Hlavní obsah
3,4
(145)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Připravte si v sezoně skvělý polotovar - dýňové pyré. Dá se použít do polévek, omáček, k těstovinám, do pomazánek a také do sladkého pečiva. Když ho budete mít v lednici, příprava těchto muffinů bude expresní a bez problémů ji zvládnou i děti. Pyré muffinům dodá krásnou barvu, strukturu a šťavnatost.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Dýňové pyré
  • 1 kg dýně
Muffiny
  • 2 ks vejce
  • 120 g hnědého přírodního cukru
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 250 g dýně
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Nejdřív si udělejte dýňové pyré. Dýni na pyré můžete povařit doměkka v troše vody nebo ji upéct - má tak intenzivnější chuť. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na stejnoměrné větší kusy, dejte na plech na pečicí papír a nasucho pečte podle velikosti asi 20 minut, až je dýně měkká, ale ještě nehnědne. Nechte zchladnout a rozmixujte i se slupkou na hladké pyré (postačí vám tyčový mixér). Takhle připravené pyré vydrží v lednici asi týden.

02.

Před přípravou muffinů rozpalte troubu na 180 stupňů a vyložte plech na muffiny papírovými košíčky. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte, až hmota zesvětlá a nabude. Zašlehejte olej a nakonec přidejte dýňové pyré a dobře zapracujte.

03.

Do druhé mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a kořením. Suchou směs přidejte k vlhkým surovinám a zlehka promíchejte, ale nešlehejte. Stačí, když se mouka provlhčí a dostane do celé směsi.

04.

Těsto vložte do připravených košíčků, navrch každého muffinu dejte ještě špetku hnědého cukru a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. 

Reklama

Načítám