Hlavní obsah
3,5
(151)
Foto: Náš modrý mák

Foto: Náš modrý mák

Máku se poslední dobou přezdívá česká superpotravina. A právem: obsahuje ohromné množství vápníku, vitaminu E a spousty dalších cenných živin. Tato bábovka je sice velmi jednoduchá, ale perníkové koření dá chuti máku krásně vyniknout.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 6 ks vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g máku
  • 2 lžičky perníkového koření
Článek

Postup

01.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a pomalu přidávejte cukr, dokud se netvoří pevné špičky. Díky sněhu není potřeba do bábovky přidávat žádné kypřidlo.

02.

V tento moment začněte postupně zašlehávat žloutky a olej.

03.

Na závěr pomalu vařečkou vmíchejte mouku, mák a koření. Nemáte-li mlýnek na mák, klidně použijte mák celý, bábovka pak bude hezky křupavá. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 150 stupních asi 50 minut.

Tip: Při nákupu máku bedlivě sledujte i jeho původ: nejjistější je sáhnout po českém, voňavém, nasládlém a krásně modrém. Na rozdíl od levného technického máku, který se do kuchyňského v zahraničí často přimíchává, je plný zdraví prospěšných látek a báječně chutná.

Foto: Náš modrý mák

Méně je někdy více: v této bábovce hraje jednoznačně prim mák jen lehce podtržený vůní perníkového kořeníFoto: Náš modrý mák

Reklama

Související témata:

Načítám