Článek
Podzim svádí k sytějším jídlům, než jsou svěží saláty. Připomeňte si tuto českou klasiku, kterou potěšíte leckterého náročného gurmána.
Plněné bramborové knedlíky
Na 8 větších knedlíků budete potřebovat: 600 g moučnatých brambor uvařených ve slupce/typ B-C, 230–260 g hrubé mouky, 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu, 1 vejce, sůl, 200 g ovařeného uzeného masa, 600 g sterilovaného zelí, ½ lžičky kmínu, 1 cibuli, 1 lžíci sádla nebo oleje, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru
Postup:Zelí slejte a vložte do kastrůlku. Zalejte asi 1,5 dl vody, tak aby bylo zelí téměř ponořené. Přidejte kmín, špetku soli a pod poklicí vařte 15–20 minut do změknutí. Po uvaření přebytečnou vodu slejte. Na sádle dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a vmíchejte do zelí. Ochuťte cukrem a octem, případně solí.
Dejte vařit vodu na knedlíky. Na vál nasypte poloviční množství mouky. Na mouku prolisujte oloupané brambory, uprostřed udělejte důlek. Do důlku vyklepněte vejce, zasypte moukou, škrobem a přidejte velkou špetku soli. Rychle zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte mouku.
Těsto rozdělte na 8 dílů. 1 díl by měl být o něco menší než tenisový míček. Z těsta vytvořte placku, vložte do dlaně a naplňte nadrobno pokrájeným uzeným masem, zabalte.
Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
Tip:Zelí můžete zahustit najemno nastrouhanou bramborou nebo hladkou moukou.
Patří plněné knedlíky k vašim oblíbeným receptům? Inspirujte se dalšími tipy na sladké knedlíky nebo si uvařte netradiční plněné knedlíčky.
Už máte chuť? Tak se do nich brzy pusťte!