Hlavní obsah

Maková bábovka s perníkovým kořením

Hodnocení:
(140)
Foto: Náš modrý mák
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Máku se poslední dobou přezdívá česká superpotravina. A právem: obsahuje ohromné množství vápníku, vitaminu E a spousty dalších cenných živin. Tato bábovka je sice velmi jednoduchá, ale perníkové koření dá chuti máku krásně vyniknout.

Ingredience pro:
1 bábovku
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g mletého máku
  • 2 lžičky perníkového koření
Článek

Postup

Krok 1: Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a pomalu přidávejte cukr, dokud se netvoří pevné špičky. Díky sněhu není potřeba do bábovky přidávat žádné kypřidlo.

Krok 2: V tento moment začněte postupně zašlehávat žloutky a olej.

Krok 3: Na závěr pomalu vařečkou vmíchejte mouku, mák a koření. Nemáte-li mlýnek na mák, klidně použijte mák celý, bábovka pak bude hezky křupavá. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 150 stupních asi 50 minut.

Tip: Při nákupu máku bedlivě sledujte i jeho původ: nejjistější je sáhnout po českém, voňavém, nasládlém a krásně modrém. Na rozdíl od levného technického máku, který se do kuchyňského v zahraničí často přimíchává, je plný zdraví prospěšných látek a báječně chutná.

Foto: Náš modrý mák

Méně je někdy více: v této bábovce hraje jednoznačně prim mák jen lehce podtržený vůní perníkového koření

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek