Článek
Postup
Krok 1: Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a pomalu přidávejte cukr, dokud se netvoří pevné špičky. Díky sněhu není potřeba do bábovky přidávat žádné kypřidlo.
Krok 2: V tento moment začněte postupně zašlehávat žloutky a olej.
Krok 3: Na závěr pomalu vařečkou vmíchejte mouku, mák a koření. Nemáte-li mlýnek na mák, klidně použijte mák celý, bábovka pak bude hezky křupavá. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 150 stupních asi 50 minut.
Tip: Při nákupu máku bedlivě sledujte i jeho původ: nejjistější je sáhnout po českém, voňavém, nasládlém a krásně modrém. Na rozdíl od levného technického máku, který se do kuchyňského v zahraničí často přimíchává, je plný zdraví prospěšných látek a báječně chutná.
Méně je někdy více: v této bábovce hraje jednoznačně prim mák jen lehce podtržený vůní perníkového koření
Úsměv s mákem je nejhezčí! Zkuste i božský makovec, makové žloutkové řezy nebo švestkový závin s mákem a těstem jen ze 2 surovin.