Hlavní obsah
3,3
(182)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Langoše, teď v lednu?! Je to tak – když musíš, tak musíš. Pokud zrovna nejste fanoušky novoročních dietních zběsilostí, pusťte se s námi do vláčných bramborových langošů. Suroviny nakoupíte za pár korun a kolik radosti způsobí!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Langoše
  • 2 ks brambor
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek oleje
K podávání
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 100 g sýra
  • 1/2 hrnku kečupu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Jakub Jurdič

Všechno, co budete na těsto potřebovat, máte nejspíš domaFoto: Jakub Jurdič

02.

Brambory (celkem asi 250 gramů) uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.

Foto: Jakub Jurdič

Brambory klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Na 8 langošů stačí půl kostky droždíFoto: Jakub Jurdič

04.

Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, mléko, sůl, strouhané brambory a kvásek. Rukama nebo v robotu alespoň 5 minut propracovávejte těsto, bude i tak trochu lepivé. Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout, dobře k tomu slouží lehce zahřátá (a už vypnutá) trouba. V polovině kynutí můžete těsto znovu propracovat.

Foto: Jakub Jurdič

Bramborové těsto je trochu lepivější než klasické kynutéFoto: Jakub Jurdič

05.

Mezitím smíchejte prolisovaný česnek (množství upravte podle chuti) s trochou soli a oleje, aby se dobře natíral. Sýr nastrouhejte. My jsme přidali ještě kečup, petržel a červenou cibuli, kterou jsme den předem naložili s trochou soli, cukru a octa.

Foto: Jakub Jurdič

Co na něj? Klasika je česnek a sýr, ale fantazii se meze nekladouFoto: Jakub Jurdič

06.

Vykynuté těsto rozdělte na pomoučené ploše na 8 kusů a postupně, jak je budete smažit, z nich tvarujte asi 1 cm tlusté placky.

Foto: Jakub Jurdič

Pracovní plochu si řádně pomoučeteFoto: Jakub Jurdič

07.

V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte větší množství oleje a placky v něm dozlatova z obou stran opečte.

Foto: Jakub Jurdič

Langoše tvarujte postupně, vždycky když se smaží ten předchozíFoto: Jakub Jurdič

08.

Přebytečný tuk nechte chvíli okapat nad pánví a pak placky skládejte na papírové utěrky, které odsají další olej. Podávejte podle chuti s česnekem, sýrem, kečupem, cibulkou, petrželí nebo třeba kysanou smetanou. Otrlejší povahy prý přidávají i tatarku a kousky uzeného.

Foto: Jakub Jurdič

Pochutiny také můžete připravit na stůl, aby si každý nandal, na co má chuťFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Co langoš, to originál!Foto: Jakub Jurdič

A z druhé poloviny droždí upečte pražský koláč, klasické buchty nebo třeba čokoládovou babku!

Reklama

Načítám