Článek
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny.
Všechno, co budete na těsto potřebovat, máte nejspíš doma
Krok 2: Brambory (celkem asi 250 gramů) uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.
Brambory klidně uvařte den předem
Krok 3: Mezitím rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Na 8 langošů stačí půl kostky droždí
Krok 4: Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, mléko, sůl, strouhané brambory a kvásek. Rukama nebo v robotu alespoň 5 minut propracovávejte těsto, bude i tak trochu lepivé. Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout, dobře k tomu slouží lehce zahřátá (a už vypnutá) trouba. V polovině kynutí můžete těsto znovu propracovat.
Bramborové těsto je trochu lepivější než klasické kynuté
Krok 5: Mezitím smíchejte prolisovaný česnek (množství upravte podle chuti) s trochou soli a oleje, aby se dobře natíral. Sýr nastrouhejte. Já přidala ještě kečup, petržel a červenou cibuli, kterou jsem den předem naložila s trochou soli, cukru a octa.
Co na něj? Klasika je česnek a sýr, ale fantazii se meze nekladou
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na pomoučené ploše na 8 kusů a postupně, jak je budete smažit, z nich tvarujte asi 1 cm tlusté placky.
Pracovní plochu si řádně pomoučete
Krok 7: V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte větší množství oleje a placky v něm dozlatova z obou stran opečte.
Langoše tvarujte postupně, vždycky když se smaží ten předchozí
Krok 8: Přebytečný tuk nechte chvíli okapat nad pánví a pak placky skládejte na papírové utěrky, které odsají další olej. Podávejte podle chuti s česnekem, sýrem, kečupem, cibulkou, petrželí nebo třeba kysanou smetanou. Otrlejší povahy prý přidávají i tatarku a kousky uzeného.
Pochutiny také můžete připravit na stůl, aby si každý nandal, na co má chuť
Co langoš, to originál!
A z druhé poloviny droždí upečte pražský koláč, klasické buchty nebo třeba čokoládovou babku!