálními lepidly. Dokonce teď dělám na přání jedné zákaznice z květů šperky.

Jak dlouho květiny schnou?

Většinou to trvá měsíc. Při sušení je mám zavěšené v ateliéru, při lisování používám lisy s kartonovými archy.

Jsou nějaké kytky, které jsou na sušení problematické?

Světlé karafiáty mi dělají problém. Obecně všechny bílé květiny, ty mají největší tendence hnědnout. Ale je to kytka od kytky. Kolik já už vyhodila nepovedených květů! V začátcích svého testování určitě tak polovinu. Vždy je potřeba zvážit, která technika se hodí na ten který druh kytice. Třeba luční kvítí není ideální na 3D obraz.

Foto: Jakub Jurdič

Lucie květiny miluje a nejraději má pryskyřníky a pivoňkyFoto: Jakub Jurdič

Kolik vytvoříte obrazů za týden?

Loni, když jsem začínala, to byly tak dva, teď jsem na čtyřech. Moje maximum je 8 kusů za týden. Jeden obraz totiž aranžuji skoro celý den. Svatební sezona je však od května do září a po zbytek roku chodím i na různé brigády.

Musí se pak zákaznice o obrazy nějak starat?

Hlavně jim kladu na srdce, že by obraz neměl být vystaven přímému slunci ani umělému světlu. Mohl by vyblednout. Jinak vydrží několik let. A když se třeba náhodou stane, že ze sušené kytice v obraze něco časem vypadne, mohu to opravit.

Kde hledáte inspiraci?

Stále na internetu. Svoji nabídku tak pořád rozšiřuji. Momentálně se učím, jak poskládat z lisovaných květů mandaly, které vypadají také krásně. Jde mi o to, aby byla má nabídka pestrá.

Foto: Jakub Jurdič

Při práci s pryskyřicí musí mít nasazenou speciální masku s filtry, je na ni totiž alergickáFoto: Jakub Jurdič

Ateliér máte v Praze, musí za vámi nevěsty přijet s kyticí osobně?

To není třeba, stačí ji poslat v krabici poštou, ale musí se to udělat ideálně do tří dnů od obřadu. Některé nevěsty si také kvůli házení kytice nechávají vyrobit dvě. Jednu hodí a druhou si nechají ode mne zakonzervovat na památku.

Kolik za obrazy zaplatí?

Cena se pohybuje od 2000 do 5000 korun – podle velikosti a typu zpracování. Kytici v pryskyřici pořídíte už od 800 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám