Hlavní obsah

Málem se ujedla k smrti: V pubertě vážila 117 kilo a hrozil jí infarkt. Teď vypadá božsky!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to zničehonic. Cassandra (23) oslavila osmé narozeniny a začala tloustnout. Čím víc kil nabírala, tím víc jedla. Nakonec ve čtrnácti letech vážila 117 kilogramů a lékaři ji varovali, že se nemusí dožít konce školního roku.

Článek

Do osmi let byla Cassandra Hili z australského Sydney úplně normální dítě. Pak ale začala přibírat na váze, až se vyjedla na šílených 117 kilogramů. Lékaři si s ní nevěděli rady a varovali ji, že má vysoký krevní tlak a v pouhých čtrnácti letech jí vážně hrozí infarkt.

Jídlo bylo útěcha

Nelze říct, že by Cassandra jedla nějaká extrémně nezdravá či tučná jídla. Alespoň ne zpočátku. Problém byl v tom, že nikdy nikdo neřešil, kolik toho holčička zkonzumuje. „Naše rodina se každou neděli scházela v babiččině domě, kde byly plné talíře pizzy, těstovin a podobně. Nešlo ani tak o to, že bych jedla vyloženě nekvalitně, ale spíš hodně,“ vzpomíná Cassandra.

V osmi letech začala tloustnout a tohle nabírání trvalo až do puberty. Rodiče ji sice vzali k lékaři a každý týden chodila na sezení s výživovými a nutričními odborníky, ale jejich rady byly k ničemu.

Cassandře se začali posmívat spolužáci a jediná její útěcha bylo jídlo. Byl to začarovaný kruh. Čím tlustší byla, tím víc se jí děti smály, proto víc jedla a její jídelníček se stále zhoršoval. „Byla jsem sama, nikdo se mnou nekamarádil. Jídlo tu pro mě ale bylo vždycky, byla to moje záchranná síť. Každý den jsem přišla ze školy a okamžitě jsem spořádala pytlík brambůrků. Cítila jsem se hrozně, ale stejně jsem si druhý den nemohla pomoct,“ vypráví třiadvacetiletá žena.

Foto: Profimedia.cz

V pubertě vážila Cassandra děsivých 117 kilogramůFoto: Profimedia.cz

Na hraně

Tímto způsobem se dívka vyjedla až na šílených 117 kilogramů. Do toho jí lékaři diagnostikovali inzulinovou rezistenci, kdy tělo z přijaté energie tvoří podkožní tuk, místo aby doplnilo glykogenové zásoby ve svalech a játrech. Může to být dědičné, ale i vypěstované špatným stravováním a nulovým pohybem.

U Cassandry to byla pravděpodobně kombinace obojího a její zdravotní stav nebyl vůbec dobrý: měla vysoký krevní tlak a značné riziko infarktu. Přesto lékařskou pomoc odmítala: „V patnácti jsem rodičům řekla, že už nikdy za žádným doktorem nechci jít, že mi nikdy nepomohli.“

Foto: Profimedia.cz

Dnes byste v mladé ženě tu tlustou dívenku nepoznaliFoto: Profimedia.cz

Bod zlomu

Vypadalo to, že se dívka ují k smrti. Nikdo si s ní nevěděl rady. Jenže jednou seděla Cassandra doma, už potřetí v tom roce měla zlomený kotník a v televizi sledovala film „Varieté“ (2010) s Christinou Aguilerou (37). „Bylo to jako nějaké osvícení. Sledovala jsem ji, jak je úžasná. Obdivovala jsem ji, toužila jsem být jako ona. A najednou jsem si řekla, že takhle žít nechci, že musí přijít změna,“ popisuje osudový moment.

A tak šla a ze spíže, ze všech skříněk i z lednice vyházela veškeré potraviny a jídla, kterými se doposud ládovala. A začala se stravovat podle rad výživových poradců, které doposud ignorovala. Jedla často a po malých dávkách a hodně konzumovala ovoce i zeleninu.

Dokonce se pustila do cvičení na běhacím páse, který měla doma. Zpočátku na něm dokázala jen pomalu chodit, a to maximálně patnáct minut. Po čtyřech týdnech už kombinovala chůzi s během a po čtyřech měsících běžela čtvrt hodiny v kuse.

Foto: Profimedia.cz

Stačilo se začít trochu hýbat a upravit jídelníčekFoto: Profimedia.cz

Zázraky se dějí

Je jasné, že výsledky byly vidět. Cassandra začala hubnout, kila šla dolů. Během dvou let shodila téměř polovinu původní váhy, konkrétně 54 kilogramů. Dnes by v ní tu tlustou holku asi už nikdo nepoznal. Co je ale nejdůležitější, Cassandřin zdravotní stav se výrazně zlepšil a i po psychické stránce se cítí výborně. Je šťastná a právem hrdá na to, co dokázala. Své hubnutí dokumentovala i na blogu, protože chtěla být inspirací lidem s podobným trápením.

Foto: Profimedia.cz

Cassandra je důkazem toho, že vše je v hlavě. Až když se sama rozhodla pro změnu, dostavil se výsledekFoto: Profimedia.cz

Co říkáte, není tohle úžasná proměna?

Související témata:

Načítám