Hlavní obsah

Luxus po moravsku: Novostavba s krásným schodištěm. Líbí?

Foto: Robert Žákovič

Zveme vás do rodinného domu s bazénem a nádherným schodištěm, který se nachází v kouzelném prostředí Moravského krasu. K příjemné atmosféře přispívají dřevěné prvky použité jak v interiéru, tak na fasádě.

Článek

V dnešní uspěchané době kdekdo touží mít dům v hezkém prostředí, který by sloužil jako klidné útočiště po náročném dni. Vždyť kdo by si nechtěl v letních parnech zaplavat v bazénu a večer si posedět na terase se sklenkou dobrého vína, které si vybere ve vlastním vinném sklepě? A právě takovou idylku si už několikátý rok užívají majitelé rodinného domu na Moravě.

Pěkný výhled do krajiny

Moderní objekt navrhli odborníci ze studia New How architekti a najdete ho v obci Šebrov na okraji Moravského krasu. Byl postaven na pozemku, který se nachází na horním úbočí údolí, takže se „tyčí“ nad vesnicí. Protože se terén na východní části pozemku prudce svažuje, je odtud opravdu krásný výhled na přilehlé údolí se starou vesnickou zástavbou a okolními lesy.

Bohužel toto luxusní umístění mělo i nevýhody – k stavbě se vázalo poměrně dost omezení. „Na celém území obce platila tradiční urbanistická regulace. Byly požadovány sedlové střechy, podkroví, vikýře, valby…,“ upřesňují architekti.

Foto: Robert Žákovič

Povrch obvodových stěn tvoří cihlové pásky, které zdálky splývají s okolními sedlovými střechami

Asymetrická střecha vyvažuje prostor

Podélně orientovaná budova je rovnoběžná s delší stranou parcely. Celkovou kompozici tvoří tři části. Hlavní, obdélníková má valbovou střechu a vystupuje z ní o něco nižší část, která slouží jako garáž. To vše uzavírá kolmo umístěná podlouhlá hmota krytého bazénu, odkud se vchází na otevřenou terasu.

„Návrh domu se snažil řešit podmínku použití sklonitých střech novátorským způsobem. Finální tvar střechy svou asymetrickou kompozicí reaguje na místo. Hmota domu graduje v jeho jihovýchodním rohu, v kontrastu s padajícím terénem,“ dodávají architekti.

Foto: Robert Žákovič

Střechy jsou řešeny netradičním způsobem

Cihlové pásky na fasádě splývají s okolím

Střecha je z tmavěhnědé krytiny. Povrch obvodových stěn tvoří cihlové pásky, které zdálky splývají s okolními sedlovými střechami. Garáž je omítnutá kontrastní jasnou šedou. Fasádu oživuje světlé dřevo – najdete ho na oknech, obkladech a na některých nosných konstrukcích. Potřebnou vzdušnost a světlost dodávají objektu velké skleněné plochy.

Objekt je částečně podsklepený. Právě tady se skrývá vinný sklep a pro provoz domu nezbytné technické zázemí.

Perlou interiéru je schodiště

Majitel si přál, aby byly všechny zóny v domě umístěny na jedné úrovni. Hlavní dispoziční osou budovy je dvoupatrová vstupní hala, která je zakončená točitým schodištěm. O schodišti se obecně tvrdí, že je tepnou domu, a architektům se podařilo navrhnout nejen spojnici mezi přízemím a podkrovím, ale zároveň i nepřehlédnutelný interiérový prvek.

Foto: Robert Žákovič

Schodiště je nejzajímavějším designovým prvkem v domě

Dřevo v hlavní roli 

V jižní části domu se nachází obytná část a na ni navazuje bazén, severní část domu je vyhrazena technickým a provozním činnostem. Na východě je navržen blok místností patřících do klidové zóny a v podkroví jsou umístěny pouze dva dětské pokoje s koupelnou. Dřevo dominuje také v interiéru, a to většinou v světlých přírodních odstínech. Příjemně působí občasné barevné akcenty v jednotlivých místnostech, jako je například vínová v kuchyni nebo hnědá v obýváku.

Vizitka studia

Zakládajícími členy ateliéru New How architekti jsou David Zámečník a Filip Havliš. V jejich tvorbě převažuje rezidenční a komerční architektura a navrhli také několik projektů v horském prostředí. Ať už se jedná o drobný design, interiér, dům, nebo urbanismus, vždy tvoří a spolupracují s klientem.

Také byste chtěli mít doma vinný sklep?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama