Hlavní obsah

Kynuté bramborové langoše s česnekem, kečupem a sýrem

Hodnocení:
(128)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Langoše, teď v lednu?! Je to tak – když musíš, tak musíš. Pokud zrovna nejste fanoušky novoročních dietních zběsilostí, pusťte se s námi do vláčných bramborových langošů. Suroviny nakoupíte za pár korun a kolik radosti způsobí!

Ingredience pro:
8 kusů
Na langoše
  • 2 brambory
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml teplého mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
K podávání
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • strouhaný sýr
  • kečup
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Foto: Jakub Jurdič

Všechno, co budete na těsto potřebovat, máte nejspíš doma

Krok 2: Brambory (celkem asi 250 gramů) uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.

Foto: Jakub Jurdič

Brambory klidně uvařte den předem

Krok 3: Mezitím rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Na 8 langošů stačí půl kostky droždí

Krok 4: Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, mléko, sůl, strouhané brambory a kvásek. Rukama nebo v robotu alespoň 5 minut propracovávejte těsto, bude i tak trochu lepivé. Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout, dobře k tomu slouží lehce zahřátá (a už vypnutá) trouba. V polovině kynutí můžete těsto znovu propracovat.

Foto: Jakub Jurdič

Bramborové těsto je trochu lepivější než klasické kynuté

Krok 5: Mezitím smíchejte prolisovaný česnek (množství upravte podle chuti) s trochou soli a oleje, aby se dobře natíral. Sýr nastrouhejte. Já přidala ještě kečup, petržel a červenou cibuli, kterou jsem den předem naložila s trochou soli, cukru a octa.

Foto: Jakub Jurdič

Co na něj? Klasika je česnek a sýr, ale fantazii se meze nekladou

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na pomoučené ploše na 8 kusů a postupně, jak je budete smažit, z nich tvarujte asi 1 cm tlusté placky.

Foto: Jakub Jurdič

Pracovní plochu si řádně pomoučete

Krok 7: V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte větší množství oleje a placky v něm dozlatova z obou stran opečte.

Foto: Jakub Jurdič

Langoše tvarujte postupně, vždycky když se smaží ten předchozí

Krok 8: Přebytečný tuk nechte chvíli okapat nad pánví a pak placky skládejte na papírové utěrky, které odsají další olej. Podávejte podle chuti s česnekem, sýrem, kečupem, cibulkou, petrželí nebo třeba kysanou smetanou. Otrlejší povahy prý přidávají i tatarku a kousky uzeného.

Foto: Jakub Jurdič

Pochutiny také můžete připravit na stůl, aby si každý nandal, na co má chuť

Foto: Jakub Jurdič

Co langoš, to originál!

A z druhé poloviny droždí upečte pražský koláč, klasické buchty nebo třeba čokoládovou babku!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.