Hlavní obsah

Luxusní dům s wellness. Prim tady hrají kvalitní materiály

Foto: Jana Liptáková

Foto: Jana Liptáková

Reklama

Aktualizováno

Rodinný dům na Znojemsku je postavený netradičně do půloblouku, což při jeho zařizování představovalo na jedné straně úskalí, ale na druhé straně přednost – všechny hlavní obytné místnosti mají výhled do zahrady.

Článek

Celková plocha domu je 345 metrů čtverečních. Čtyřčlenná rodina, která tu žije, má k dispozici celkem 14 místností včetně wellness zóny s bazénem, parní saunou a vířivkou. „Žili jsme v rodinném i panelovém domě, teď jsme si ale rozhodně přáli rodinný dům, a to bezbariérový, moderní a nadčasový. Přes pana architekta Kabelku, který dům navrhoval a projektoval, jsme se dostali k paní architektce Gutmanové, která se postarala o interiér. Hned jsme si s ní padli do noty,“ pochvaluje si paní majitelka.

Netradiční geometrie

Největším oříškem bylo řešení hlavního prostoru domu, tedy kuchyně s obývacím pokojem, a ložnice, které kopírují zaoblený tvar domu. Bylo je tedy potřeba pojmout tak, aby vše mělo své místo. „Hlavní obytný prostor má kolem 90 metrů čtverečních, je tedy opravdu celkem velkorysý, nicméně i tak jsme právě kvůli zakřivení stěn delší dobu hledali místo pro obývací kout. Ze začátku jsme měli jasno jen v tom, kde má být kuchyně s ostrůvkem a jídelní stůl,“ vypráví architektka Daniela Gutmanová.

Kvůli geometrickému zakřivení stavby bylo také potřeba důkladně promyslet volbu podlahy, tak aby nevznikaly složité dořezy a nepěkné detaily. Nakonec se architektka rozhodla pro litou polyuretanovou stěrku v jemně béžové barvě, kterou použili v celém domě. Prostor se tímto materiálem sjednotil a prosvětlil, stěrka je navíc velice příjemná na dotek, a tedy i chůzi naboso, což ještě umocňuje podlahové topení.

„Výhoda stěrky je, že nebylo nutné řešit přechodové lišty u dveří. A tam, kde je podlaha více namáhaná, například ve vstupu, okolo bazénu nebo ve sprchovém koutě, jsme použili stěrku ve strukturovaném provedení, které je odolnější,“ dodává architektka.

Foto: Jana Liptáková

Dům je netradičně postavený do půloblouku. Hlavního prostor, tedy kuchyně s obývacím pokojem, kopíruje jeho zaoblený tvarFoto: Jana Liptáková

Kvalitní materiály jsou základ

Majitelé kladli důraz na kvalitní materiály, nepřáli si žádná dočasná řešení. Dalším přáním, tentokrát konkrétnějším, byla žulová deska na kuchyňském ostrůvku, se kterou měli majitelé už předchozí zkušenost a která se jim velmi osvědčila. Také chtěli do interiéru dostat dřevěné prvky, což se podařilo ve formě dýhovaného nábytku v kuchyni a ložnicích a v neposlední řadě díky dominantní jídelní sestavě.

Žulu si nechali dovézt z Itálie a ani poměrně dlouhé vzorkování je neodradilo – chtěli najít takový kámen, který bude ladit jak ke světlému interiéru, tak k tmavšímu dřevu, což se nakonec povedlo.

Krásným prvkem v jídelně a obývacím pokoji jsou velká reprezentativní svítidla s motivy lístků, které se dají různě otáčet. Přírodní motiv skvěle koresponduje s použitým dřevem.

Foto: Jana Liptáková

Žulu si nechali dovézt z Itálie. Vybírali takový kámen, který bude ladit ke světlému interiéru i tmavšímu dřevuFoto: Jana Liptáková

Stěrky na stěnách

Pohráli si také s povrchy na stěnách. Ve sprchovém koutu, který je součástí ložnice, je cementová stěrka odolná vůči vodě, stejnou použili také nad bazénem, kde z ní vytvořili jakýsi obraz – jemné vlnky. V obývací a jídelní části jsou dvě stěny pokryté italskou stěrkou s velice nenápadným, jemným dekorem, který vynikne pouze při správném nasvětlení slunečními paprsky. Protože milé detaily dělají domov.

„Je radost vidět, jak se z hrubé stavby vyklube krásný domov. Tady se vše dotáhlo do posledního detailu, a to včetně takové maličkosti, jako je výběr a rozmístění obrazů. A pokud bych měla jmenovat jednu věc, jsem pyšná na kompletní kuchyni s jídelním a obývacím prostorem, která je srdcem celého domu,“ uzavírá architektka.

Foto: Jana Liptáková

V obývací a jídelní části jsou dvě stěny v jemném dekoru italské stěrky Oikos Ottocento. Odlesky jsou vidět jen při správném nasvětlení slunečními paprskyFoto: Jana Liptáková

Vizitka architektky

Ing. arch. Daniela Gutmanová nabízí komplexní a jedinečné návrhy interiérů – od návrhu až po realizaci. Navrhuje rodinné domy, rekonstrukce domů a bytů, ale zabývá se i projekty komerčních objektů (kanceláří, restaurací, obchodů či ordinací). Více na www.gutmanova.com.

Reklama

Související témata:

Načítám