Hlavní obsah

Neuvěřitelná proměna: Přestala pít kolu a zhubla 70 kg

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zdravá strava jí nikdy nic neříkala, ale skutečné peklo přišlo poté, co Britka Sarah Croxall (33) porodila druhé dítě. Její stravovací návyky a především záliba v kole se vyloženě zvrhly. Vyjedla se na šílených 140 kilogramů! Proč a jak dokázala zhubnout?

Článek

Třiatřicetiletá Sarah nikdy nebyla žádná modelka a moc si nehlídala, co jí a pije. Například kolu milovala už od mládí. „Pila jsem ji denně v podstatě od svých dvaceti let. A nikdy by mě nenapadlo, že se jí dokážu vzdát,“ vzpomíná Sarah, která nakonec dokázala zhubnout půlku své tělesné váhy. Cesta k této proměně ale byla dlouhá a rozhodně ne snadná.

Foto: Profimedia.cz

Dřív Sarah nepila nic jiného než kolu a jablečné pivoFoto: Profimedia.cz

Tohle je peklo

Ve svém nejtlustším období, tedy při váze 140 kilo a konfekční velikosti 54, přijímala denně víc než tři tisíce kalorií. Jedla tučná a nezdravá jídla a vše zapíjela jen kolou. Ročně jí vypila 1680 plechovek! Týdně do sebe takhle dostala v podstatě 1,5 kilogramu cukru a její jídelníček byl naprosto hororový:

  • Snídaně - sendviče s párkem či masové kuličky na toastech
  • Oběd - slaninové sendviče nebo dvě porce smaženého kuřete a hranolky
  • Večeře - bramborové lupínky a smažené kuřecí hamburgery
  • Svačiny - kebaby, brambůrky či čokoláda
  • Nápoje - cider a minimálně pět plechovek koly denně
Foto: Profimedia.cz

V průběhu let se Sarah dostala až na váhu 140 kilogramůFoto: Profimedia.cz

Přišla touha něco změnit

Sarah samozřejmě věděla, že má nadváhu, měla problémy sehnat oblečení a nákupy pro ni byly přímo noční můrou. Že by to ale bylo opravdu vážné, si nepřipouštěla. První velká rána přišla v létě 2012, když vyrazila s dětmi do zábavního parku Thorpe Park. Vystála s rodinou obrovskou frontu na horskou dráhu, jenže pak se nevešla do sedačky a personál ji poslal pryč. Musela se vrátit a přitom projít kolem všech lidí, kteří na atrakci také čekali. „Byla to hrozná ostuda, byla to jako stezka hanby. Styděla jsem se, bylo to strašně trapné. Tehdy jsem si poprvé řekla, že se sebou musím něco udělat,“ vzpomíná Sarah.

V její odhodlanosti jí paradoxně pomohla také nemoc. V březnu 2013 jí bylo diagnostikováno vzácné onemocnění idiopatická intrakraniální hypertenze, které bez zjevné příčiny způsobuje zvýšený nitrolebeční tlak. Sarah kvůli tomu omdlévala, trpěla obrovskými bolestmi hlavy a krční páteře. „Lékaři mi řekli, že kdybych zhubla, mohly by se tyto příznaky zlepšit,“ říká Sarah.

Foto: Profimedia.cz

Nyní je se svou postavou mladá maminka spokojenáFoto: Profimedia.cz

Totální proměna

A tak Sarah změnila svůj život – a především jídelníček. Prvním krokem bylo skoncování se sladkou limonádou, tu přestala mladá žena pít úplně. „Bylo to zpočátku děsně těžké, ale dneska už mi kola vůbec nechutná, naopak mi připadá nedobrá,“ tvrdí Sarah. Příjem kalorií snížila v podstatě na polovinu a její současný jídelníček se od toho starého opravdu liší:

  • Snídaně - jahody, obilná tyčinka s nízkým obsahem tuku, polotučné mléko
  • Oběd - šunkový sendvič, zeleninový salát s nízkotučnou zálivkou
  • Večeře - kuře připravené bez tuku, zelenina na páře
  • Svačiny - ovoce, zelenina
  • Nápoje - voda, čaj

Skvělý výsledek

Díky těmto změnám dokázala Sarah skoro nemožné. Zbavila se sedmdesáti kilogramů a nosí oblečení velikosti 38. I její zdravotní stav se výrazně zlepšil. „Problémy samozřejmě nezmizely úplně, ale je to mnohem lepší,“ říká.

Dnes nechápe, jak mohla situaci nechat dojít tak daleko. „Zpětně tomu vůbec nerozumím. Moje děti jsou pro mě tím nejdůležitějším na světě, přitom jsem kvůli své nadváze o tolik věcí s nimi přišla. Nemohla jsem si s nimi hrát, nebyla jsem schopná s nimi spoustu věcí absolvovat,“ přiznává Sarah.

Vše se teď snaží dohnat a konečně si užívá. Třeba i nákupy oblečení. „Je neuvěřitelné, že můžu vkročit do jakéhokoli obchodu a zkoušet věci, o kterých mě ani nenapadlo, že je kdy budu moct nosit,“ popisuje Sarah. Ale co je prý nejúžasnější, je její současné sebevědomí. „Poprvé si věřím. Když s někým mluvím, nebojím se, že mě soudí. Konečně jsem sama sebou,“ dodává Sarah.

Tak co říkáte téhle proměně? Super, že?

Reklama