Hlavní obsah

Placky z vařených brambor s pikantním dipem

Hodnocení:
(65)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Také se snažíte omezit plýtvání jídlem? Do těchto placiček můžete schovat zbylé brambory z předchozího dne i zapomenuté kousky výraznějších sýrů a uzenin z lednice. S pikantním dipem jsou ale tak chutné, že se vám vyplatí uvařit brambory přímo na ně.

Ingredience pro:
8 placek
Na placky
  • 800 g brambor
  • 120 g uzeného sýra
  • 80 g prorostlé slaniny
  • 2 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 hrsti strouhanky
  • 3 lžíce oleje
Na pikantní dip
  • 50 g čerstvého sýra
  • 3 lžíce ajvaru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

Krok 1: Omyté brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte do velké mísy. Předehřejte troubu na 180 °C.

Krok 2: Sýr nastrouhejte nahrubo, slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k bramborám. Bramborová hmota snese výraznější dochucení, proto ji řádně osolte a opepřete, přidejte česnek, pikantní hořčici a pořádnou hrst najemno nasekaných bylinek (můžete použít i sušené, ty ale dávkujte s citem). Do mísy ještě rozklepněte vejce a směs dobře promíchejte.

Krok 3: Plech vyložte papírem na pečení a potřete olejem. Na talíř nasypejte strouhanku. Navlhčenýma rukama tvarujte z bramborové hmoty placičky velké asi jako dlaň a silné 12 cm, každou obalte ve strouhance a postupně je skládejte na plech. Naskládané placky pokapejte olejem (nejlepší je použít olej v rozprašovači) a dejte je péct do rozehřáté trouby. Pečte asi 40 minut, v půlce času je obraťte.

Krok 4: V mezičase si připravte dip – v misce dobře promíchejte čerstvý sýr (Lučina, Buko, Philadelphia) s ajvarem a trochou citronové šťávy, podle chuti přidejte špetku chilli. (Jak připravit domácí ajvar?)

Můj tip: Placky jsou skvělé i studené – sbalte je s sebou na výlet či piknik. Doplnit je můžete pro změnu dipem ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem.

Bramborové placky se dají jíst na spoustu způsobů. Znáte sladké kynuté bramborové placky s jablečným kompotem nebo vás osloví spíš bramborové placičky plněné uzeným a špenátem

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek