Hlavní obsah

Ženy na mateřské dovolené: Takhle je (možná) neznáte!

Foto: Thinkstock

Mateřská dovolená nemusí být vždy jen krásná, pro některé ženy se změní v pekloFoto: Thinkstock

Reklama

Šťastné, milující, pečující a bezstarostné. Taková je obecná představa matek na mateřské. Jenže některé maminky jsou zoufalé, vyčerpané a v depresích. Hledají únik. Takhle je nejspíš neznáte.

Článek

Mateřství má i své stinné stránky, ale o tom se příliš nemluví. Jenže pro některé se mateřská opravdu změní v utrpení. Vliv na to má mnoho aspektů. „Záleží, zda byla žena na mateřství připravená, zda se s mužem na miminko těšili, nebo to byla pouze záchrana vztahu, či třeba přání rodiny, protože ,čas přece utíká a není na co čekat' a podobně,“ potvrzuje rodinná terapeutka Lucie Mucalová.

Pozor!

V takových případech hrozí doslova katastrofa. „Žena upadne do hluboké deprese, cítí se vyčerpaná, nepotřebná, musela se třeba vzdát úžasné práce, kariéry,“ popisuje Lucie Mucalová. Jednoduše ve chvíli, kdy má žena pocit, že jí dítě víc vzalo, než dalo, že jediné, co se od ní nyní očekává, je sebeobětování se miminku, je jen otázkou času, kdy se pokusí uniknout. Většinou bohužel ne zrovna dobrým způsobem, velmi často to dopadá následovně:

  • Alkohol – Maminky závislé na alkoholu nejsou výjimka. Že se vám představa ženy, která v jedné ruce drží láhev s kojeneckým mlékem a v druhé sklenku alkoholu, zdá přehnaná? Omyl! Alkohol je totiž pro mnoho žen nejsnadnější a nejdostupnější způsob, jak se dostat mimo realitu, jak otupit únavu a stres, jak přehlušit plačící dítě, jak alespoň na chvíli zapomenout na odpadkový koš plný plen.
Foto: Thinkstock

Alkohol je nejsnazší a nejdostupnější způsob únikuFoto: Thinkstock

  • Milenec – Měly by s partnerem prožívat nejhezčí období, radovat se ze společného potomka. Jenže řada žen se po jeho narození cítí zklamaná. Vše se totiž točí kolem dítěte. A to bývá okamžik, kdy žena vše, co jí najednou schází, najde v náruči někoho jiného. „Uniká od reality, ve které jí není dobře. V náručí milence hledá něhu, pochopení, čas jen a jen pro sebe. V jeho objetí je ona opět ta krásná a žádaná, v rodině je to totiž dítě, kolem kterého se vše točí,“ vysvětluje Lucie Mucalová.
  • Sociální sítě – Jako by žila ve dvou světech. V tom skutečném, plném povinností, bez kontaktu s okolím. Proto uniká do virtuálního světa sociálních sítí. „Je jednoduché se připojit na internet a tam trávit čas diskusemi, kterými se často nic neřeší, ale jen si uměle zdvihat sebevědomí. Najdou se tam i muži, kteří jsou tam v danou chvíli jen pro tu ženu. Mám s tím negativní zkušenosti, ženy si vytváří falešné iluze, jsou pak zklamané. Mám i klientky, které jsou schopné zcela kvůli tomu bořit vše, co doposud vybudovaly," říká psychoterapeutka Lucie Horníková.
Foto: Thinkstock

Místo, aby se věnovaly dětem, tráví čas na internetu. Tam nacházejí to, co jim v reálném světě chybíFoto: Thinkstock

Jak z toho ven

V prvé řadě je potřeba si všimnout, že něco není v pořádku, včas, ideálně pak tomu všemu předejít. Pokud se to nepodaří, bez pomoci odborníka se nejspíš žena neobejde.

A jak tedy „zařídit“, aby se z mateřské dovolené nestalo utrpení? Myslet nejen na dítě, ale především na sebe! I po narození dítěte si ponechat prostor jen pro sebe. „Je důležité, aby žena uměla požádat o pomoc, aby se o péči o dítě dělila se svým mužem, sešla se čas od času s kamarádkou, dělala cokoli, co jí před mateřstvím dělalo radost a naplňovalo ji,“ radí Lucie Mucalová. Podle ní je potřeba si uvědomit, že jsme v prvé řadě ženy, až pak matky, manželky či partnerky!

Jak jste prožily mateřskou dovolenou vy?

Reklama

Načítám