Hlavní obsah

Mazlení versus cigareta: Proč se muži a ženy chovají po sexu jinak?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vy po milování toužíte po objímání a projevech lásky, on preferuje cigaretu či jídlo. Nebo rovnou spánek. Je tohle vůbec možné? Ano. A na vině je několik věcí. Mají něco společného s hormony?

Článek

Teorie amerického psychologa Johna Graye je jednoznačná. Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše. Jak jinak si vysvětlit, že po sexu chce každý něco jiného? Ostatně, tuhle myšlenku potvrdil i výzkum pensylvánské Albright College. Tamní vědci v čele s psycholožkou Susan Hughes, jejíž studii uveřejnil magazín Journal of Sex Research, vyzpovídali 170 respondentů a respondentek ohledně jejich milostného života.

Pojď na moji hruď

„Bez ohledu na to, zda se jednalo o dlouhodobý, nebo krátkodobý vztah, naše studie ukázala, že ženy v porovnání s muži touží mnohem víc po projevech intimity,“ řekla zmíněná psycholožka s tím, že ženy obecně kladou důraz na líbání, objímání a něžnosti, kdežto pánové si po sexu mnohem radši dopřejí jídlo, pití či cigaretku. Susan Hughes to přikládá lidské evoluci.

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Cigaretka po sexuálním aktu? Většina žen dává přednost mazleníFoto: NotarYES, Shutterstock.com

Přirozené zajištění péče a podpory

Podle ní se ženy snaží mít stabilní vztah a chovají se tak, aby k sobě připoutaly partnera, který se o ni a o děti postará – proto ta něha a projevy intimity. Reprodukční potenciál muže takto omezen není. Svoje semeno může rozdávat na všechny strany a jeho investice do rodičovství je mnohem menší a zároveň méně komplikovaná. Proto si v klidu třeba i usne. „Nebude tahle, bude jiná, no a co? Mně čas neběží.“ Tohle ovšem není jediná teorie, která v souvislosti s chováním po sexu dělí muže a ženy na dva tábory.

Role „musejí“ být vždy rozděleny

Třeba indický sexuolog Aseem Logani se pro portál Lybrate nechal slyšet, že muži a ženy vypadají jinak, jednají jinak, oblékají se jinak a komunikují různými způsoby. Proto není překvapením, že odlišná bývá i jejich reakce na sex. Zatímco mužská mysl a genitálie jsou obvykle v souladu, u žen vzniká menší pravděpodobnost toho, že budou mít vazbu mezi myslí a pohlavní oblastí. To znamená, že mužská sexualita je přímočařejší. Pánové na co pomyslí, to de facto ihned mají. Ženám vzrušení trvá déle, potřebují víc času, a i když je jim drážděn klín, musejí se naladit především vnitřně.

„Je to proto, že jedním z nejkomplexnějších výtvorů přírody je lidský mozek a v reakcích na různé věci existují mezi muži a ženami jemné rozdíly,“ domnívá se Aseem Logani, jehož slova potvrzují i výsledky bádání kanadské Královniny univerzity pod vedením sexuoložky Meredith Chivers.

Když ty si mě nevšímáš

Ty prokázaly, že u žen během sexu a po něm dochází k uvolnění oxytocinu, kterému se také říká „hormon mazlení“. Ten povzbuzuje vazbu a empatii a vyloženě nutí dámy tulit se a užívat si intimity. Zato na druhé straně to funguje jinak. V případě mužů za cigaretky a leckdy i neslušné „ukázání zad“ může dopamin, hormon potěšení. Kvůli němu si krátce po aktu pánové sice fyzicky oddychnou, ale už rovnou myslí na další potěšení – bez výrazných projevů citů. Stačí, aby se podívali na partnerčino nahé tělo nebo si jen vybavili dění o pár minut dřív. Hurá na to, neztrácejme čas nějakými doteky nebo nedejbože slovíčky!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Ukazuje vám po sexu záda? Není to necitelnost, může za to evoluce a dopaminFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Žena a muž nejsou stejní

Pánský „vzrušující vzorec“ tak opakovaně zdůraznil citlivost mužů na vizuální podněty. Jakmile se v mozku objeví obraz, který se inspiruje touhou, začne se to nejen fyzicky, ale i psychologicky projevovat. Expozice takových erotických podnětů okamžitě aktivuje tu část mozku, která vysílá signály do nervů v penisu. Ten se ztopoří.

Ženy naopak reagují odlišně na různé podněty, přičemž jejich odpovědi jsou různé povahy – od emocionální po sexuální (nebo jsou směsí obou). Aspoň tak to vyplynulo ze zmíněné kanadské studie, jíž se zúčastnilo 1 900 mužů a 2 500 žen. Zkrátka a dobře: Mars a Venuše.

A jak se po sexu chováte vy? Vnímáte rozdíly mezi mužem a ženou?

Související témata:

Načítám