Hlavní obsah

Máte chuť na českou klasiku? Uvařte si plněné knedlíky s uzeným a zelím

Foto: Autorka

Tohle jídlo je ideální pro ty, kdo upřednostňují v kuchyni klasiku

Tradiční české trio: uzené maso, bramborové knedlíky a zelí nikdy nezklame. Plněné bramborové knedlíky vás zahřejí na duši nejen na podzim. A my vás je naučíme!

Článek

Podzim svádí k sytějším jídlům, než jsou svěží saláty. Připomeňte si tuto českou klasiku, kterou potěšíte leckterého náročného gurmána.

Plněné bramborové knedlíky

Na 8 větších knedlíků budete potřebovat: 600 g moučnatých brambor uvařených ve slupce/typ B-C, 230–260 g hrubé mouky, 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu, 1 vejce, sůl, 200 g ovařeného uzeného masa, 600 g sterilovaného zelí, ½ lžičky kmínu, 1 cibuli, 1 lžíci sádla nebo oleje, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru

Postup:Zelí slejte a vložte do kastrůlku. Zalejte asi 1,5 dl vody, tak aby bylo zelí téměř ponořené. Přidejte kmín, špetku soli a pod poklicí vařte 15–20 minut do změknutí. Po uvaření přebytečnou vodu slejte. Na sádle dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a vmíchejte do zelí. Ochuťte cukrem a octem, případně solí.

Dejte vařit vodu na knedlíky. Na vál nasypte poloviční množství mouky. Na mouku prolisujte oloupané brambory, uprostřed udělejte důlek. Do důlku vyklepněte vejce, zasypte moukou, škrobem a přidejte velkou špetku soli. Rychle zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte mouku.

Těsto rozdělte na 8 dílů. 1 díl by měl být o něco menší než tenisový míček. Z těsta vytvořte placku, vložte do dlaně a naplňte nadrobno pokrájeným uzeným masem, zabalte.

Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.

Tip:Zelí můžete zahustit najemno nastrouhanou bramborou nebo hladkou moukou.

Patří plněné knedlíky k vašim oblíbeným receptům? Inspirujte se dalšími tipy na sladké knedlíky nebo si uvařte netradiční plněné knedlíčky.

Už máte chuť? Tak se do nich brzy pusťte!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama