Hlavní obsah

Sex: Co dělat po vyvrcholení, abyste byli ve vztahu šťastní?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Sex má svou předehru, ale také dohru. A na tu leckdy lidé zapomínají, i když to, co následuje po milování, je minimálně stejně důležité jako to, co bylo před ním. Proč je dohra tak zásadní? A jak by měla vypadat?

Článek

V souvislosti se sexem se stále mluví o důležitosti předehry (fyzické i emoční). Bez té se většinou hezké milování neobejde, ovšem není radno podceňovat ani důležitost dohry. To, co po vášnivém spojení následuje, už sice není tak zásadní po fyzické stránce, ovšem pro psychiku je to možná významnější než samotná předehra.

Magická chvíle

Předehrou rozezníte struny, naladíte jeden druhého, vzájemně se připravíte na fyzické sblížení a intimitu, které mají přijít. Ovšem vyvrcholením sex nekončí! „Není důležité jen to, co se děje před aktem a během něho, ale i to, co se odehrává po něm. Nálada milenců v tento moment totiž jasně ukazuje, zda je intimní prožitek uspokojil,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Jestliže to mezi partnery funguje (po fyzické i psychické stránce), bývají to dokonce jakési magické okamžiky, možná snad i lepší než samotné milování. „Pokud to všechno bylo hezké, patří tyhle chvilky k těm nejromantičtějším, a to nejen na začátku vztahu. Dochází totiž k absolutnímu vyladění na všech rovinách bytí a během těchto chvil lidé často vyslovují svoje nejhlubší city,“ dodává Lenka Černá.

Je to totiž moment, kdy pomalu ustupuje fyzické napětí a vzrušení, jste naprosto uvolnění a už nejde jen o vaše těla, ale o vás jako takové.

Neodcházejte!

Když se jeden z vás bezprostředně po milování zvedne a postel opustí, případně se otočí a během vteřiny spí, je kouzlo pryč. „Neutíkejte od sebe po milování, ten druhý se může cítit jako zneužitý kus hadru, vše krásné se tak může během vteřiny vytratit,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

I čas po milování je důležitý. Když ho strávíte spolu, prohlubujete tím svou láskuFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Každý má samozřejmě své osobní návyky, někdo chce jen tak ležet, jiný mluvit, další má chuť na něco dobrého. Na tom v podstatě nezáleží, jestliže tu činnost děláte spolu. Ale pokud jeden odejde a druhý zůstane v posteli, kde se před malou chvílí odehrávalo fyzické sblížení, sám, je po všem. „Setrvejte alespoň chvíli v bdělém stavu, povídejte si, smějte se, klidně si na něčem pochutnejte. Užívejte si ale každého takového momentu, protože právě tyhle chvíle prohlubují vaši lásku,“ potvrzuje Lenka Černá.

Když jste unavení

Řada lidí argumentuje tím, že je sex natolik vyčerpá, že na nic než spánek nemají pomyšlení ani sílu. I to je vlastně v pořádku, ale neotáčejte se od sebe, neodtahujte se. „Vůbec nevadí, když jeden nebo druhý usne, důležité je být blízko sebe a ideálně v objetí. Můžete tak vnímat, jak se rozechvění mění ve zklidnění a náruč toho druhého se stává bezpečným přístavem. Dovolte jeden druhému, aby ve vaší náruči doznělo vaše vzrušení,“ radí Lucie Mucalová.

Když dohru neodbudete, nejenže se velmi příjemně zklidníte a prodloužíte hezké chvíle, ale zároveň si tak leckdy i beze slov dáte najevo, jak vám na sobě záleží. Jak moc se milujete.

Jak to vypadá s milostnou dohrou u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám