Hlavní obsah
2,9
(176)
Foto: Renata Muchová

Foto: Renata Muchová

Umíte si představit Vánoce bez vánočky? Asi těžko, že ano? Ale víte, jak uděláte tak báječnou, že bude krásně vláčná? Přidejte do těsta vařenou bramboru, jako to dělala babička Olina Markéty Pavleje alias Kitchenette.

1 hod., 30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Příprava
38 min.
Vaření
38 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
Na těsto budete potřebovat:
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 25 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 240 ml mléka
  • 1 vařená brambora ve slupce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 1 bílek na potření
Můžete přidat:
  • rozinky
  • sušené brusinky
  • mandle
  • rum
Článek

Postup

01.

Nejprve si uvařte celou bramboru ve slupce. Oloupejte slupku, nechte vychladnout a pak ji nastrouhejte úplně najemno.

02.

Všechny ingredience nechte zteplat při pokojové teplotě. Pak mírně zahřejte mléko, postačí lehce nad teplotu těla, přidejte do něj lžíci cukru, všechno droždí a směs dobře promíchejte. Odložte na teplé místo a jakmile začne bublat a projevovat známky života, můžete začít připravovat těsto.

03.

Do velké mísy či nádoby robota dejte mouku, žloutky, zbylé cukry, 120 g uvařené nastrouhané brambory, kůru z jednoho bio citronu, případně extrakt (či lžíci rumu), špetku soli a vzešlý kvásek. Zkrátka všechno kromě másla, rozinek, brusinek a mandlí. Začněte míchat a hníst na pomalý výkon, jakmile bude těsto kompaktnější, přidejte i změklé máslo. Nechte robota vykonat práci za vás a až na pomalou rychlost vypracuje pěkné hladké těsto, které se nebude lepit na stěny nádoby. Vmíchejte ještě rozinky, brusinky a větší část celých mandlí. Pokud máte čas, nechte rozinky i brusinky namočené přes noc v rumu.

04.

Těsto přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

05.

Nyní nastává čas pletení vánočky. Nelekejte se, že je těsto relativně řídké a nezahušťujte jej, je to tak v pořádku. Konkrétně tuto vánočku pletu jen na dvě patra, to znamená, že upletu cop ze 4 pramenů a pak cop ze 3 pramenů a je to právě proto, že těsto je řidší, díky čemuž je krásně nadýchané doslova jako obláček. (Jiné druhy vánoček pletu na tři patra, tedy cop z pěti pramenů, cop ze tří a cop ze dvou.) Připravte si tedy 7 stejně velkých dílů těsta a na připravený plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem) upleťte nejprve cop ze 4 pramenů. Můžete jej trochu od středu po celé délce roztáhnout, abyste vytvořili důlek pro druhý cop, který se tak lépe zakotví. Dokončete vánočku druhým copem ze tří pramenů.

Můžete ji pomazat bílkem hned, protože kyne velmi rychle díky struktuře těsta a na závěr ji posypejte mandlemi, některé můžete i zapíchat. Nelekejte se, že nebude tak pěkná nebo úhledná, kynutím se lehce vyhladí a bude pěknější, ale největší odměnou jistě bude její úžasná chuť i struktura.

06.

Vánočka opravdu velmi rychle kyne a tak si rovnou předehřejte troubu na 200 °C. Dejte si pozor, aby nepřekynula, protože pak by během pečení spíše spadla a roztekla se doširoka, než do výšky. Pečte na 200 °C prvních 8 minut a pak stáhněte výkon na 150 °C a pečte do zlata přibližně 30 minut.

Reklama

Související témata: