Hlavní obsah

Lupus: vážná nemoc, která postihuje hlavně ženy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Nepleťte si lupus s lupenkou. Lupus je vzácná choroba, která napadá kůži, cévy i orgány. Ohrožuje hlavně ženy. Zjišťovali jsme, jak pacienty omezuje, zda se dá (vy)léčit i proč se jí říká „vlčí nemoc“.

Článek

V Česku žije s tímto onemocněním 6 až 10 tisíc lidí. Až 9 z 10 postižených jsou ženy. Jde vlastně o selhání imunitního systému, který začne útočit proti zdravým tkáním a orgánům, vyvolá v nich zánět a bolest a ničí je. Choroba může způsobit vážné komplikace, a dokonce vést až k úplnému selhání životně důležitých orgánů. Pokud se ale člověk léčí a dodržuje pravidla, nemoc nemusí délku života výrazně ovlivnit.

Vlčí nemoc

Lupus (odborně systémový lupus erythematodes) je vzácné, zákeřné a obtížně diagnostikovatelné onemocnění, které zpravidla postihuje ženy v reprodukčním věku. Výraz lupus znamená v latině „vlk“ a „vlčí nemocí“ se tato choroba označovala kvůli kožním projevům, které se k ní pojí. Lékařům ve středověku totiž připomínaly vlčí kousnutí. (A víte, kdo jsou vlčí lidé?).

Foto: korn ratchaneekorn, Shutterstock.com

Lupus se často projevuje na kůži. Příznaky se ale u každého pacienta liší podle toho, jaké orgány nemoc postihuje Foto: korn ratchaneekorn, Shutterstock.com

Problém v imunitním systému

Lupus může být dědičný, ale i získaný. Nemoc může spustit například mononukleóza, ale také třeba častý pobyt na slunci. Příznaky nemoci se u každého pacienta liší, záleží na tom, které orgány jsou zrovna nejvíce postiženy (to se může časem měnit).

Kromě kůže to mohou být klouby, ledviny, cévy nebo srdce. Nemoc se nejčastěji projeví mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života a značně pacientům komplikuje život.

Lupus napadá ledviny

Nejčastěji se vyskytuje takzvaný systémový lupus erythematodes, který se šíří celým tělem. Tehdy nemoc začne napadat vlastní orgány. Mezi projevy patří vypadávání vlasů, hubnutí, bělení nebo fialovění prstů, otoky a bolesti kloubů, svalů, hlavy či na hrudi  a dušnost.

Pacienti s lupusem mají ale potíže i se zrakem, s pamětí, trpí nechutenstvím  a jsou náchylnější k nejrůznějším infekcím. Až u poloviny nemocných dochází také k poškození ledvin, takzvané lupusové nefritidě, která patří mezi nejzávažnější orgánové projevy této choroby.

Kožní projevy „vlčí nemoci“

Nejvzácnější je kožní lupus, který nenapadá jiné orgány než kůži. Projevuje se zarudlými místy na pokožce, ale příznaky také nemusí být vůbec viditelné. Právě proto může odhalení správné diagnózy někdy trvat i roky a nemocní dlouho zbytečně trpí (nevolností, horečkami, bolestmi svalů a kloubů).

Střídají se období klidu a náhlých atak. Mezi hlavní projevy patří takzvaný motýlovitý erytém, což je zarudnutí kůže na obličeji ve tvaru motýlích křídel. Může se ale objevit také na hrudníku, rukou a ramenou. Často se kožní potíže zhoršují úměrně s působením slunečních paprsků.

Foto: PopTika, Shutterstock.com

Vypadávání vlasů a hubnutí, i to jsou obvyklé příznaky „vlčí nemoci“Foto: PopTika, Shutterstock.com

Nebezpečí v těhotenství

Zvlášť nebezpečná je nemoc pro těhotné ženy. Nemoc může ohrozit matku i dítě. Často ale ženy v důsledku nemoci mohou mít i potíže se samotným početím, anebo u nich může docházet k opakovaným samovolným potratům.

Pokud žena otěhotní, musí nejen zvládnout projevy nemoci, ale ještě se starat o dítě, což může být někdy problém. Navíc se až u 70 procent žen nemoc v průběhu let zhorší. I tak je ale dnes v Čechách 250 zdokumentovaných pacientek, které úspěšně porodily.

Dá se lupus vyléčit?

Nejhorší na lupusu je, že jde o nevyléčitelnou nemoc. Přesto je léčba nezbytná. Neléčený lupus může totiž skončit i smrtí. Nemoc jako taková sice život nezkracuje, ale pakliže se neléčí, může zemřít i velmi mladý člověk na selhání některého z postižených orgánů. Při včasné terapii se mohou projevy nemoci naopak výrazně potlačit. Lupus se léčí speciálními léky – glukokortikoidy –, což jsou steroidní hormony, které produkují nadledviny. Někdy se k léčbě používají také léky proti malárii anebo imunosupresiva – léky potlačující imunitu a tím i napadání vlastních orgánů.

Pacienti by se měli vyhýbat působení slunečních paprsků, které nemoc zintenzivňují. Neměli by přicházet do kontaktu s lidmi, kteří trpí infekční chorobou a měli by se vyhýbat i zvýšené fyzické námaze.

Existuje spoustu záhadných nevyléčitelných chorob. Slyšeli jste třeba o neurofibromatóze, která vám zdeformuje tělo?

Reklama

Související témata:

Načítám